Żurek staropolski

Opublikowano: 21-04-2011

zurek-staropolski

Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr

zurek-staropolski

Znany i przez wielu lubiany żurek. Legendy głoszą, że ta kwaskowata zupa jest pierwszą polską potrawą w kulinarnej historii naszego kraju. Historii powstania żuru jest wiele, a jedna z nich to opowieść o skąpym piekarzu-karczmarzu, który regularnie oszukiwał swoich klientów na jedzeniu. Niezadowoleni mieszkańcy okolicy zmówili się i wynajęli tajemniczego gościa, który odwiedził karczmę z worem pełnym pieniędzy. Zaproponował gospodarzowi, że zje najgorszą zupę, jaką mu przygotuje i nie nabawi się niestrawności. W zamian zabierze przepis na ową zupę wraz z wyłącznymi prawami do jego wykorzystania oraz przejmie cały lokal. Jeżeli mu się nie uda, odda cały swój majątek karczmarzowi. Gospodarz łasy na klejnoty postanowił przygotować niestrawną breję, biorąc do niej resztki zaczynu na chleb razowy, które zalał wrzątkiem. Dla niepoznaki wrzucił kilka warzyw, stare grzyby, kawał nieświeżej wędzonki, a dla zabicia  nieprzyjemnego zapachu i smaku, dodał czosnku. Zadowolony z siebie, podał tak przygotowaną strawę na kolację. Zachwycony gość spałaszował pełen talerz zupy, wygrywając tym samym zakład, a sławę żuru przez lata głoszono z ust do ust.

Łatwy w przygotowaniu

Przepis na sześć  osób

Czas przygotowania: 60 minut

Kuchnia polska

Składniki:

  • mięso wieprzowe z kością – 0,5 kilograma
  • boczek wędzony – 300 gramów
  • biała kiełbasa – 300 gramów
  • suszone grzyby – 100 gramów
  • marchewka – 1 sztuka
  • Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr – 2 opakowania
  • por – ½ sztuki
  • seler – ½ sztuki
  • cebula średniej wielkości – 2 sztuki
  • przyprawy – kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  1. Dodaj suszone grzyby i przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i pokruszony kminek). Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Następnie usuń warzywa.
  1. Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, po czym wyjmij ją i odstaw na bok.
  1. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.
  1. Żurek Knorr przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru.
  1. Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki.
  1. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy.