Jedz na zdrowie! Kalendarz sezonowy.
Opublikowano: 27-01-2020
Jedz na zdrowie! Kalendarz sezonowy podpowie, kiedy sięgnąć po rodzime owoce i warzywa.
Dlaczego warto czerpać z bogactwa produktów sezonowych? Ponieważ mają one naprawdę wiele zalet. Przede wszystkim znajduje się w nich więcej witamin i minerałów niż w warzywach i owocach, które są dostępne w marketach i transportowane z dalekich krajów. Są także smaczniejsze, mają mniej konserwantów, lecz w szczególności ceni się je za to, że mają przystępną cenę.
Zima pełna wyzwań
Zimą, siłą rzeczy, należy ograniczyć się do tego, co można przechować. Jakie warzywa najlepiej się do tego nadają? Odpowiedź jest prosta – ziemniaki, buraki, marchew, cebula oraz czosnek. Zwłaszcza te ostatnie działają przeciwzapalnie, co pozwoli zapobiec chorobom.
Owocowa mapa zimy przedstawia się nieco skromniej, co wcale nie oznacza, że musimy całkiem zrezygnować ze smaków minionych miesięcy. O tej porze roku dostępne są jeszcze, przechowywane przez zimę, jabłka oraz gruszki. Stanowią bardzo dobre i niedrogie źródło witamin i minerałów.
W zimowe wieczory często szukamy niezdrowych przekąsek. Zastąpmy je obecnymi przez cały rok orzechami włoskimi i laskowymi. Łatwo dostępne i pełne minerałów dodatkowo uzupełnią naszą dietę.
Kanapki z nowalijkami
Wiosna to czas, kiedy wszystko budzi się do życia. Warto zatem obudzić również nasz organizm do jeszcze efektywniejszego działania. Pomogą w tym nie tylko nowalijki, ale i inne pojawiające się wówczas warzywa czy owoce.
W okresie od marca do czerwca na naszych stołach powinno znaleźć się jak najwięcej witamin i minerałów. Na szczęście Polska ma do zaoferowania szeroki wachlarz jarzyn. Któż z nas nie przepada za cebulą dymką? Zarówno ona, jak i aromatyczny, świeży szczypiorek powinny często gościć w tym okresie w naszym jadłospisie.
Myśląc o nowalijkach, nie można też zapomnieć o rzodkiewkach. Pojawiające się z początkiem marca dostarczają organizmowi sporą dawkę witamin C i B, które zwiększają odporność oraz wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Do zdrowych kanapek przyda się także delikatna sałata pełna takich minerałów jak żelazo, magnez czy potas.
Skorzystajmy również z pomidorów, które pojawiają się w kwietniu. Ponadto, próbujmy buraków i botwiny, dostarczających nam w tym okresie najwięcej zdrowia.
Podczas wiosennych obiadów, jako składniki ożywczej sałatki, dobrze sprawdzą się też kalafior, pachnący groszek cukrowy, ogórki czy młoda kapusta biała i czerwona.
A po głównym posiłku przychodzi czas na deser – warto postawić na ciasto z rabarbarem, który właśnie pojawia się w ogródkach i na plantacjach.
Lato przetworami pachnące
Latem korzystajmy ze słońca i świeżych, odżywczych produktów, jednak przygotujmy się też na… jesień! To najlepszy moment na przetworzenie sezonowych, polskich owoców, takich jak truskawki, maliny, agrest oraz czarne i czerwone porzeczki. Nie musimy jednak ograniczać się tylko do nich. Zimą z pewnością zatęsknimy za ogórkami, marchewką czy kapustą – je również możemy zamknąć w słoiku.
Pomysłów na przetwory jest bardzo wiele. Możemy przygotować nie tylko dżemy, ale i konfitury czy nawet powidła. Miejmy jednak na uwadze podstawową zasadę: produkty powinny pochodzić ze sprawdzonego miejsca – z własnego ogródka bądź dobrego targu. Świeże będą mieć więcej witamin i minerałów, a to przyczyni się do lepszej odporności przez cały rok.
– Podczas przygotowywania przetworów zadbajmy o odpowiednie naczynia. To bardzo ważny element, który wpłynie na smak konfitur czy dżemów. Dobrze sprawdzi się szeroki garnek o wielowarstwowym dnie, który pozwoli na znacznie szybsze odparowanie wody z produktów oraz uchroni owoce przed przypaleniem – mówi Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger, produkującej między innymi patelnie, garnki i noże.
Chociaż latem wiele osób skupia się w kuchni zwłaszcza na lekkich owocach, opłaca się też skorzystać z dostępnych wówczas warzyw. Ich lista jest znacznie dłuższa, niż sądzimy. Otwierają ją bakłażany i cukinie, wpisują się na nią również uwielbiane przez wiele osób rośliny strączkowe, jak bób czy fasolka szparagowa.
Natomiast u schyłku lata, we wrześniu, przychodzi czas na smakołyki zamykające ten okres. Spróbujmy wówczas świeżej dyni, kalarepy oraz uraczmy się ostatnimi, sezonowymi owocami – dziką różą i winogronami.
Idzie jesień
Może się wydawać, że jesienna lista produktów, z których przygotujemy posiłek, powinna być krótka, tymczasem istnieje wiele możliwości stworzenia zbilansowanej i zdrowej diety.
W tym czasie pomocne mogą być przygotowane w poprzednich miesiącach przetwory. Korzystajmy do woli ze słodkich owoców, nie zapominając o smakowitej cukinii, dyni czy burakach, na które nadal jest sezon. Z pewnością nie zabraknie nam również jeszcze pachnących latem jabłek, śliwek oraz gruszek.
– Jesienią przyda nam się dodatkowa ochrona przed chorobami. Taką rolę mogą pełnić zbierane w październiku głóg i aronia. Są nie tylko dobrym źródłem witaminy C, ale także doskonałym materiałem na nalewki lub wina, którymi można raczyć się w chłodne wieczory. Postawmy też na wyjątkowe smaki tego czasu, czyli grzyby. Dodane do zup czy sosów z pewnością dopełnią wiele potraw – dodaje Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger.
Jesienne gotowanie nie musi być zatem nudne ani mniej odżywcze. Wystarczy tylko pamiętać o kalendarzu sezonowości.
Znajomość kalendarza rodzimych produktów sezonowych pozwoli nam dobrze zaplanować cały kulinarny rok. Zadbajmy o to, aby trzymać się planu stworzonego przez naturę i w pełni wykorzystać dostępne w danych miesiącach warzywa i owoce. Dzięki znajomości produktów sezonowych nigdy nie zabraknie nam tak potrzebnych witamin.