III Gault & Millau Tour za nami !!!
Opublikowano: 08-09-2015

Krakowski zlot Żółtych Czapek
To była prawdziwa bomba kulinarnej energii – mówią szefowie kuchni, którzy mieli okazję uczestniczyć w krakowskim spotkaniu najlepszych z regionu. Były kulinarne pokazy, okazja do próbowania i podpatrywania mistrzów, ale także mnóstwo bardzo rozwijający kuluarowych rozmów i refleksji.
7 września śmietanka polskiej gastronomii zawitała do Krakowa. W przepięknych i niezwykle klimatycznych wnętrzach hotelu Starego spotkała się ponad setka najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia i Górnego Śląska. To już trzecie z cyklu spotkań pod hasłem „Gault&Millau Tour”, które Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska organizuje w tym roku. Po Warszawie i Poznaniu, teraz Kraków miał okazję pokazać się od najlepszej strony. Tamtejsi szefowie kuchni nie zawiedli. Każdy z laureatów miał za zadanie przygotować popisowe danie, odsłaniając przed pozostałymi gośćmi szczyptę sekretów swojego warsztatu. Było pysznie i bardzo pouczająco. Każdy mógł skosztować propozycji laureatów, mógł też zobaczyć jak powstają ich dania, porozmawiać o technikach ich przyrządzania, nietypowych połączeniach produktów i poznać filozofię, która przyświeca szefom kuchni w ich pracy.
Znamy już najlepszych szefów Kuchni w regionie Małopolska, Podkarpacie i Górny Śląsk.
Kraków okazał się bezkonkurencyjny, aż czterech spośród piątki laureatów gotuje w mieście Kraka, żeby skosztować mistrzowskich dań głównego laureata w regionie wystarczy odwiedzić restaurację Copernicus,
w której gotuje Szef Roku – Marcin Filipkiewicz.
Tytułem Kobiety Szefa została uhonorowana Luiza Trisno z Ramen Girl of Yellow Dog, obiecującym
Młodym Talentem został Daniel Myśliwiec z Zazie Bistro,
tytuł Szefa Kuchni Tradycyjnej trafił do Przemysława Bilskiego z restauracji Pod Nosem,
zaś nagroda Szefa Jutra powędrowała do Przemysława Błaszczyka z Mañana Bistro & Wine Bar .
Misją Gault&Millau Polska jest nie tylko promocja szefów kuchni, pracujących nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków, to także propagowanie świetnej jakości produktów i ich producentów. Polska dzięki swojemu wyjątkowemu położeniu geograficznemu i czystym ekologicznie terenom rolniczym jest krajem uprzywilejowanym. Naturalne bogactwo flory i fauny daje niezwykłe możliwości, z których utalentowani kucharze potrafią korzystać.
Kilka słów o laureatach w regionie Małopolska, Podkarpacie, Górny Śląsk.
Szef Kuchni Tradycyjnej 2015 – PRZEMYSŁAW BILSKI – Pod Nosem
Jego kulinarna przygoda zaczęła się w chwili wyjazdu na Wyspy Brytyjskie. Pod koniec lat 90- tych pracował w restauracjach Zafferano i Locanda Locatelli, wyróżnionych gwiazdką Michelin.
Przeszedł wszystkie szczeble kariery, bo tylko w ten sposób – jak twierdzi – można zostać kucharzem kompletnym. W Londynie miał możliwość podpatrywania największych mistrzów. Przez skromność mało mówi o swoich kulinarnych wyczynach, ale miał okazję gotować na przykład dla Madonny.
Pracował w restauracji w hotelu „Copenicus”, był szefem kuchni restauracji Bread and Milk. Dziś szefuje krakowskim restauracjom „Pod Nosem” i „Rzeźnia”. Jego specjalnością jest tradycyjna kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu.
