Żurek góralski

Opublikowano: 21-04-2011

zurek-goralski

Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr

zurek-goralski

Przepis prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 60 minut
(z gotowaniem)

Przepis dla 6 osób

Kuchnia polska

 Składniki:

  • żeberka – 0,5 kilograma
  • marchew – 1 sztuka
  • Żurek z wędzonką Knorr – 2 opakowania
  • por – ½ sztuki
  • seler – ½ sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • suszone borowiki – 100 gramów
  • ziemniaki – 3 sztuki
  • pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz, pokrój w kostkę i razem z żebrami zalej 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  1. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek i suszone grzyby). Wywar gotuj powoli przez około 1 h.
  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.
  1. Żurek Knorr przesyp z torebki do miski. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
  1. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z chlebem