Tatar wołowy z chipsami z Topinaburu

Opublikowano: 11-03-2016

Tatar wołowy z chipsami z Topinaburu i piklowanym selerem

Tatar wołowy z chipsami z Topinaburu i piklowanym selerem

Składniki na 4 osoby

Tatar :

150g ligawy wołowej

150g bawety wołowej 

1 łyżka posiekanych kaparów 

2 łyżeczki  sambalu oelek

2 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżeczki sosu worcestershire

4 łyżki domowego majonezu 

1 łyżka ostrej  musztardy

50 ml wody

Domowy majonez

2-3 żółtka

400ml oleju

1 łyżka musztardy kcyńskiej sarepskiej 

1 łyżka soku z cytryny 

Świeżo mielony pieprz

Sól  i cukier

Chipsy z Topinamburu:

1 mały topinambur

sól do smaku

olej do smażenia

Seler piklowany:

1 mały seler

Cukier, ocet, woda w proporcjach 1:1:2

Przygotowanie:

Tatar

Mięso wołowe mielimy dwa razy na średnich oczkach. Łączymy z majonezem, posiekanymi kaparami i doprawiamy sosem sojowym oraz sosem worcestershire.

Domowy majonez 

Przy pomocy rózgi łączymy żółtka z musztardą i sokiem z cytryny. Następnie bardzo powoli cienkim strumieniem wtłaczamy olej, aby uzyskać jednolitą, gładką konsystencje. Całość przyprawiamy solą, cukrem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Chipsy Topinamburu

Topinambur oczyszczamy, płuczemy, tniemy na mandolinie w cieniutkie plastry i smażymy na głębokim tłuszczu  na złoty kolor. 

Selera obieramy płuczemy i również tniemy w cieniutkie plastry.

Seler piklowany

Łączymy cukier,  ocet  oraz wodę w proporcjach 1:1:2 i podgrzewamy do momentu póki cukier się nie rozpuści następnie studzimy i zalewamy pokrojonego w plasterki selera. 

Sposób podania :

Naszego tatara układamy na talerzu i dekorujemy chipsami z  topinamburu oraz piklowanym selerem.

Zrzut ekranu 2016-03-11 o 20.55.20