Z Japonią na Ty…

Opublikowano: 25-06-2010

nikka_sushi008.jpgJaponia – kraj kwitnącej wiśni do tej pory kojarzył nam się z samurajami, dobrymi samochodami i sprzętem elektronicznym wysokiej jakości. Okazuje się, że Japonia jest czwartym na świecie producentem whisky.

Wieczorem 20 czerwca w restauracji TOMO odbyła się prezentacja i degustacja japońskich whisky NIKKA Single Malt z klasy super premium.

W tajniki japońskich whisky zaproszonych Gości wprowadził Jacek Krawczyk miłośnik i znawca single malts. Niejeden z gości miał okazje po raz pierwszy wysłuchać historii tego złocistego trunku.

nikka_sushi005.jpg   nikka_sushi011.jpg

Jacek Krawczyk w bardzo przystępny sposób wskazał gościom różnice między blended a single malt whisky. Uzmysłowił również wrażliwość naszych kubków smakowych i pokazał jak odnaleźć walory zapachowe „wody życia”.

nikka_sushi001.jpg  nikka_sushi006.jpg

Goście mogli się przekonać o wykwintnym smaku 10,12 i 15 letniej Nikka Single Malt Whisky.

Japońska whisky Nikkazostała stworzona przez Masataka Taketsuru  w destylarni Yoichi. Sztuki tworzenia whisky Masataka Taketsuru nauczył się praktykujac w takich destylarniach jak: Hazelburn i Springbank. Dzisiaj Nikka zdobywa wiele nagród na konkursach spirytualii.

W 2002 roku Nikka Single Malt 10 Y.O. dostała nagrodę Whisky Of The Year od Whisky Magazine. 

nikka_sushi012.jpg  nikka_sushi009.jpg

Degustacja połączona była z wykwintną kuchnią japońską, specjalnie przygotowaną na ten wieczór przez Szefa Adriana Budzińskiego. Sushi przyrządza się w Japonii od setek lat (około 800). 

nikka_sushi003.jpg  nikka_sushi010.jpg

Zapewne pochodzi z Południowo wschodniej Azji i początkowo był to po prostu sposób przechowywania ryb. Oczyszczone surowe mięso było solone i przyciskane ciężkim kamieniem między warstwami ryżu. Po upływie kilku tygodni kamień zdejmowano, a produkty przykrywano płótnem. Po kolejnych kilku tygodniach fermentacji ryż z rybą był gotowany do jedzenia. Do dziś są w Tokio restauracje serwujące takie tradycyjne sushi, przygotowywane ze słodkowodnego karpia. Nosi ono nazwę NAREZUSHI, i ma bardzo charakterystyczny silny  zapach , nie dla wszystkich miły. Z powodu tego zapachu wielu przybyszy z Europy nie jest w stanie tego jeść, a nawet spróbować.

sushi001.jpg 

Prekursorem współczesnej formy sushi był XVIII-wieczny japoński kucharz imieniem YOHEI. Zaniechał on procesu fermentacji i przyrządzał sushi przypominające dzisiejszą formę.

nikka_sushi004.jpg  nikka_sushi002.jpg

Przybyli goście docenili walory smakowe japońskich whisky i kuchni japońskiej – sushi. Wieczór był naprawdę udany a Organizatorzy zapowiadają kolejne spotkania z cyklu „Z Japonią na Ty” w restauracji TOMO.

logo_tomo.jpg

Japońskich whisky i wyśmienitej japońskiej kuchni możecie Państwo spróbować w restauracji TOMO na ul Kruczej 16/22.

logo_mp.jpg

Wyłącznym importerem i dystrybutorem Nikka Single Malt Whisky w Polsce jest firma M&P. 

JACEK KRAWCZYK prowadzi profesjonalne degustacje whisky w całym kraju.