Fundacja „Gotuje z Sercem”
Opublikowano: 03-12-2010

Polska Akcja Humanitarna i Fundacja Klubu Szefów Kuchni współpracują przy unikalnym w skali Polski przedsięwzięciu. Niebawem księgarniach ukaże się wyjątkowa książka kucharska „Gotuj z sercem”. 6 grudnia w warszawskim Empiku Junior odbędzie się spotkanie autorskie książki, na którym pojawią się między innymi szefowie z Fundacji.
66 przepisów na dania z najlepszych polskich restauracji to nie tylko doskonały pomysł na świąteczny prezent. Wybierając książkę „Gotuj z sercem” można aktywnie włączyć się w akcję dożywiania dzieci w szkołach. Szacujemy, że dochód ze sprzedaży książki pozwoli sfinansować 40 000 posiłków w ramach programu Pajacyk.
Książka to przewodnik po miastach i smakach. W jej przygotowanie zaangażowane zostały restauracje z różnych części Polski. Przepisy pochodzą z różnych tradycji kulinarnych, jednoczy je jednak wspólny cel. Receptury opatrzono wieloma fotografami pomagającymi wiernie odtworzyć profesjonalne przepisy w domowej kuchni.
Akcja „Gotuj z sercem” powstała z przekonania, że wspólne spożywanie posiłków łączy się z rozmową. Dlatego Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyłącza się do dyskusji o dożywieniu dzieci. 6 grudnia o godzinie 18 w warszawskim Empiku Junior odbędzie się spotkanie z twórcami i pomysłodawcami książki. W jej trakcie głos w sprawie dożywiana polskich dzieci zabiorą między innymi przedstawiciel Fundacji – Robert Sowa oraz Magdalena Gessler. Mistrzyni cukiernictwa Bożena Sikoń przygotuje na te okazje specjalne piernikowe serca – symbol wspólnej akcji.