Widelec Warszawski

Opublikowano: 27-04-2015

Warszawska Izba Przedsiębiorców (WIP) zorganizowała już IV edycję akcji rekomendującej warszawską gastronomię „Warszawa od kuchni”. Tegoroczna akcja przebiegała pod hasłem „Wrócę tu ponownie!”. Akcja Warszawskiej Izby Przedsiębiorców, jako jedyna szczyci się poparciem władz miasta oraz województwa oraz posiada szeroką oprawę medialną.

WOK_logo1

Akcję swoim patronatem objął Wojewoda Mazowiecki Jacek Kozłowski. W otrzymanym patronacie czytamy :,,Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Sprzyja to rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym stołecznym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie. W patronacie, którym objął akcję Marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik napisano :,,Konkurs jest doskonałą okazją do zarekomendowania najlepszych warszawskich restauracji. Prezentacji kuchni z różnych stron świata, a także promocji stołecznych potraw. Prezydent miasta stołecznego Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz. ,,to bardzo pożyteczny konkurs, w którym nagradzana jest nie tylko dobra kuchnia, ale też należyty poziom obsługi”.

Celem akcji było zarekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia turystów do miejsc o sprawdzonej renomie – do  restauracji ze Złotym Widelcem, promowanie i wykreowanie potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów Świata. Czas trwania akcji: 01.02.2015 do 10.04.2015

laureaci_wok_foto_2015

Przedstawiamy laureatów IV edycji akcji rekomendującej warszawską gastronomię „Warszawa od kuchni”. Nagrodę „Złoty Widelec” 2015 otrzymało 28 restauracji .Po raz pierwszy w historii konkursu wybrano również ,,Piekarnię roku: i ,,Cukiernię roku”:

1.TRATORIA BOCCONE    ul. Siedmiogrodzka 1

Serwowany w restauracji  makaron pappardelle z sosem Pollo Rosa czyli z kurczakiem oraz czerwonym winem  jest najlepszy w mieście , a Semifredo  czyli deser lodowy z migdałami powoduje , że nie chce się z tego lokalu wyjść

2.EXCLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI  Aleje Ujazdowskie 24

Wszystkie serwowane dania wyborne ale w tak podanej grasicy, po prostu można się zakochać. Po prostu przysłowiowy ,,miód w gębie”. Przed każdym daniem głównym  podane pyszne ,,czekadełka”

3.LE VICTORIA BRASSERIE MODERNE  ul. Królewska 1

Dania przemyślane i fantazyjnie podane. Pasztet z kaczki w cieście z foie Gras, podawany z marynowanymi warzywami i konfiturze z pigwy. Eskalopki cielęce  podana z grasicą w panierce , utwierdziła mnie w przekonaniu, że fantazja kulinarna nie ma granic. Cóż za desery.

4.ALEJE 3  Aleje Jerozolimskie 3

Lokal na wysokim poziomie. Perfekcyjna obsługa i bardzo dobre jedzenie. Wszystkie potrawy to wyszukana poezja smaku. Szkoda, że otwarty tylko do godziny 18.00 ale to specyfika miejsca – Muzeum Narodowe.

5.RESTAURACJA POLSKA   ul. 17 Stycznia 24

Restauracja doskonale dba o promocję polskiej kuchni. Potrawy są pięknie podane i naprawdę bardzo smaczne. Można zjeść prosto np: ozory wołowe w sosie chrzanowym, kluski leniwe, kotlet schabowy, lub bardziej wykwintnie: rosół z bażanta, czy powstające na oczach klienta, wątróbki flambirowane. Znajdziemy tu także ogromny wybór polskich nalewek, miodów pitnych, wódek ,a także polskiej produkcji białe i czerwone wino. Miła i kompetentna obsługa posiada dużą wiedzę na temat serwowanych dań i chętnie doradza gościom. Wnętrze jest eleganckie i przytulne.

