Briefing prasowy przed Wielką Galą

Opublikowano: 03-02-2017

Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (21)

Pierre Gagnaire, najlepszy szef kuchni według magazynu „Le Chef”, posiadający maksymalną liczbę 3 gwiazdek Michelin, przyjeżdża do Warszawy, gdzie wraz z Andreą Camastrą (1 gwiazdka Michelin, Senses) oraz Maciejem Majewskim (szef kuchni La Brasserie Moderne) przygotuje wyjątkową kolację na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP).

W związku z wizytą Pierra Gagnaire odbył się w dniu dzisiejszym w warszawskim hotelu Sofitel Victoria  briefing prasowy. 

W jego trakcie mieliśmy  unikalną okazję skosztowania dań, które tego samego wieczora serwowane będą na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej dla znamienitych Gości.

Jako pierwszy swoje danie zaprezentował Andrea Camastra – porowo-ziemniaczane consome z krabem królewskim, wędzonym policzkiem wieprzowym oraz gnocchi.

Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (2)  Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (13) Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (16)  Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (19)

Drugie z kolei danie należało do bardzo utalentowanego Szefa Macieja Majewskiego. Na pięknym turkusowym talerzu podał tatar z alpejskiej wołowiny, kuleczki foie gras zmrożone ciekłym azotem w płatkach sosu winegret.

Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (25)  Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (28)Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (29)  Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (32)

Trzecie danie należało już do Gościa Specjalnego Pierre Gagnaire. Ten najwybitniejszy z Szefów całego globu, mający pod swoimi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które łącznie posiadają 13 Gwiazdek Michelin. Zaserwował nam brandadę oraz  lekko solony filet z dorsza wraz z sałatką z kapusty i ziarnami gorczycy.

Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (41)  Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (44)Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (47)  Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (48)

Udało nam się również  porozmawiać z trzema Mistrzami o ich kuchni, inspiracjach oraz wrażeniach ze wspólnego gotowania. Po raz pierwszy w jednej kuchni spotkali się kucharze mogący pochwalić się w sumie aż czterema gwiazdkami Michelin! I to było wielkie przeżycie – PRAWDZIWA SZTUKA KULINARNA!  Udało im się stworzyć doskonałe dania a zaproszone osoby były pod wielkim wrażeniem kunsztu kulinarnego wszystkich 3 Szefów. 

Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (7)  Francusko_Polska_Izba_Gospodarcza_3022017 (9)

Pierre Gagnaire w odpowiedzi na pytanie – jakie inspiracje od polskich kucharzy zabierze ze sobą do Francji odpowiedział 

– Bardzo spodobała mu się dzisiaj forma podania tatara, dość niespotykana forma podania. Ale jednocześnie bardzo ciekawa. Andrea Camastra dodał – generalnie to kuchnia francuska i polska mają wiele wspólnego ze sobą. Wiele wspólnych potraw chociażby kapusta -bigos  i właśnie tatar.

IMG_2891  IMG_2898

To było bardzo smaczne spotkanie. Francusko – Polskiej Izbie Gospodarczej bardzo dziękuje za zaproszenie.

Do zobaczenia przy kolejnym tak wielkim wydarzeniu.

MP