Strudel z suszonymi cranberries jabłkami i orzechami włoskimi

Opublikowano: 21-04-2011

Autor przepisu: Cranberry Marketing Committee

strudel-z-zurawina

Składniki:

Ciasto na strudel:

200 g mąki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 żółtko
(lub opakowanie gotowego mrożonego ciasta na strudel)

Nadzienie:

150 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
100 ml nektaru żurawinowego
150 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu
800 g jabłek
100 g masła
100 g mielonych kalifornijskich orzechów włoskich
100 g kalifornijskich orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. Suszone żurawiny zagotować z nektarem na małym ogniu, następnie gotować bez przykrycia do wyparowania płynu.

2. Aby przyrządzić ciasto, wymieszać w misce mąkę, olej, żółtko i 70–80 ml letniej wody. Energicznie zagniatać na blacie przez co najmniej 5 minut, z ciasta uformować kulę. Wykonując równomierne, koliste ruchy dłońmi złożonymi jedna w drugą „szlifować” kulę z ciasta tak długo, aż jej powierzchnia stanie się aksamitnie gładka. Posmarować ciasto odrobiną oleju, przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut przed przystąpieniem do rozciągania ciasta.

3. Schłodzone żurawiny wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Cząstki jabłek pokroić w plastry i zmieszać z żurawinami. Roztopić masło w małym rondelku. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem).

4. Na stole kuchennym rozłożyć dużą ścierkę, posypać ją mąką. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, następnie rozciągnąć rękami we wszystkie strony tak, aby było cienkie. W tym celu należy wsunąć oprószoną mąką dłoń grzbietem do góry pod ciasto, drugą dłoń podobnie, i delikatnie rozciągnąć ciasto w kierunku brzegów stołu. Czynność tę wykonać ze wszystkich stron tak, aby ciasto stało się bardzo cienkie – grubsze brzegi odciąć.

5. Ciasto na strudel posmarować roztopionym masłem i posypać mielonymi orzechami. Rozłożyć nadzienie wzdłuż na jednej trzeciej powierzchni ciasta. Aby zwinąć ciasto, unieść ścierkę i zwinąć strudel od strony z nadzieniem w kierunku końca ciasta. Umieścić ciasto łączeniem do spodu w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia, posmarować masłem i piec 30 minut aż stanie się złoto-brązowe. Smarować masłem 2–3 razy. Oprószyć cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną.

 

Wartości odżywcze w 1 porcji:

energia: 476 kcal / 1997 kJ

białko: 6,8 g

tłuszcz: 24,1 g

węglowodany: 53,4 g