Zapiekany filet jagnięcy i ciasto ziemniaczanym z masłem ziołowym – jesień

Opublikowano: 24-09-2010

SAGACookbook_final-52
Autor: Arto Rastas – Ekspert Kulinarny SAGA

SAGACookbook_final-52.jpg

Składniki:

600 g         filetu jagnięcego

50 ml         oleju rzepakowego

1-2             ząbki czosnku

masło

świeży tymianek

sól

biały pieprz

Wykonanie: arto_cook001.jpg

Jagnięcinę wytrybować i pokroić na cztery równe porcje. Zgnieść czosnek, drobno posiekać tymianek i wymieszać z olejem. Przygotowane filety jagnięce posmarować olejem i podsmaż na patelni, aż się zarumienią. Filet położyć na blasze wyłożonej papierem do gotowania SAGA i piec w temperaturze 200°C (220°C) przez około 8-10 minut. Warstwę panierki (czytaj poniżej) położyć na filetach jagnięcych i ponownie umieścić w piekarniku, na tak długo, aż rozpuści się masa i nabierze złoto-brązowej barwy.       

Chrupiąca panierka z borowików  

50 g         masła

50 g         świeżego białego chleba

50 g         borowików lub innych leśnych grzybów

1 łyżeczka     soli

ser parmezan

świeży szczypiorek

Masło, chleb i starty parmezan włożyć do miski i miksować, do momentu gdy składniki uzyskają konsystencję gładkiej pasty. Pokrojone w kostkę grzyby podsmażyć i razem z posiekanym szczypiorkiem dodać do zmiksowanej masy. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą. Pastę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do gotowania SAGA  do grubości 0,5 cm, następnie włożyć je do lodówki, aby stwardniało. Przygotowane ciasto pokroić na cztery kawałki wielkości filetów i umieść je na jagnięcinie.  



Ciasto ziemniaczane z bekonem

600 g         twardych ziemniaków

50 g           bekonu

60 g           masła

sól

biały pieprz

świeże zioła

Ziemniaki obrać, ugotować i potłuc. Bekon pokroić na drobne kawałki i usmażyć, następnie wymieszać z ziemniakami, masłem i posiekanymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Uformować rulon SAGA o grubości 5-7 cm i zostawić do wystygnięcia, wstawić do lodówki i odczekać, aż stwardnieje.  Następnie pokroić na 1-2 cm plastry i położyć je na blasze wyłożonej papierem do gotowania SAGA.

Piec w temperaturze ok. 160°C (180°C) przez kilka minut, aż ciasto ziemniaczane będzie gorące.

Bekon z masłem ziołowym

100 g           masła

1 plaster     bekonu

świeże zioła (tymianek, szczypiorek)

sól

biały pieprz

Pokroić bekon na małe kawałki i usmaż. Zioła drobno posiekać i dokładnie wymieszać z masłem i bekonem. Z całości uformować mini rulon SAGA i zostaw do ostygnięcia. Następnie pokroić na cienkie plastry i połóż jeden na każdym kawałku ziemniaczanego ciasta.     

******

Gratinated Lamb Fillet and Potato Cake with Herb Butter

600 g         lamb fillet

50 ml         rape seed oil

1-2             garlic cloves

butter

fresh thyme

salt

white pepper

Trim the lamb and cut into four equal portions. Crush the garlic, finely chop the thyme and add to the oil. Brush the lamb fillets with the oil and sear in a hot frying pan. Place the fillets on an oven tray covered with SAGA Cooking Paper and cook at 200°C (220°C) for about 8-10 minutes. Put the crusts (see below) on the lamb fillets and return to the oven until the crusts melt and are a nice golden brown.

Cep Mushroom Crust

50 g         butter

50 g         fresh white bread

50 g         ceps or other wild

mushrooms

1 tsp         salt

parmesan cheese

fresh chives

Put the butter, bread and grated parmesan cheese into a mixer and mix until it becomes a smooth paste. Fry the diced mushrooms and add them and the chopped chives to the butter mix. Stir well and season with salt. Roll the mix between two sheets of SAGA Cooking Paper with a rolling pin until it is about 0.5 cm thick. Put into the refrigerator to harden. Cut the crust into four fillet-size pieces and place on top of the lamb.

Bacon-Potato Cake

600 g         waxy potatoes

50 g           bacon

60 g           butter

salt

white pepper

fresh herbs

Peel, boil and mash the potatoes. Cut the bacon into small pieces and fry. Mix the bacon with the potato mash, butter and chopped herbs, and season to taste with salt and pepper. Make a 5-7 cm thick SAGA loaf  and leave to cool. Put it into the refrigerator to harden. Cut into 1-2 cm thick slices and lay them on an oven tray covered with SAGA Cooking Paper. Bake at about 160°C (180°C) for a few minutes until hot.

Bacon and Herb Butter

100 g         butter

1 slice       bacon

fresh herbs (thyme, chives)

salt

white pepper

Cut the bacon into small pieces and fry. Finely chop the herbs and mix well with the butter and bacon. Make a mini SAGA loaf and leave to cool. Cut into thin slices and place one on each potato cake just before serving.