Szybki deser czekoladowy – jesień

Opublikowano: 24-09-2010

SAGACookbook_final-54
Autor: Arto Rastas – Ekspert Kulinarny SAGA

SAGACookbook_final-54.jpg

Składniki:

800 ml        śmietany tortowej, 48-procentowej

400 g           ciemnej czekolady



Do dekoracji:

50 ml         śmietany tortowej, 48-procentowej

50 g            ciemnej czekolady

arto_cook001.jpg

Zagotować 200 ml śmietany i rozpuścić w niej czekoladę. Pozostałą część śmietany ubić i wymieszać z przygotowaną wcześniej czekoladą – gdy wystygnie.

Całość wlać do naczynia wyłożonego papierem do gotowania SAGA i wstawić do lodówki na 4 godziny.

Resztę składników rozpuścić w rondlu na małym ogniu. Z papieru do gotowania uformować stożek , przy jego pomocy dekorować deser powstałą masą po wystygnięciu.

PRAKTYCZNA WSKAZÓWKA: Do dekoracji można wypróbować również drobne owoce w syropie lub krem waniliowy. Deser można również udekorować startą ciemną lub białą czekoladą.  

*******

Easy Chocolate Dessert

800 ml       double cream

400 g         dark chocolate

For decoration:

50 ml         double cream

50 g           dark chocolate

Boil 200 ml of cream and melt in the chocolate. Whip the rest of the cream and mix it gently into the mixture after it has cooled.

Line a dish with SAGA Cooking Paper and pour in the mixture. Let it set in the refrigerator for 4 hours.

Melt the rest of the ingredients in a saucepan on a low heat. Make a SAGA piping bag and decorate the dessert with the mixture once it has cooled.

TOP TIP: You can also decorate this dessert with grated dark or white chocolate.