Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel za nami

Opublikowano: 15-11-2012

9 listopada 2012 roku w nowopowstałym hotelu we Wrocławiu odbył się I Ogólnopolski Konkurs – „Kulinarny Rajd Mistrzów Haston City Hotel”.
Po udanej premierze, organizatorzy konkursu zapowiadają, że będzie to wydarzenie cykliczne i na stałe wpisze się w kalendarz imprez kulinarnych w Polsce.

JPGlogo_Kulinarny_Rajd_Mistrzow  haston

Do konkursu przystąpiło 12 ekip kucharskich wyłonionych na podstawie zgłoszeń:

– Daniel Olas / Piotr Buryło – Hotel Zdrojowy Pro-Vita **** Kołobrzeg 
haston1  haston1a
– Karol Łukomski / Maciej Sikora – Athina Catering Wrocław
haston2  haston2a
– Michał Bętkowski / Andrzej Gad – Hotel Tęczowy Młyn Kielce 
haston3  haston3a
– Michał Olejnik / Jarosław Śliwka – Qubus Hotel Legnica **** 
haston4  haston4a
– Rafał First / Paweł Kwaśniewski – ELBEST Hotel Wodnik Bełchatów
haston5  haston5a
– Robert Stefański / Dariusz Grzeszczyk – Akademia Sztuki Kulinarnej „QULINARIO” Bydgoszcz 
haston6  haston6a
– Łukasz Grzesik / Marcel Wawrzyniak Hotel City Solei Boutique Poznań 
haston7  haston7a
– Karol Karnkowski / Szczepan Orczykowski – Zamek Topacz Ślęża 
haston8  haston8a
– Mariola Monczak / Sebastian Zarzeczny – Restauracja „Pod Papugami ” Wrocław 
haston9  haston9a
– Łukasz Kawaller  / Paulina Sawicka – Hotel Anders **** Stare Jabłonki 
haston10  haston10a
– Sławomir Gurgul / Grzegorz Śliwiński  – ELBEST Hotel Krynica 
  
haston11  haston11a
– Tomasz Kiełbasa / Dariusz Kucharski – Pałac Kotulińskich **** Czechowice Dziedzice 

haston12  haston12a

Zmagania konkursowe zostały podzielone na dwa etapy. W pierwszym etapie każda z drużyn miała za zadanie w ciągu 10 minut wyfiletować po trzy flądry oraz pokroić warzywa w: julienne, brunoise, emince, macédoine a także ziemniaki na sposób: cocottes i rissolleés.
W drugiej części konkursu uczestnicy mieli do przygotowania przekąskę ciepłą dla 8 osób z obowiązkowym wykorzystaniem fileta z łososia , małż bouchot lub hiszpańskich  i szafranu oraz dania głównego z obowiązkowym użyciem górki cielęcej z kością , winogron i mięty.

haston2012113  haston2012124

Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek czuwało szacowne Jury  w skład, którego weszli: Jerzy Pasikowski – Przewodniczący, Robert Sowa, Marcin Budynek, Joseph Seeletso oraz prowadzący Karol Okrasa. Gościem specjalnym konkursu była znana polska restauratorka Magda Gessler.

haston2012048  haston2012064

Muszę przyznać, że sama organizacja konkursu była na wysokim poziomie, wszystko o czasie i bez najmniejszych problemów się odbywało. Jeżeli chodzi o samych uczestników, to dobrze, że młodzi ludzie podejmują rękawice. Niestety wielu z nich nie pracuje na różnych sprzętach takich jak urządzenie do gotowania sous vide i to zauważalne było w daniach. Wielu zawodników gotowało w za niskiej temperaturze. Poza tym nasi młodzi kucharze boją się używać tych podstawowych przypraw jak sól czy pieprz – podsumował Jerzy Pasikowski, Przewodniczący Jury

haston2012052  haston2012054  haston2012053

Kulinarny Rajd Mistrzów Haston City Hotel przyciągnął wielu przedstawicieli środowiska gastronomicznego i hotelarskiego z całej Polski oraz młodzież ze szkół gastronomicznych. Wśród publiczności nie zabrakło również Wrocławian – codziennych wielbicieli sztuki kulinarnej. 

haston2012136  haston2012137

Gwiazdami wieczoru byli przede wszystkim kucharze, którzy w ciągu dnia zmagali się z zadaniami konkursowymi. Jednak prawdziwe emocje pojawiły się gdy zostały ogłoszone wyniki. Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i poniżej przedstawiamy zdobywców podium:

I miejsce zajęła ekipa Restauracji „Pod Papugami” z Wrocławia Mariola Monczak i Sebastian Zarzeczny

haston2012240

II miejsce zajęła drużyna z Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – Łukasz Kawaller i Paulina Sawicka

haston2012237

III miejsce zajął duet z Akademii Sztuki Kulinarnej „QULINARIO” w Bydgoszczy – Robert Stefański i Dariusz Grzeszczyk

haston2012234

Po części oficjalnej na scenie pojawił się znany polski piosenkarz i instrumentalista – Zbigniew Wodecki. Swoimi przebojami „Zacznij od Bacha” czy „Z Tobą chcę oglądać świat” sprawił, że wieczór był prawdziwą ucztą dla ducha.

haston2012256

Zapraszamy za rok 🙂

haston2012246  haston2012231

haston2012233  haston2012232

Honorowy Patronat nad konkursem objął Prezydent Wrocławia – Pan Rafał Dutkiewicz.

Patronat merytoryczny nad Kulinarnym Rajdem Mistrzów objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni

KSK.logo

Patronat medialny:

NG.logo