Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie
Opublikowano: 10-08-2015
Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie
ul. Żołnierska 49, 10-560 OLSZTYN
email.: szkola@zsgs.olsztyn.pl
tel.: 89 533-75-65
www.zsgs.olsztyn.pl
Zarząd: Dyrektor szkoły: Małgorzata Świech-Twarowska
Wicedyrektorzy: Jadwiga Kochanowska, Janusz Groszkowski, Elżbieta Michalec
Kierownik szkolenia praktycznego: Grażyna Niedźwiecka
1. Kształcimy w zawodach:
- technik technologii żywności,
- technik organizacji usług gastronomicznych,
- kucharz,
- kelner,
- cukiernik,
- piekarz,
- kucharz małej gastronomii.
2. Nasze atuty:
- doświadczona i życzliwa kadra,
- przyjazna atmosfera,
- rzetelne przygotowanie do egzaminów zawodowych i matury,
- możliwość uczestnictwa w praktykach zagranicznych,
- monitorowany budynek szkoły,
- bogata baza dydaktyczna,
- nowocześnie wyposażone pracownie gastronomiczne,
- pracownie komputerowe,
- biblioteka – centrum multimedialne,
- szeroka oferta zajęć pozalekcyjnych – koła zainteresowań: sportowe, taneczno – muzyczne, teatralne, językowe, matematyczne i inne.
3. Sukcesy szkoły:
- wyróżnienie I-go stopnia za Doskonałość Zarządzania w Kategorii Organizacji Edukacyjnych,
- laureaci i finaliści Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności,
- I i III miejsce indywidualne oraz I zespołowe w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni,
- I miejsce w etapie wojewódzkim parafiady: Moja Mała Ojczyzna,
- II i III miejsce w konkursie kelnerskim Ogólnopolskiego Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu”,
- nominacja do Młodzieżowej Reprezentacji Polski Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników,
- Stypendium Prezesa Rady Ministrów,
- Stypendium Prezydenta Miasta Olsztyna,
- Nagroda Prezydenta Miasta Olsztyna.
4. Projekty unijne:
I. Budowa, rozbudowa i unowocześnienie bazy szkolnictwa zawodowego gastronomiczno-hotelarskiego z uwzględnieniem dostosowania do standardów unijnych w ZSGS w Olsztynie.
II. Wyposażenie ZSGS w Olsztynie w sprzęt i pomoce naukowe optymalizujące proces kształcenia.
III. Model kształcenia w branży gastronomiczno-hotelarskiej, dostosowanie kwalifikacji w zakresie kształcenia modułowego.
IV. Model kształcenia w branży gastronomiczno-hotelarskiej połączony z systemem walidacji kwalifikacji i kompetencji formalnych.
V. Szkolenie językowe dla nauczycieli języków obcych szkół gastronomiczno-hotelarskich szansą podniesienia kwalifikacji zawodowych.
VI. Program stypendialny szansą na rozwój edukacyjny uczniów Warmii i Mazur.
VII. Uczenie się przez cale życie COMENIUS – Mobilność szkolnej kadry edukacyjnej.
VIII. Podnoszenie kwalifikacji zawodowych uczniów – kurs barmański dla uczniów ZSGS w Olsztynie.
IX. Podnoszenie kwalifikacji zawodowych nauczycieli w zakresie gastronomii w ZSGS w Olsztynie.
X. Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej.
XI. Wyposażenie CKU, CKP i Szkół Zawodowych w stanowiska do egzaminów zawodowych.
5. Udział w przedsięwzięciach dających wymierne korzyści:
- Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności.
- Olimpiada Smaku.
- Olimpiada Młodych Barmanów.
- Olimpiada Przedsiębiorczości.
- Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.
- Stół Pięknie Nakryty.
- Junior Waiter.
- Mistrz Szkolnej Patelni.
- Kuchnia Polska na Mazowszu.
- Smaki Warmii i Mazur.
- Konkursy języków obcych.
- Parafiada i inne.
6. W szkole odbywają się pokazy znanych Mistrzów Sztuki Kulinarnej– naszymi sprzymierzeńcami są m.in.: Carlos Gonzalez – Tejera, Robert Sowa, Dariusz Struciński, Adam Michalski, Marek Widomski, Roman Rogala.
7. Znani absolwenci: Dariusz Struciński, Andrzej Bałdyga, Andrzej Zielaskiewicz, Jacek Piotr Zegler i wielu innych.