Transatlantyk Festival coraz bliżej – menu Szefów
Opublikowano: 09-07-2018
Wyjątkowe spotkanie sztuki filmowej i kulinarnej – Kino Kulinarne – prezentujemy Menu
Początek Transatlantyk Festival coraz bliżej, a my przypominamy naszą najbardziej smakowitą sekcję – Kino Kulinarne, przygotowywane we współpracy z 68. Berlinale Kulinarisches Kino. Niespełna przed miesiącem ogłaszaliśmy filmy, które będzie można obejrzeć w ramach Kina Kulinarnego, a także szefów kuchni, którzy w lipcowe wieczory przygotują niezwykłe kolacje inspirowane najlepszymi filmami o tematyce kulinarnej. W kolejnej odsłonie prezentujemy menu szefów.
14 lipca rozpoczynamy pokazem filmu Anga Lee “Jedz i pij, mężczyzno i kobieto”. To jeden z pierwszych filmów reżysera nagrodzonego później trzema Oscarami. Następnie w niezwykłych wnętrzach Hali Maszyn EC1, kolację inspirowaną jednymi z najbardziej spektakularnych kulinarnych scen w historii kina przygotuje wybitny szef kuchni, zdobywca pierwszej w Polsce Gwiazdki Michelin, którą utrzymuje nieprzerwanie od 2013 roku – Wojciech Modest Amaro. Szef Amaro zaproponuje menu, które można uznać za enigmatyczne, ale bez wątpienia pobudzi wszystkie zmysły.
MENU
Słony
Zimny
Ciepły
Słodki
Kolejnego wieczoru inspiracją do kolacji będzie film “Alain Ducasse – kuchenne wyzwania” (reż. Gilles de Maistre). Film ten pokazuje pracę od kulis jednego z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Kolację tego wieczoru przygotują: legendarny Kurt Scheller wraz z jednym z najbardziej utalentowanych polskich szefów Robertem Skubiszem. Szefowie zaproponowali menu zatytułowane „Kulinarna historia zamknięta w wyjątkowych chwilach”, które już dzisiaj obiecuje wyjątkowe kulinarne doznania:
MENU
Cappuccino z homarów, piana cytrynowa
Frivolités de France
Krewetki, kalmary, pieczarka, cykoria, sos beurre blanc
Okoń morski, ogórek, cukinia, kalarepa, sos szpinakowy
Sablé salé au chocolat et neige
16 lipca przeniesiemy się na Kubę. Pokazany zostanie film “Kubańskie historie”, z kolei kolację przygotuje Robert Sowa – kucharz, restaurator i bez wątpienia jeden z największych autorytetów w dziedzinie sztuki kulinarnej w Polsce. Szef zaproponował menu, w którym można znaleźć bezpośrednie jak i pośrednie nawiązania do kubańskiej tradycji kulinarnej.
MENU
Ceviche z tuńczyka i krewetek / granat / mango / ananas / czerwona cebula / kolendra
Ośmiornica / kalmar / wędzona papryka / purée z dyni / puder z ze słoniny / świeże zioła
Wolno pieczony boczek wieprzowy / cytrusy / sól wędzona / mus z czerwonej fasoli / czarny czosnek
Żebro wołowe / sos z rumem / purée z kukurydzy / świeży ogórek / cukinia / chili
Czekolada / kawa / pieprz cayenne/ marakuja / mango
Z Kuby przeniesiemy się do Izraela. 17 lipca pokazany zostanie film “W poszukiwaniu izraelskiej kuchni” (reż. Roger M. Sherman). Kolację inspirowaną niepowtarzalnymi tradycjami kuchni Izraela przygotuje Marcin Popielarz. To jedno z najgorętszych nazwisk na kulinarnej scenie nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Szef przygotuje kolację “W stylu aszkenazyjskim”.
