Żurek z pieczarkami

Opublikowano: 20-04-2011

zurek-z-pieczarkami

Autor: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr

zurek-z-pieczarkami

Przepis prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 40 minut
(z gotowaniem)

Przepis dla 6 osób

Kuchnia polska  

Składniki:

  • ziemniaki – 5 sztuk
  • marchew – 1 sztuka
  • por (biała część) – ½ sztuki
  • korzeń selera – ½ sztuki
  • Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr – 2 opakowania
  • cebula żółta – 1 sztuka
  • boczek wędzony – 300 gramów
  • śmietana – 150 gramów
  • pieczarki – 200 gramów
  • jajka – 3-6 sztuk
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa (bez cebuli) umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Wlej około 1, 5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz). Wywar gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Następnie usuń warzywa.
  3. Rozgrzej patelnię. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, pieczarki umyj lub oczyść- zgodnie z upodobaniem, pokrój w półplastry, podsmaż na patelni. Dodaj do wywaru.
  4. Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyp z torebki do miski, dodaj śmietanę i wymieszaj. Dolej niewielką ilością wywaru i rozprowadź. Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
  5. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i – jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i jakiem na twardo.