Zupa Giuwarlakia Awgolemono

Opublikowano: 26-08-2020

Gotujemy dzisiaj zupę 🍵
😁 propozycja jest szybka, łatwa do przygotowania, niebywale pożywna i jaka pyszna! Tak naprawdę, jest to moja ulubiona zupa 🇬🇷

Zupa Giuwarlakia Awgolemono

Ilość porcji: 6

Składniki;
– ½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 🐷🐮
– 1 mała starta cebula 🧅
– 200 gr. ryżu🍚
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki🥬
– 2 łyżki Koperku 🥬
– 2 łyżki oleju🍶
– Trochę mąki pszennej do optoczenia pulpecików
– 1,2 l wywaru rosołowego
– 60 gr. masła🧈
– 2 jaja🥚🥚
– 80 ml soku z cytryny🍋
– Do smaku: Sól morska jodowana, Pieprz czarny 🧂🧂

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszać mięso, cebulę, ryż, olej, natkę pietruszki, koperek, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę i ulepić z niej małe kuleczki, następnie obtoczyć je w mące. W garnku zagotować wywar z dodatkiem masła. Powoli włożyć do gotującej się wody z masłem kuleczki mięsne (giuwarlakia), przykryć garnek i gotować na małym ogniu około 20 min.
W tym czasie ubić jajka i powoli wlać do nich sok z cytryny, ciągle mieszając. Gdy powstanie jednolita masa, wlać do niej 4-5 łyżek wywaru, ciągle mieszając (awgolemono).
Powstałą masę powoli wlać do wywaru, ciągle mieszając i zdjąć z palnika. Danie podawać z jasnym pieczywem.

Smacznego wszystkim 🇬🇷☺️

Wasz Teo