Tarta limonkowa z żurawinami

Opublikowano: 01-06-2011

tarta-limonkowa

Autor przepisu: Cranberry Marketing Committee

Ciasta i ciasteczka z żurawiną amerykańską pachną niesamowicie i rozbudzają wszystkie zmysły. Wypieki z cranberry są idealną propozycją na poranny dodatek do kawy lub podwieczorek na słonecznym tarasie.

tarta-limonkowa

Składniki na ok. 16 kawałków:

Ciasto:

200 g mąki
40 g cukru
150 g masła
3-4 łyżki stołowe zimnej wody
500 g suszonego groszku
Papier do pieczenia

Nadzienie:

2 limonki
200 ml bitej śmietany
250 g serka mascarpone
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
200 g suszonych żurawin

Dodatkowo:

Cukier puder do posypania
Plastry limonki do dekoracji

1. Mąkę zmieszać z cukrem. Dodać wodę i masło pokrojone na kawałki. Rozdrobnić wszystko nożem, a następnie ugniatać rękami do momentu powstania gładkiego ciasta. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

2. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni, a następnie włożyć do posmarowanej tłuszczem formy do pieczenia tarty (średnica ok. 26-28 cm lub 2 formy o średnicy ok. 18-20 cm). Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Formę z tartą wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie przykryć papierem do pieczenia i posypać groszkiem. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C) przez ok. 15 minut. Usunąć papier do pieczenia i groszek. Zmniejszyć temperaturę do 160°C (termoobieg: 140°C).

3. Limonki umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Ubić śmietanę. Do serka mascarpone dodać sok z limonek, startą skórkę, cukier, cukier waniliowy i jajka. Dodać bitą śmietanę. ¾ żurawin ułożyć na tarcie, położyć serek mascarpone. Piec przez ok. 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

4. Posypać tartę pozostałymi żurawinami i ozdobić plastrami limonki. Posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas przechowywania ciasta w lodówce

Wartości odżywcze (1 kawałek):

Wartość energetyczna: 298 kcal  / 1246 kJ
Białko: 3,3 g
Tłuszcz: 18,6 g
Węglowodany: 29 g


Fot.: Cranberries from USA
www.cranberries-usa.pl