Les Grands Chefs !
Opublikowano: 03-02-2017
PIERRE GAGNAIRE
Jeden z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie, mający pod swymi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które posiadają w sumie 13 gwiazdek Michelin. Urodzony we Francji, w 1950 roku w miejscowości Apinac, niedaleko Saint-Etienne. Pierwsze doświadczenia kulinarne zdobywał m.in. w restauracji Pierre’a Bocusa, a także w trakcie licznych podróży po całym świecie. W 1981 roku założył swoją pierwszą restaurację w Saint-Etienne, która po 12 latach działalności zdobywa trzy gwiazdki Michelin. W 1996 roku Pierre Gagnaire przenosi się do Paryża, gdzie otwiera restaurację w ósmej dzielnicy, która dwa lata później może poszczycić się kompletem trzech gwiazdek w przewodniku Michelin. Od tego czasu rozwija również działalność międzynarodową współtworząc restauracje m.in. w Londynie, Hong-Kongu, Berlinie, Dubaju, Seulu, Tokio, czy Las Vegas. Pierre Gagnaire jest kawalerem Orderu Legii Honorowej, komandorem Orderu Sztuki i Literatury, kawalerem Orderu Zasług dla Rolnictwa, a także doktorem honoris causa uniwersytetu w Liège. Jest również autorem licznych książek i nowatorskich przepisów będących inspiracją dla szefów kuchni na całym świecie. W 2015 roku kucharze posiadający 2 lub 3 gwiazdki Michelin wybrali Pierre’a Gagnaire’a najlepszym szefem kuchni na świecie (magazyn Le Chef).
La cuisine ne se mesure pas en terme de tradition ou de modernité. On doit juste y lire la tendresse du cuisinier.
Sztuki kulinarnej nie mierzy się tradycją, czy też nowoczesnością. Wystarczy odnaleźć w niej wrażliwość kucharza. Pierre Gagnaire
ANDREA CAMASTRA
Szef kuchni i współwłaściciel restauracji Senses znajdującej się na liście The Diners Club® 50 Best Discovery Series oraz oznaczonej 1* Michelin w 2016. Urodził się w Bari, w Puglii we Włoszech we francusko-włoskiej rodzinie. Absolwent Istituto Commerciale Castellana Grotte.
Zdobywca tytułu Chef of the Year 2017 i Chef of the Future 2015 według przewodnika Gault&Millau.
W 2011 prowadził szkolenia dla InterContinental i Sheraton w Warszawie w zakresie nowoczesnych technik kulinarnych i kuchni molekularnej. Od ponad 20 lat zdobywał doświadczenie w najlepszych restauracjach w Polsce i na świecie: Le Mirabelle (1* Michelin) Luksemburg, Newcastle Fisherman Lounge (1* Michelin), The ChateauBriand (2** Michelin), White Room (1* Michelin)….
Wynikiem jego życiowego i zawodowego doświadczenia jest kosmopolityczna, energetyczna i pełna nieskrępowanej kreatywności kuchnia. Zakochany w Polsce i polskich produktach. Podkreśla, że największe i najbardziej porywające dania to nie takie, które powstały dzięki umiejętnościom kucharza, ale dzięki temu, że zostały przepuszczone przez jego filtr osobowości. Andrea w ciągłym poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań, stał się pionierem nowej metody „note a note”, która może zmienić świat gastronomi w przyszłości.
Nie jesteśmy tym co mówimy, a tym co robimy. Andrea Camastra
MACIEJ MAJEWSKI
Tak mówi o sobie: „Gotowanie to całe moje życie. Nie traktuję gotowania jak pracy, ale jak spełnienie moich marzeń”.
Szef Maciej Majewski doświadczenie zdobywał poprzez uczestnictwo w różnego rodzaju szkoleniach, warsztatach i praktykach, także we Francji. W 2014 roku został szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko – francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Jego autorskie menu prezentuje karta w restauracji La Brasserie Moderne.
Maciej i restauracja zostali wyróżnieni wieloma prestiżowymi nagrodami, w tym nagrodą Wine & Food Noble Night 2016 przyznawaną przez Noble Bank i Noble Concierge. La Brasserie Moderne została także wyróżnieniona w 2015 i 2016 roku przez przewodnik Gault&Millau Polska.
Gotowanie to całe moje życie, traktuję je jak spełnienie moich marzeń. Maciej Majewski