Schab a’la Sztufada

Opublikowano: 21-04-2011

schab-a-la-sztufada

Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr

schab-a-la-sztufada

Sztufada to pieczeń naszpikowana przysmakami – w tym przypadku aromatycznymi suszonymi grzybami i czosnkiem. Idealna zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak również na zimno, w roli dodatku do świeżego pieczywa. Smacznego!

Danie dla sześciu osób

Danie łatwe w przygotowaniu

Czas przygotowania 60 minut

Kuchnia polska

Składniki:

  • schab środkowy bez kości – 1,5 kilograma
  • Fix Soczysty schab w sosie winnym Knorr – 1 opakowanie
  • Zasmażka jasna Knorr – 1 łyżka (lub dwie łyżki mąki i masła)
  • suszone grzyby – 10 gramów
  • czosnek – 2 główki
  • musztarda sarepska – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyj i oczyść z błonek. Grzyby namocz w ciepłej wodzie do momentu kiedy nieco zmiękną, a następnie pokrój w podłużne kawałki. Czosnek pokrój w paski.
  1. Za pomocą cienkiego noża, zrób niewielkie nacięcie w schabie. W powstałą kieszonkę włóż pasek grzyba i czosnku. Czynność powtarzaj nakłuwając schab co dwa centymetry ze wszystkich stron.
  1. Tak przygotowaną sztufadę przełóż do woreczka dołączonego do Fixu Knorr i dodaj zawartość opakowania Fixu wymieszaną z musztardą.
  1. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 60 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a  powstały sos przelej do innego rondelka i zagęść Zasmażką jasną Knorr. Gotuj przez 3 minuty.
  1. Schab podawaj z kaszą gryczaną polany obficie sosem z pieczeni.