Najsłodsza kolacja w Polsce „Wykwintne Desery Polskie”
Opublikowano: 24-11-2015
W dniu wczorajszym – 23.11.2015, w przepięknych progach Restauracji Belvedere miała miejsce premiera Albumu Wykwintne Desery Polskie. Wydarzenie to zostało uczczone wyśmienitą kolacją, którą uświetniła Para Prezydencka Anna i Bronislaw Komorowscy.
Menu składało się z 5 części – przystawki, drugiego dania i wyjątkowo trzech deserów, bo to one grały główne skrzypce. A do każdej pozycji z menu dobrane zostały prze Sommeliera restauracji doskonałe wina.
Przystawka – Wątróbka gęsia z mirabelką i orzechami – Autor dania – Adam Komar – Szefa Kuchni Restauracja Belvedere, Warszawa
Danie główne – Bażant ze słonecznikiem i rydzami – Autor dania – Adam Komar – Szef Kuchni Restauracji Belvedere, Warszawa
I Deser wieczoru to: Finanecierki z kremem z rokitnika, biszkoptem jogurtowym i sosem malinowym – Autor – Tomasz Dekert – Cukiernia Patissier & Chocolatier, Sopot
II Deser wieczoru to: Krem sułtański w karmelu z malinową i fiołkową bezą i galaretką ze Starki – Autor – Rafał Gajownik – Restauracja Belvedere, Warszawa
III Deser wieczoru to: Lody z karmelizowanych prawdziwków na sosie porzeczkowym z rozmarynem – Autor – Jerzy Łukasik – Słodki Wierzynek, Kraków
„Wykwintne desery polskie” bezpośrednio nawiązują do albumu „Wykwintna kuchnia polska”, uhonorowanego trzecią nagrodą w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2013. Jest to jedno z najważniejszych na świecie wyróżnień od wydawnictw kulinarnych. 23 najlepszych polskich cukierników, 300 stron wyjątkowych przepisów ilustrowanych fotografiami. Album nawiązuje do najlepszych polskich tradycji cukierniczych, przedstawiając klasyczne wypieki i desery w sposób nowoczesny, zaskakując nowatorstwem zestawienia smaków oraz form. Przepisy w nim zaprezentowane stworzyli najwybitniejsi polscy cukiernicy, m.in. Paweł Małecki, Janusz Profus, Robert Główka, Małgorzata Weber i Joanna Klimas-Profus. Również tym razem, podobnie jak w przypadku wcześniejszego albumu kulinarnego, patronat nad dziełem objęła pierwsza dama RP, małżonka byłego prezydenta Anna Komorowska, która napisała słowo wstępne otwierające publikację. Pani Anna Komorowska jest także autorką niektórych prezentowanych w niej przepisów. W tworzeniu przepisów i albumu udział wzięli cukiernicy: Tomasz Deker, Mateusz Dziwosz, Michał Doroszkiewicz, Adam Freus, Rafał Gajownik, Robert Główka, Wioletta Jaworek, Joanna Klimas-Profus, Konrad Korszla, Jerzy Łukasik, Paweł Małecki, Paweł Mieszała, Maciej Pięta, Paweł Pojawa, Janusz Profus, Iga Sarzyńska, Bożena Sikoń-Wojtal, Aleksandra Sowa, Sebastian Szmyd, Marta Truskolawska, Magorzata Weber, Małgorzata Wróblewska-Blikle oraz Marcin Zawadzki.
MC