Podsumowanie-IV Festiwal Kuchni Greckiej

Opublikowano: 25-04-2009

IV Festiwal Kuchni Greckiej



Dnia 25 kwietnia 2009 roku w Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim odbył się IV Festiwal Kuchni Greckiej.
   

 

Ideą tego Festiwalu nie była reklama Grecji czy zmiana upodobań, lecz ułatwienie dostępu do informacji, wymiana doświadczeń i zachęta do „eksperymentowania” na „polskim stole”. Dlatego też wśród sponsorów i wystawców było wiele krajowych jak i międzynarodowych firm które są na rynku i korzystamy z ich usług, propozycji i rozwiązań.

Polskiemu „mielonemu” czy „schaboszczakowi” chętnie potowarzyszy pikantna Peeperoni Macedońska z Fetą, a „gołąbki” z kapustą to nie tylko jedyne smaczne rozwiązanie. Możemy wypróbować Dolmadakia w liściach winogron, a „polską rybę po grecku” zaserwować ze szklaneczką wykwintnego wina pachnącego wakacjami na Santorini….

 

Festiwal był również znakomitą okazją do poznania nowych talentów branży gastronomicznej, gdyż młodzi polscy kucharze, pod „fachowym okiem” Klubu Szefów Kuchni mogli zaprezentować swoje zdolności w „Konkursie Kulinarnym”.

 

 

 

I miejsce w IV Festiwalu Kuchni Greckiej zdobył- wygotował sobie  Michał Karadżow z Restauracji „Moonsfera” w Warszawie

 

 

II miejsce zajął Robert Wojnarowski z   Hotelu „Jan III Sobieski” w Warszawie (otrzymał również wyróżnienie Jury Degustacyjnego)

 

 

III- Paweł Kalbarczyk z Hotelu „Le Meridien Bristol” w Warszawie.

Gratulujemy!

 

 Jeszcze inni zabłysnęli płaskorzeźbami greckich bogów i herosów w arbuzie. Nad całością czuwała firma FRUTTA która zadbała nad idealnymi – soczystymi, świeżymi owocami i warzywami z których zawodnicy tworzyli swoje arcydzieła „Motyw Grecki” w arbuzie i „Kompozycja Kwiatowa” z warzyw.

 

 

 Laureaci I Polskiego Festiwalu Carvingu to:

 Zdobywca I-go miejsca Festiwalu, także  konkursów „Motyw Grecki” i „Kompozycja Kwiatowa” to Piotr Wasik

 

 Zdobywca II-go miejsca Festiwalu, także  konkursów „Motyw Grecki” i „Kompozycja Kwiatowa” to Tomasz Szpalek

 

Zdobywca III-go miejsca Festiwalu, także  konkursów „Kompozycja Kwiatowa” to Alan Seenyen

 

Oraz za konkurecje „Motyw Grecki”  zdobył III miejsce Artur Kufel

 

Gratulujemy !

Nad czystością  i wysokim standardem higienicznym stoisk konkursowych czuwał JohnsonDiversey bazując na wieloletnich doświadczeniach w obsłudze klientów z branży hotelarskiej i gastronomicznej. Dzięki temu zawodnicy mogli skoncentrować się tylko na tym co rzeczywiście dotyczy konkursu, czyli przygotowaniu i serwowaniu najsmaczniejszego jedzenia!  JohnsonDiversey w trosce o nasze interesy oferuje nam: Program "SafeKitchen" – Bepzieczna Kuchnia              

 

Swoją obecnością i kunsztem zaszczycili Festiwal Honorowi greccy goście.

Pan Gabriel Coptsidis – Ambasador Grecji w Polsce dokonał uroczystego otwarcia  a członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni z Aten gotowali z naszymi Gwiazdami „Chief Chefs Show”.

 

 

 

 

 

 

Podziwialiśmy  również dzieła Kotasa Kawardzis, który każdego roku pobudza nasze zmysły pokazując Grecję uwięzioną na niesamowitych fotografiach próbując zatrzymać uciekający czas…

Poza tymi atrakcjami, Krzysztof Drabik – Mistrz Polski Barmanów wystąpił w bardzo efektownym, eleganckim i dynamicznym show.

 

 Marcin Paździor – Mistrz Czekolady pokazał „Czekoladowe inspiracje firmy Callebaut”.

Firma The Greek Gourmet poczęstowała wszystkich greckimi przekąskami i wyśmienitym winem, choć inne stoiska dały nam możliwość degustacji swoich produktów. Były  warzywka, owoce, rybki, prozdrowotne zupki i przyprawy, lody a nawet fontanna z czekoladą a także wiele innych rozwiązań które przydadzą się w naszym codziennym życiu.  

 

 

 

Każdy z odwiedzających Festiwal Gości doświadczył nowych doznań i nabrał apetytu na kolejne wędrówki kulinarne i nie tylko. Wbrew pozorom, podróże są już rzeczą bardzo popularną i łatwo dostępną a gotowanie, smaki i zapachy kuchni greckiej – elementem naszej codzienności a więc i kultury.

Organizowany każdego roku Festiwal jest bogatszy o nowe doświadczenia i odnosi sukces za sukcesem.

 

IV Festiwal Kuchni Greckiej zakończyła tradycyjnie znakomita Uroczysta Gala, na której wręczono nagrody, nominacje i podziękowania. Gościem konkursu oraz Gali był nowo wybrany vice prezes OSSKiC Jarosław Uściński.

 Uwieńczeniem pełnego wrażeń dnia był niepowtarzalny występ Nikosa Rusketos wraz z greckim zespołem Orfeusz i gościnnie zaproszoną grecką piosenkarką Georgiją.

 Przy największych przebojach tańczyła i tłukła talerze cała sala. „Młodsze pokolenie” Vafidis potwierdziło gorącą krew płynącą w żyłach wspaniałym pokazem tanecznym Banjiamina.

 

 Niestety tego rodzaju wydarzenia pozostawiają  pewien niedosyt. W dobie popularnego już „Światowego Kryzysu” Organizatorzy, współorganizatorzy oraz firmy  sponsorujące udowodnili po raz kolejny, że rzetelne przygotowanie, zapał i zaangażowanie mogą zdziałać naprawdę wiele.

Miejmy nadzieję, że nadchodzący V Festiwal Kuchni Greckiej odbędzie się z jeszcze większym rozgłosem.