Świąteczny Mikser Kulinarny za nami!

Opublikowano: 09-01-2020

 

Za nami świąteczny Mikser Kulinarny z rybami w roli głównej w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. W wydarzeniu wzięło udział 60 młodych adeptów sztuki kulinarnej z całej Polski. Bezpłatne spotkanie edukacyjne odbyło się 13 grudnia w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Na uczestników czekały pokazy kulinarne z przygotowania  świątecznych dań wigilijnych oraz prelekcje.

W ramach grudniowego Miksera Kulinarnego uczniowie szkół gastronomicznych wybrali się na kulinarną wędrówkę po historycznych, świątecznych smakach kuchni polskiej. W programie wydarzenia królowały ryby, m.in. słodkowodne, takie jak karp czy sandacz oraz morskie – łosoś i śledź. Uczestnicy mieli okazję zobaczyć pokazy kulinarne z przyrządzenia zinterpretowanych na nowo, zapomnianych receptur wigilijnych. Szefowie kuchni sięgnęli po przepisy pochodzące z książki Marii Ochorowicz-Monatowej, która w swojej „Uniwersalnej książce kucharskiej” ujęła rozdział „O skromnych obiadach wigilijnych”. Oprócz gotowania zup wigilijnych oraz dań głównych, uczniowie poznali typowo polskie gatunki ryb, m.in. karpia, sandacza, szczupaka oraz dowiedzieli się, jak rozpoznać ich świeżość.

Podczas świątecznego Miksera odbył się pokaz kulinarny poprowadzony przez szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie – Rafała Zarębę. Zaprezentował on swoją interpretację historycznej receptury na karpia w sosie czarnym. W oryginalnej wersji historycznego przepisu, na sos czarny składa się kompozycja karmelu, wina, masła oraz drobno pokrajanych orzechów, która jest świetnym dodatkiem do mięsa karpia. 

Prelekcję o rybach dla uczestników spotkania poprowadził Mateusz Filipczak, kierownik działu ryby hali MAKRO w Warszawie. Uczniowie dowiedzieli się m.in. o tym, jakie gatunki ryb cieszą się największą popularnością w okresie świątecznym oraz jakie są typowe przetwory i dania z ryb w kuchni polskiej. Prowadzący przybliżył uczestnikom także temat warunków hodowli i połowu ryb oraz czynników wpływających bezpośrednio na ich wzrost.

Młodzi kucharze wzięli także udział w pokazie kulinarnym poprowadzonym przez szefów kuchni pokazowej hali MAKRO w Warszawie – Michała Grzywacza i Cezarego Powałę. Zinterpretowali oni na nowo świąteczne zupy – delikatny krem z ryb morskich oraz klarowną zupę rybną z ryb słodkowodnych z pomidorami.

Na uczestników, aktywnie biorących udział w spotkaniu, czekały upominki, m.in. koszulki od firmy ChemaN oraz Elementarz Młodego Kucharza – kompendium wiedzy o kuchni polskiej, wydany przez MAKRO Polska.

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez MAKRO Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne.