Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA

Opublikowano: 25-03-2019

Dnia 21 marca br. w Hotelu Bristol w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA. 

W gali uczestniczyli m.in. Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki Minister Anna Krupka, Dyrektor Generalny Ministerstwa Sportu i Turystyki Dariusz Rogowski oraz
Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk, a także Prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej Rafael Ansón. W wydarzeniu wzięli również udział zeszłoroczni laureaci nagród AIG PRIX, zdobywcy stażów ufundowanych na przestrzeni lat przez Akademię oraz licznie zgromadzeni członkowie Akademii i przedstawiciele zaprzyjaźnionych instytucji czy mediów gastronomicznych.

Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody dla Szefa Przyszłości – Wojciecha Korfela z gdańskiej restauracji Prologue, który wraz ze swoim zespołem przygotował specjalnie na tę okazję kolację degustacyjną. 

Wśród dotychczasowych laureatów nagród AIG PRIX w Polsce wymienić można:

  • Prix au Chef de L’Avenir: Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, Paweł Oszczyk, Witek Iwański, Marcin Przybysz, Marcin Filipkiewicz, Marek Flisiński
  • Prix au Chef Pâtissier: Krzysztof Ilnicki (UMAM), Krzysztof Rabek (Odette), Justyna Kawiak (Nanan)
  • Prix au Sommelier: Paweł Białęcki, Marcin Kur, Paweł Zduniak, Piotr Kamecki, Kamil Wojtasiak
  • Prix de la Litérature Gastronomique: Łukasz Modelski, „Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu.” Wydawnictwo Literackie (2015);  Paweł, Hanna Lis „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, Wydawnictwo Nasza Księgarnia; Magdalena Tomaszewska-Bolałek, „Polish culinary paths”, Wydawnictwo Hanami; Małgorzata Kalemba-Drożdż “Smakowite drzewa”, Wydawnictwo Pascal 
  • Prix Multimedia: Jan A.P. Kaczmarek Transatlantyk Festival Poznań (sekcja Kino Kulinarne); Nina Terentiew Telewizja Polsat; Magazyn KUKBUK; Magazyn Food&Friends 

NAGRODY AIG PRIX 2019

(przyznawane za dokonania z roku 2018)

Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do  prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.  

LAUREACI AIG PRIX 2019:

  • Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości
    Wojciech KORFEL, Restauracja Prologue (Gdańsk)
  • Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
    Piotr PIETRAS, MS
  • Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej
    Patrycja SIWIEC, Adam PAWŁOWSKI MS, “Gościnność”, Wyd. Take Eat Easy
  • Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
    Małgorzata MINTA, blog MintaEats.com

Dzięki uprzejmości partnerów uroczystej kolacji i sprawdzonych przyjaciół Akademii Gastronomicznej – NAŁĘCZÓW ZDRÓJ (marka Cisowianka Perlage), POLSKICH LINII LOTNICZYCH LOT, VORWERK POLSKA (marka Thermomix) oraz DAJAR (marka Ambition) – prezydent Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki wręczył laureatom wyjątkowe nagrody:

  • Szef Wojciech Korfel – staż w restauracji Azurmendi (Hiszpania), 3 gwiazdki Michelin 
  • Piotr Pietras MSstudy trip po jednym z europejskich regionów winiarskich 

NAGRODY ARS COQUINARIA

POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ

MISTRZ MISTRZÓW – mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości kulinarne

PRZYJACIEL SMAKU – nagradzamy tych, którzy przyczyniają się do rozwoju i podnoszenia poziomu polskiej gastronomii

POLSKI PRODUKT – dla wybitnych polskich produktów, docenianych i używanych przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii.

LAUREACI ARS COQUINARIA 2019:

  • ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów  – Krzysztof Szulborski
  • ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów  – Anna Oleksak
  • ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku – prof. Jarosław Dumanowski
  • ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt – Wino Solaris (Winnica Turnau)
  • ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt – Olej rzepakowy z góry św. Wawrzyńca Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze Rutkowski

 AKADEMIA GASTRONOMICZNA W POLSCE:

W listopadzie 2006 roku, w Pałacu Sobańskich w Warszawie, powołano do życia polski oddział międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. W wydarzeniu tym uczestniczył Don Rafael Ansón – Prezydent Akademii Hiszpańskiej i Honorowy Prezydent Akademii Międzynarodowej.

