Konkurs „Świętokrzyski Mistrz Kuchni” rozstrzygnięty!

Opublikowano: 05-03-2012

W czwartek, 1 marca, odbył się Konkurs „Świętokrzyski Mistrz Kuchni” organizowany przez „Echo Dnia”, serwis Jedzenie&Zabawa i Hotel Tęczowy Młyn w Kielcach, przy współpracy znanych w całej Polsce kucharzy i gwiazd.

mistrzKuchni

 

Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach. W pierwszej kategorii uczestniczyli profesjonalni kucharze pracujący na stałe w restauracjach i hotelach, czyli wszyscy, którzy mają wykształcenie kucharza lub pracują w tym zawodzie. W drugiej kategorii wystartowali amatorzy, pasjonaci gotowania w domowym zaciszu. Każda ekipa miała za zadanie przygotowanie dwóch potraw – dania głównego z wykotrzystaniem polędwicy wołowej i dowolnego rodzaju dodatków z ziemniaków oraz ciepłej zakąski wegetariańskiej z wykorzystaniem sera dor blue.

Rywalizacja rozpoczęła się wczesnym rankiem w Hotelu Tęczowy Młyn. Na czterech stanowiskach konkursowych zorganizowanych przez firmy FestaTech, ASCOBLOC, Winterhalter. W pierwszej koljeności do zawodów stanęli kucharze-amatorzy, a wśród nich ulubieniec publiczności 15-letni Jakub Król. Następnie stanowiska oddano we władanie profesjonalistom pracującym w świętokrzyskich restauracjach i hotelach.

Kulinarne zmagania oceniali najznamienitsi polscy kucharze:

1.  Robert Sowa, wieloletni kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej oraz współtwórca Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, V-ce prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

2.  Mirosław Jabłoński, pochodzący z regionu świętokrzyskiego, przewodniczący jury i szef kuchni łódzkiego hotelu andel’s,

3.  Rafał Godziemski, szef kuchni hotelu Słoneczny Młyn w Bydgoszczy

4.  Janusz Pyra, szef kuchni w Zamku Dubiecko.

5.   Włodzimierz Wielgus – Dyrektor szpitala dziecięcego, znany miłośnik dobrej kuchni,

6.  Mirosław Szajkowski z firmy Unilever Foods Polska- Jury Techniczne ,

7.  Waldemar Hołówka,  Fundacja Klub Szefów Kuchni –Jury Techniczne

W gronie jurorów zasiedli także miłośnicy dobrej kuchni: wokalista Andrzej Piaseczny oraz dyrektor szpitala dziecięcego w Kielcach Włodzimierz Wielgus.

Oto laureaci konkursu w kategorii profesjonalistów:
I miejsce – Łukasz Wasik i Leslie Murrain z Hotelu Łysogóry w Kielcach
II miejsce – Kamil Piwowarczyk i Tomasz Soczumski z restauracji Castor w Kielcach
III miejsce – Michał Musiał i Andrzej Gad z Hotelu Tęczowy Młyn w Kielcach

Zwycięzcy w grupie kucharzy-amatorów:
I miejsce – Alicja Podstawka i Wioletta Radziejewska
II miejsce – Kamila i Jakub Karpeta
III miejsce – Agnieszka Sadowska i Mateusz Skrzyniarz
Wyróżnienie otrzymał również najmłodszy uczestnik konkursu – Jakub Król.

Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w kulinariach!

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!