6. NAVONA  ul. Bitwy Warszawskiej 1920  nr. 19

Restauracja oferuje włoską ucztę w samym sercu Warszawy. Zapach ziół, ciepłe, eleganckie wnętrza oraz profesjonalna i miła obsługa sprawią, że czuje się tu jak w prawdziwej włoskiej restauracji. Potrawy mogą zaspokajać  nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Oprócz tradycyjnych potraw można znaleźć  odważnie połączone smaki, zapachy i kolory.

7.HALKA RESTAURACJA PO POLSKU   ul. Puławska 43

Jedzenie – wyśmienite!!!  Nie umiem nawet wyróżnić jednej czy dwóch potraw – wszystko co znalazło się na stole zasługiwało na miano co najmniej smacznego.  Kompetentna, przemiła a przy tym dyskretna obsługa to prawdziwy atut.  Restauracja godna polecenia.  Same pozytywy.

8.ZAJAZD U MIKULSKICH    Wiązowna  ul. Parkingowa 18A

Potrawy ładnie estetycznie podane , bardzo smaczne. Kuchnia tradycyjna polska. Rodzinna atmosfera , Właściciele dbają , rozmawiają z gośćmi. Mało jest dziś miejsc w których jest serce i dusza oraz dobre jedzenie

9. LA MAISON  ul. Chłodna 15
                                                                                                                                               
Piękny wystrój, miła obsługa, doskonały smak potraw. Zaskakujące zestawienia smaków. Doskonała cukiernia z własnymi wyrobami. Niebo w gębie

10.PATERA     ul. Świętokrzyska 36  
                                                                                                                                               
Lokal z kuchnią orientalną w klimacie fusion. Specjalnością są dania kuchni tajskiej japońskiej oraz sushi. Dobrym poszerzeniem oferty jest bogata karta koktajli alkoholowych. To bardzo fajny lokal na niezobowiązujące przyjęcie.

11.GRUBA RYBA      ul. Siedmiogrodzka 1   
                                                                                                                                       
 Lokal pachnie świeżością Bardzo duże porcje, jedzenie smaczne, dobry stosunek ceny do jakości

12.  FENICJA   ul. Świętokrzyska 32
                                                                                                                                                
Cztery rodzaje grillowanych mięs: Fahita (drobiowe), Philadelphia (wołowe), Kharouf Mtabal (jagnięce), Kafta (wołowe mielone z warzywami) znakomite. Natomiast po zjedzeniu wielu potraw bezmięsnych , każdy może być przekonany że może zostać wegetarianem.

13.CZERWONY WIEPRZ     ul. Żelazna 68
                                                                                                                          
Świetny wystrój, dobra, klasyczna kuchnia, oddająca nasze narodowe upodobania. Knajpa do bitki i wypitki jak drzewiej mawiali. Jedzenie  pyszne, tradycyjne polskie potrawy ale tez możliwość wyboru dań z kuchni międzynarodowej.,…

14.FOLK GOSPODA      ul.Waliców 13
                                                                                                                              
Kapitalna deska z potrawami z dziczyzny ale takiej zupy grzybowej z trzech rodzajów grzybów, nie jadłem nigdy i nigdzie. W karcie napisano, że to specjał restauracji i to święta prawda.

15.UJAZDOWSKA   Al. Ujazdowskie 6A

Szalenie miły kelner zaprasza  do stolika i zaczyna rozmowę o menu. Poleca niektóre potrawy, dyskretnie odradza inne. Jedzenie podane poprawnie. Jestem zaskoczeni jego jakością in plus.

16.FLORIAN     ul. Chłodna 3 
                                                                                                                                               
Dania były znakomite a w szczególności stek, zupa zalewajka, łosoś pieczony. Znakomita beza z truskawkami. Duży wybór piw regionalnych. Ładny wystrój przystępne ceny.

