Tradycyjny barszcz biały

Opublikowano: 21-04-2011

Tradycyjny-barszcz-bialy

Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr

Aromatyczny biały barszcz to nieodłączny atrybut Świąt Wielkanocnych. Każda pani domu ma własne sposoby na jego przygotowanie, a tradycyjne receptury często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jeżeli szukasz nowego sposobu na barszcz biały skorzystaj z przepisów proponowanych przez markę Knorr. Świeże warzywa, żeberka i aromatyczne przyprawy sprawią, że Święta nabiorą szczególnej mocy.

 Tradycyjny-barszcz-bialy

Przepis prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 120 minut (z gotowaniem)

Przepis dla 8 osób

Kuchnia polska

 Składniki :

  • żeberka – 500 gramów
  • marchew – 100 gramów
  • seler – 100 gramów
  • pietruszka – 100 gramów
  • por – 100 gramów
  • Barszcz biały Knorr – 2 opakowania
  • czosnek – 1 ząbek
  • śmietana – 150 gramów
  • jajka – 2 sztuki
  • listek laurowy – 1 sztuka
  • majeranek – szczypta
  • ziele angielskie – 2 lub 3 ziarna

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki – odstaw na bok.
  1. Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Mięso umyj. Wszystko razem zalej około
    2 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
  1. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy.
  1. Wywar gotuj powoli przez około 2 h. Następnie usuń warzywa.
  1. Barszcz Knorr przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut.
  1. Podawaj z cząstkami jajka i kawałkiem żeberka.