MACIEJ NOWICKI
Opublikowano: 21-03-2017

Internetowy magazyn MLASK i zespół Dziamski Studio z dumą prezentują film o szefie kuchni Macieju Nowickim z Villi Intraty w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
„Kucharz Pałacowy” to nasza pierwsza produkcja – opowiada historię szefa kuchni, który z zapałem bada polską kulinarną tożsamość, studiuje stare książki kucharskie, rekonstruuje zapomniany smak staropolskich potraw. Jego praca pomaga innym kucharzom oraz historykom zrozumieć jak mogła wyglądać polska rzeczywistość kulinarna w XVII czy XVIII wieku.
– To jest cały czas chodzenie po omacku. Wino w danym czasie w historii Polski mogło być kompletnie innym winem, ocet mógł być zupełnie innym octem, piwo mogło być zupełnie innym piwem – opowiada nam o swojej pracy Maciej.
Życzymy miłego oglądania i zachęcamy do udostępniania!
*******************
MLASK – internetowy magazyn dla ludzi związanych z gastronomią i kulturą kulinarną: szefów kuchni, producentów jedzenia i winiarzy, restauratorów i dziennikarzy oraz dla wszystkich, którzy po prostu chcą i lubią rozmawiać o jedzeniu. Założycielkami i autorkami strony są dziennikarki kulinarne Inka Wrońska i Olga Badowska, które zawsze trzymają rękę na pulsie, dlatego na MLASKU znajdziecie wywiady z najlepszymi szefami kuchni z Polski i ze świata, przegląd najciekawszej fotografii kulinarnej, newsy i plotki.
Dziamski Studio – poznańskie studio fotograficzne i filmowe skupiające się głównie (choć nie tylko) na tematyce kulinarnej. Jego twórca , Bartosz Dziamski, jest laureatem konkursów fotografii prasowej, m.in. BZ WBK Press Foto 2005, Wielkopolska Press Photo 2005 i 2012, VI edycji Konkursu Marszałka Województwa Wielkopolskiego 2005. Publikował m.in. w polskim wydaniu „Newsweeka”, „Przekroju”, „Forbes’a”.
Maciej Nowicki – szef kuchni i odtwórca historycznych smaków w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Choć zawsze interesowała go nowoczesna kuchnia europejska, to od kilku lat zgłębia również tajniki zapomnianej kuchni polskiej. Pasję kulinarną łączy z zamiłowaniem do historii, którą studiował na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Tam też mierzył się z problemami jej interpretacji pod okiem wybitnego historyka kulinariów Jarosława Dumanowskiego.