17.WIESZ CO ZJESZ    Pl. Konstytucji  1
                                                                                                                                    
Jedzenie zdrowe – bez wszelkich ulepszaczy – jak w domu. Restauracja posiada certyfikat ,,Menu bez glutenu”, w karcie podaje indeks glikemiczny bo ,,Wiesz co Zjesz”. Smaczne i zachęcające dania i przystawki w bardzo ładnym serwowaniu. Profesjonalna obsługa.  Na osobą pochwałę zasługuje główny menager restauracji- osoba urodzona do tego stanowiska.

18.VIVANDIER    ul. Łowicka 37
                                                                                                                                                
Lokal usytuowany w pięknej wilii. Na potrzeby gości oddana oranżeria oraz  gustownie urządzone pokoje w stylu angielskim i francuskim na kameralne przyjęcia. Zupa rybna wyborna ale to co mnie położyło na łopatki to cynaderki, po prostu wyborne

19.BRITISH BULLDOG PUB w London Stek House   ul. Krucza 51

To angielski luz i chillout w najlepszym wydaniu. Goście mogą poczuć się tu jak w prawdziwej Anglii słynącej z dobrej zabawy, Beatlesów i rodziny królewskiej. Oryginalna, angielska kuchnia i niepowtarzalny wystrój nadają temu miejscu wyjątkowy charakter. To świetne miejsce na lunch, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi lub kolację tylko we dwoje.. Bardzo uprzejma pani kelnerka i smakowity wybór wielu renomowanych piw.

20.SUSHI ATELIER   ul. Klimczaka 17

Klimatyczny lokal z charakterem, inspirowany pasją właściciela – sushi mistrza. Świetne jedzenie a Korea Sałatka wyśmienita. Fantastyczne miejsce na randkę. Wrócić warto wiele razy

21.GEORGE  SAND w Hotelu Mazurkas  Ożarów Mazowiecki ul. Poznańska 177
                                                                                                           
Raki w kremowym sosie brandy z dodatkiem zielonego kopru, serwowane w ciecie francuskim. Bakłażan pieczony w parmezanie, serwowany z mozzarellą i rukolą na bazyliowo-kremowym sosie Kotleciki cielęce sous-vide serwowane z puree z patatów z nuta wanilii, karmelizowanymi szalotkami, słodkim zielonym groszkiem w chrupkim azjatyckim cieście i rozmarynowo-tymiankowym sosem to potrawy po których można powiedzieć, że sztuka nazywa się gastronomią. Prze przesmaczne

22.CHMIELARNIA      ul. Marszałkowska 10/16
                                                                                                                                           
Tu widać gołym okiem i czuć z daleka, że kucharze wkładają serce w to co przygotowują. Odkryciem smakowym była zupa z jagnięciną. Jestem przekonana, że wykwintne, wspaniałe potrawy z kuchni nepalskiej czy tajskiej zaspokoją oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

23.DZIKI RYZ  ŻOLIBORZ   Plac Inwalidów 10   
                                                                                                                            
„Dziki ryż” został do końca oswojony. Przystawki m. in. chrupiące pierożki chińskie won ton ze szpinakiem i tofu gładko weszły w romans z podniebieniem, a zupy: rosół z kaczki, pikantne kimchi i tajska z kurczakiem dały przedsmak kulinarnego raju. Popisał się przy nich równie  chlebek naan, który zadowoliłby najbardziej grymaśnego konsumenta. Dania główne wprowadziły orientalny zamęt. Palak Mutton, kaczka w tajskiej odsłonie skryta pod bazylią, zaś ta w chińskim wydaniu schowana w cieście. Wyborny przegląd orientalnej kuchni. Do tego podane proste dodatki jak ryż z cebulą i ryż z jajkiem wzmocniły smakowe emocje. Obsługa nienaganna, a  wystrój lokalu dodje urok orientu.