MENU
Galaretka warzywna z izraelską oliwą
Hummus z kiszonego grochu / karczoch
Pomidory z czosnkiem i hibiskusem
Dorada z papryką i octem z galilejskiego wina
Bergamotka z kolendrą
Jagnięcina ze spalonym bakłażanem
Kugiel ze słodkich ziemniaków z owocami
Ostatniego wieczoru (18.07) pokazany zostanie film „Wino we krwi” (reż. Emily Railsback), prosto z Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Berlinale. Kolację przygotuje Justyna Słupska Kartaczowska, niebywały talent kulinarny, odznaczona przez przewodnik Gault & Millau tytułem Szef – Kobieta Roku. Szef przygotuje menu, w którym będzie można odnaleźć nuty gruzińskie nawiązujące do filmu, ponadto podczas kolacji serwowane będą również wina gruzińskie, w tym tradycyjne wino Qvevri.
MENU
Wędzony karp z ogórkami małosolnymi, maślanką i sumakiem
Tatar wołowy z liśćmi winogron i smażonym chlebem
Pierogi z baraniną, bazylią i kolendrą
Cielęcina w sosie estragonowym z bulgurem i pomidorami
Babka ponczowa z porzeczkami i agrestem
Wszystkie menu będą dostępne także w wersji wegetariańskiej. Kolacja Roberta Sowy będzie serwowana ze specjalnie dobranymi winami z Pałacu Mierzęcin. Kolacje Wojciecha Modesta Amaro, Kurta Schellera i Roberta Skubisza, Marcina Popielarza oraz Justyny Słupskiej Kartaczowksiej będą serwowane ze specjalnie dobranymi winami dzięki współpracy z Wine Direct by Partner Center.
Więcej informacji na stronie www.transatlantyk.org w zakładce Kino Kulinarne.
Bilety na pokazy i kolacje w ramach Kina Kulinarnego można nabyć przez stronęwww.transatlantyk.org, stronę www.goingapp.pl oraz aplikację Going.
Organizatorem Festiwalu Transatlantyk jest Fundacja Transatlantyk Festival. Partnerem Głównym Festiwalu jest Miasto Łódź. Współorganizatorem Festiwalu jest Instytut Adama Mickiewicza. Festiwal współfinansuje :Polski Instytut Sztuki Filmowej oraz Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Sponsorami Festiwalu są: VOX, Fagor, Tom-Gast, Hendi, Fine Dine, Gastro Magic, Winterhalter, Grafen. Partnerami Festiwalu są: Łódzkie Centrum Wydarzeń, EC1 – Łódź Miasto Kultury, Narodowe Centrum Kultury Filmowej, Łódź Film Commission, SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny, Szkoła Filmowa w Łodzi, Fipresci, DoubleTree by Hilton Hotel Łódź, Legalna Kultura, Berlinale: Kulinarisches Kino. Kinami Festiwalowymi są: Multikino i Muzeum Kinematografii w Łodzi. Patronami medialnymi Festiwalu są: Gazeta Wyborcza, AMS, Wysokie Obcasy, Magazyn Książki, Polityka, Kino, TOK FM, ONET, Filmweb, Rado Łódź, Going. Sponsorami Kina Kulinarnego są: Wine Direct, Thoreau, Pałac Mierzęcin, Primulator. Partnerami Kina Kulinarnego są: Atelier Amaro, Restauracja Amber Room, Akademia Kurta Schellera, Restuaracja N31, Relais & Chateaux Hotel Quadrille, Restauracja jaDka, Dziamski Concept Rest, TT Events, Book & Cook. Głównym Patronem medialny Kina Kulinarnego jest Kukbuk. Partnerami medialnymi Kina Kulinarnego są: Ferment, Food Service, Jemy w Łodzi, Minta Eats, Newsgastro.pl, Winicjatywa, Magazyn Kuchnia.
UWAGA!
Czytelnicy portalu mogą zakupić bilet na kolację z rabatem.
Podany kod rabatowy upoważnia do zniżki 15 zł przy każdej transakcji zakupu i może być wielokrotnie użyty: TRj8JSff