WALENTYNKOWY NAKED CAKE w 15 minut

Opublikowano: 09-02-2017

Homemade chocolate nutty naked birthday cake with white cream on each side, decorated with raspberries, blueberries, rosemary on serving plate with white napkin over wooden turquoise table, candles on the background, selective focus

Składniki: 

  • śmietanka słodka 36% – 500 ml
  • serek mascarpone – 500 g
  • cukier puder – 6 łyżek
  • laska wanilii – ½ sztuki
  • świeże maliny – 300 g
  • borówki amerykańskie – 300 g 
  • spody tortowe ciemne (np. od Dan Cake) – 3 sztuki
  • gałązki rozmarynku (do dekoracji)
  • cukier puder (do dekoracji)

 Poncz do nasączenia spodów:

  • herbata earl grey – 1/2 filiżanka
  • sok z połówki limonki
  • sok z połówki pomarańczy

Zimną herbatę połączyć z sokami i wymieszać.

Przygotowanie:

Do miseczki wsypać cukier i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Z ubitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki 5 łyżki kremu do dekoracji. Do pozostałej części kremu dodać owoce zostawiając część do dekoracji. Spody tortowe dan cake nasączyć ponczem i przełożyć kremem z owocami. Boki tortu posmarować cienką warstwą odłożonej śmietany. Wierzch tortu udekorować owocami, gałązkami rozmarynku i obsypać dekoracyjnie cukrem pudrem. Tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

Smacznego!