Prezydentem Założycielem oraz obecnym Prezydentem Akademii Gastronomicznej w Polsce
jest
Maciej Dobrzyniecki, będący jednocześnie Członkiem Zarządu Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej oraz Sekretarzem Generalnym Europejskiej Akademii Gastronomicznej.

Akademia Gastronomiczna w Polsce, jako jedna z narodowych Akademii wchodzących w skład AIG, realizuje wszystkie podstawowe cele tej organizacji, z wyszczególnieniem wspierania wszelkich inicjatyw, sprzyjających promowaniu i rozpowszechnianiu polskiej kuchni oraz wyszukiwaniu
i zachowywaniu dla przyszłych pokoleń mistrzowskich polskich dzieł kulinarnych. 

Realizując cele statutowe, działania Akademii Gastronomicznej w Polsce ukierunkowane są na rozwijanie i propagowanie szeroko pojętej polskiej sztuki kulinarnej oraz wspieranie inicjatyw sprzyjających promowaniu narodowej sztuki gastronomicznej. Co za tym idzie, zmierzają do ochrony polskiego dziedzictwa narodowego.

24 lutego 2014 roku Akademii przyznany został honorowy patronat Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Akademia Gastronomiczna w Polsce prowadzi także regularną współpracę
z Ministerstwem Sportu i Turystyki.

Główne obszary działalności Akademii Gastronomicznej w Polsce dotyczą:

1. przyznawanych nagród – rokrocznie Akademia nominuje wybitne osobistości oraz instytucje do międzynarodowych nagród przyznawanych przez centralę Akademii w Paryżu (AIG Prix), jak również krajowych wyróżnień gastronomicznych (Ars Coquinaria);

2. organizacji stażów – Akademia we współpracy ze swoimi partnerami umożliwia staże w najlepszych gwiazdkowych restauracjach świata dla polskich szefów kuchni. Staże te przyznawane są łącznie z nagrodami Akademii lub też podczas współpracy z ogólnopolskimi konkursami gastronomicznymi. Do tej pory Akademia umożliwiła odbycie stażów m.in. w restauracjach: El Celler de Can Roca (Hiszpania), Eleven Madison Park (USA), Osteria Francescana (Włochy), Arzak (Hiszpania), Pavillon Ledoyen (Francja); Quique Dacosta (Hiszpania);

3. konkursów gastronomicznych – Akademia angażuje się w rozmaite inicjatywy gastronomiczne,
w tym programy telewizyjne (Top Chef – współpraca przy 5 edycjach i umożliwienie stażu dla półfinalistów), czy konkursy gastronomiczne (np. Wine & Food Noble Night oraz wiele regionalnych konkursów). Akademia patronuje takim wydarzeniom, wspiera organizatorów merytorycznie jak również pod względem organizacji nagród dla zwycięzców;

4. edukacji – Akademia współpracuje z wieloma szkołami gastronomicznymi w Polsce, obejmując patronatem organizowane przez szkoły wydarzenia, szkolenia i konkursy dla uczącej się młodzieży, będących przyszłością polskiej sceny gastronomicznej. Jest m.in. patronem głównym ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych „Literacka Kuchnia”;

5. współpracy rządowej – Akademia współpracuje z Ministerstwem Sportu i Turystyki przy Społecznej Radzie Turystyki, której członkiem jest prezydent Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki; 

6. wizyt gastronomicznych – raz na kwartał członkowie Akademii gastronomicznej odwiedzają wybrane restauracje na terenie Polski. Podczas spotkań dokonywana jest ocena kuchni, serwisu oraz działalności restauracji, a przekazane rekomendacje mają skutecznie zmierzać do podnoszenia poziomu gastronomicznego polskich restauracji. 

www.facebook.com/miskocollective
https://www.instagram.com/misko_collective/