24. DZIKI RYŻ MOKOTÓW   ul. Puławska 24 B  
                                                                                  
Ciekawy pomysł połączenia dań kuchni japońskiej, chińskiej, indyjskiej i tajskiej. Połączenie jest bardzo udane, smaczne i ładnie podane. Dashi i dim sum z krewetkami – oba dania pyszne, na deser sorbet z owoców liczi, bardzo smaczny. Polecam zupę miso, wszystkie dim sumy i naleśniki japońskie. W lokalu ładnie pachnie. Bardzo miła i kompetentna obsługa.

25.SUSHI ZUSHI  ul. Żurawia 6/12

Przygotowywanie dan na indywidualne zamówienie klienta z uwzględnieniem preferencji co do składników. Polecam wszystkim miłośnikom dobrego sushi.

MAŁA GASTRONOMIA

26.GRINGO BAR    ul. Odolańska 15

Doskonałe miejsce na szybkie i smaczne jedzenie. Bardzo sycące, ale zarazem lekkie i smaczne dania. Jedzenie jak na bar Fast-food  to Kuchnia: Tex-Mex, Meksykańska- Wszystko bardzo smaczne, podane w kartonowych pudełkach co nadaje charakteru restauracji. Jakość potraw bardzo wysoka,  świeże produkty i estetyczne  podanie. Obsługa bardzo miła, potrafi doradzić.  Bardzo krótki czas oczekiwania

27.BIKE BISTRO       ul. Powsińska 106  
                                                                                                                                       
Menu nie jest zbyt obszerne ale każdy znajdzie w nim coś dla siebie, a uwagę przykuwa ciekawe nazewnictwo burgerów. Wybór padł na antrykot Rib Eye, filet z polędwicy i wege burger. Ogromne, wysmażone wg życzenia, steki okazały się soczyste i zarazem kruche. Burger z boczniakiem również smakował wyśmienicie. Uprzejma obsługa wykazała się bardzo dobrą znajomością języków obcych i niezwykłym doświadczeniem w branży. Godny polecenia jest również krem z pomidorów

28. WARBURGER  puławska róg Dąbrowskiego

To miejsce , które powstało na przekór fastfoodowym przekąskom, pełnych niezdrowych konserwantów, tłustych sosów i nieświeżych warzyw .Przygotowane tu  hamburgery są starannie, dobierane   wyłącznie ze składników  najwyższej jakości. Mięso i warzywa pochodzą od lokalnych dostawców, a maślane bułki i sosy to autorska receptura W menu oprócz klasycznych pozycji znajdują się także autorskie przepisy. Wiśnia, pesto, sadzone jajko i whisky to tylko kilka składników, które urozmaicają smak wyjątkowej grillowanej wołowiny.

PIEKARNIA ROKU

29. PRZYSTANEK PIEKARNIA    siedem lokalizacji w Warszawie

CUKIERNIA ROKU

30.SWEET CONCEPT  ul. Białostocka 9

Patronatu medialnego udzieliły: TVP WARSZAWA, Polska Organizacja Turystyczna, dziennik METRO,  Przedsiębiorcy EU, Portale:  Ona ona ona, Newsgastro.pl, Cytrynowo, Extra Produkt, Trudny klient.pl, Magazyn VIP, The Warsaw Voice, Magazyn Restauracja, Magazyn Hotelarz , Magazyn i portal Galeria Style i Smaki, Telewizja TV VIP.

newsgastro-portal-gastronomiczny-2010
Partnerem Głównym IV edycji akcji
  był Bank Pekao SA. Pozostali Partnerzy: BIG InfoMonitor,  Klub Integracji Europejskiej, Portal JAMI-JAMI, Gastro Magic Wypożyczalnia, UNI . De Gusta Beer, Nalewki Staropolskie Majewski, Marka Baczewski, Marka MARANI, MG Media, Marka FORNETTI, BUCZER,Gilarski.Com, Kocham Wodę.pl, Marka Balssen