Kobieta Szef -LUIZA TRISNO – Ramen Girl of Yellow Dog
W kuchni zadziorna, bezkompromisowa i eksperymentująca. Pierwsze kroki jako kucharz stawiała w Warszawie, potem był czas na Londyn. Doświadczenie zawodowe zbierała między innymi u Toma Aikensa, Gordona Ramsaya i Juna Tanaki. W końcu porzuciła kuchnie dla pracy w Międzynarodowej Organizacji do Spraw Migracji.
Na nasze szczęście wróciła w 2010 roku, by współtworzyć legendarnego już Yellow Doga. Niedawno w jego miejscu otworzyła zupełnie nową Ramen Girl of Yellow Dog, w której bawi się kuchnią azjatycką. Używa wielu składników zupełnie zapomnianych, albo takich, których jak mówi, nikt nie kocha.
Równocześnie tworzy interdyscyplinarny kulinarny projekt Slavika. Jest również aktywnie zaangażowana w działania grupy Food Think Thank.
Nagroda Młody Talent – DANIEL MYŚLIWIEC – Zazie Bistro
Miłością do gotowania zaraziła go mama. Od najmłodszych lat asystował jej w kuchni, jako dziesięciolatek przyrządził swój pierwszy makaron z sosem pomidorowym.
Doświadczenie zdobywał pracując w Madrycie i Londynie. Ma na swoim koncie też staż w kilku krakowskich restauracjach i hotelach.
Od zawsze jego największą miłością była kuchnia francuska, od trzech lat z sukcesami realizuje swoją pasję szefując Zazie Bistro. Nie boi się eksperymentów. W swojej kuchni miesza różne smaki i struktury, stara się łączyć tradycyjne dania kuchni francuskiej z najnowszymi kulinarnymi trendami, równocześnie stawiając na prostotę i smak.
Jednym z jego dotychczasowych osiągnięć jest wygrana w ubiegłorocznym plebiscycie Grand Prix – Smaki Krakowa i zwycięstwo w kategorii kuchnia Francuska i Śródziemnomorska.
Nagroda Szef Jutra -PRZEMYSŁAW BŁASZCZYK – Mañana Bistro & Wine Bar
Kulinarny kosmopolita, rozmiłowany w tradycji i lokalnych produktach. Jest reprezentantem nowej fali polskich kucharzy. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podróżując po Europie.
Otwarcie w 2009 roku jego autorskiego Mañana Bistro & Wine Bar wyznaczyło kierunek rozwoju sztuki gotowania w regionie. Dotarcie do finału programu kulinarnego Top Chef Polska oraz staż w restauracji Arzak, posiadającej trzy gwiazdki Michelin, wzbogaciło warsztat i doświadczenie Przemka, stawiając go w czołówce najlepszych kucharzy w kraju.
Na co dzień Przemek piastuje stanowisko szefa kuchni Mañana Bistro & Wine Bar, chefa patrona w Cooler Food & Club oraz chefa patrona w Sezo’novo.
Nagroda Szef Roku- MARCIN FILIPKIEWICZ – RESTAURACJA COPERNICUS
Kucharz ambitny i utalentowany, który z ogromną pasją przygotowuje tradycyjne polskie potrawy w zupełnie nowych odsłonach.
Ma na swoim koncie kulinarne doświadczenie nie tylko
w restauracjach krakowskich, ale równierz włoskich i francuskich. Miał zaszczyt gotować dla wielu koronowanych głów. Za jedno ze swoich największych osiągnięć uznaje kierowanie ekipą kucharzy, którzy zdobyli I miejsce w drugiej edycji Wine & Food Noble Night w 2009 roku.
W 2012r. był jednym z 12 kucharzy, którzy brali udział
w projekcie pod patronatem prezydentowej Anny Komorowskiej „Wykwintna Kuchnia Polska”.
W kuchni lubi łączyć różne style. Ale fundamentem jego dań jest dobra kuchnia włoska i francuska. Tworzy dania lekkie i estetyczne.
W Copernicusie szefuje z niemałym już – 12-sto letnim stażem.
Przed nami jeszcze jeden TOUR w Gdańsku – 21.09.2015, a my już nie możemy się doczekać.
MC