II etap Konkursu dla szkół gastronomicznych za nami

Opublikowano: 28-10-2021

W związku z rozstrzygnięciem Etapu II X edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów kulinarnych, którzy zostaną zaproszeni do udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.

Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konika, Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej. Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. 

Zgodnie z regulaminem konkursu komisja dokonała oceny merytorycznej przesłanych prac według następujących kryteriów:

  1. wykorzystanie w przepisach polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  2. znaczenie wykorzystanych polskich produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS;
  3. pomysłowość i kreatywność przepisu;
  4. uzasadnienie wyboru produktów i potraw;
  5. prezentacja potrawy na podstawie zdjęć;
  6. forma przepisu, jasność, precyzyjność.

W wyniku przyznanej punktacji wyłoniono autorów 10 najlepszych przepisów, którzy wezmą udział w Finale X edycji Konkursu:

  1. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie – Hanna Owczarz, Piotr Ciesielski, pod opieką p. Katarzyny Rojkowskiej Puszysta delicja z truskawki kaszubskiej, jabłek łąckich, fasoli Jaś z chrupkim andrutem podana na sosie z wiśni nadwiślańki
  2. Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Tarnowie – Łucja Plebanek, Karol Wajda, pod opieką p. Elżbiety Teper Młody schab z kością żebrową
  3. Zespół Szkół Ekonomiczno Usługowych w Żychlinie – Natalia Makowska, Karina Dreszer, pod opieką p. Katarzyny Hryciuk – Makowy sernik na buraczanym brownie
  4. Zespół Szkół nr 6 w Ełku – Julia Ślużyńska, Marek Romanowski, pod opieką p. Anny Korzeń Pierś kaczki sous vide z aksamitnym purée z fasoli  i gorgonzoli, sosem wiśniowym, pietruszkowym majonezem, czarną soczewicą i pudrem z andrutów kaliskich
  5. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie – Paulina Misiak, Oliwia Szott, pod opieką p. Dobrochny Szydełko Nadziewana polędwiczka w pieprzowej skorupce na kremowym sosie serowym, podawana z musem buraczanym na glazurowanej w miodzie gruszce i puree kalafiorowym zamkniętym w chrupiącej otoczce
  6. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie – Magdalena Woźna, Aleksandra Cieślik, pod opieką p. Karoliny Kwaśniak – Słomowskiej – Torcik fantazja orzechowo-migdałowa otulona chmurką śmietany chantilly oprószona malinowym pudrem
  7. Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini – Nikola Burdyl, Paweł Ryś, pod opieką p. Dariusza ŁętowskiegoKarp Zatorski w Dolinie Zieleni – filet z karpia z aromatyczną kruszonką z obwarzanka krakowskiego, na puree z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca w towarzystwie zielonej doliny na pesto ziołowym oraz z dodatkiem żeli owocowych
  8. Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Żywcu – Martyna Kliś, pod opieką p. Alicji Brody Ognisko Juhasa
  9. Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Marta Szcześniak, pod opieką p. Marcina Kolasińskiego W kolorach jesieni
  10. Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Łodzi – Dominik Diug, pod opieką p. Elżbiety KurowskiejSmaki Podhala

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014­­–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.