Co Polacy jedzą na śniadanie?
Opublikowano: 06-04-2020
Otwierasz oczy rano i udajesz się do kuchni na śniadanie? A może całkiem z niego rezygnujesz? Dbasz o pożywny posiłek, czy na twoim talerzu ląduje to, co wpadnie Ci w ręce? Żyjemy w zawrotnym tempie i niestety coraz częściej w tym zabieganym i zapracowanym świecie ten najważniejszy posiłek dnia zjadamy w pośpiechu lub po prostu go pomijamy. Dlatego warto zadbać o to, by jeść śniadania, nawet wtedy, gdy brakuje nam czasu. Przyjrzyjmy się zatem bliżej śniadaniowym zwyczajom Polaków.
Dlaczego warto jeść śniadania?
Okazuje się, że aż 91% Polaków codziennie je śniadanie, a dla 45% badanych jest to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Pamiętajmy, że pierwsza przekąska powinna dostarczać nam około 30% całodziennej wartości kaloryczności diety, czyli w konkretnych przypadkach od 450 do 660 kalorii, oczywiście w zależności od zapotrzebowania kalorycznego. Ilość energii oraz składników odżywczych, które dostarczamy z pierwszym posiłkiem, wspomaga nas w pierwszej połowie dnia, kiedy wydolność psychosomatyczna jest najwyższa. Warto dodać, że osoby, które regularnie spożywają śniadania zdecydowanie rzadziej chorują na cukrzycę i mają niższą masę ciała.
Po co najczęściej sięgają Polacy?
Wyniki badania „Zwyczaje żywieniowe Polaków” pokazują, że nadal wśród polskich śniadań króluje kanapka, którą wybiera 75% badanych. Jedzą ją głównie tradycjonaliści, popijając ją, kubkiem herbaty bądź kawy. Na drugim miejscu z wynikiem 53% znajdziemy jajecznicę. Podium zamykają zaś parówki, które goszczą na talerzach aż 35% respondentów, czyli ponad ⅓ wszystkich badanych. Nie da się ukryć, że to właśnie te ostatnie wyroby wędliniarskie zajmują jedno z czołowych miejsc na podium, jeśli chodzi o pierwszy posiłek.
Polacy kochają parówki! Towarzyszą nam one zarówno w czasie rodzinnych śniadań,jaki i kiedy jemy szybko przed wyjściem do pracy. W każdej kuchni sprawdzają się idealnie i mają ogromną ilość zastosowań. Dodatkowo są pożywne i jak wspomnieliśmy ratują nas w sytuacjach awaryjnych, gdy potrzebujemy przyrządzić coś na szybko. Być może dlatego są “gwiazdami” naszych stołów, ponieważ goszczą w większości polskich domów.
Parówki – kalorie i wartości odżywcze
Wartości odżywcze parówek mogą bardzo różnić się między sobą w zależności od składu. Im dłuższy skład na etykiecie produktu i mniej mięsa w wyrobach, a więcej tłuszczu, tym wyższa kaloryczność. Reasumując, parówki drobiowe znacznie częściej będą miały mniej kalorii, niż ich wieprzowe odpowiedniki. Warto jednak pamiętać o tym, że powyższa reguła nie zawsze się sprawdzi, ponieważ na rynku znajdziemy także wyroby drobiowe, w których przeważa dodatek MOM-u i tłuszczu, a tego chcemy unikać.
Jak rozpoznać produkty wysokiej jakości?
Jeśli planujemy kupić parówki, w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na listę składników. Im krótszy skład, tym lepiej, wtedy wiemy, że wybieramy naprawdę wartościowy produkt. Jednak najważniejsza jest zawartość mięsa. W wysokiej jakości produktach powinno być go powyżej 90% i powinno być to mięso najwyższej jakości, np. z szynki.
W dobrych parówkach nie mogą pojawić się także:
- azotyny,
- stabilizatory,
- glutaminian sodu,
- fosforany,
- przeciwutleniacze,
- regulatory kwasowości.
Podpowiedzią dla konsumentów powinna być także cena. Dobre wyroby nie mogą kosztować ok. 6 zł/kg, a okazuje się, że na sklepowych półkach znajdziemy takie towary. Ich odpowiedniki z bardzo dobrym składem kosztują już około 17-21 zł/kg. Niestety nie możemy kierować się wyłącznie ceną, ponieważ na rynku zdarzają się także droższe parówki z kiepskim składem. W tej sytuacji warto wspomnieć o linii Tarczyński Naturalnie, której produkty zdobyły wiele wyróżnień i zostały docenione przez klientów przede wszystkim za krótki, wartościowy skład i najwyższej jakości mięso bez dodatków oraz konserwantów. To właśnie dzięki takim produktom wiemy, co jemy i nie musimy martwić się o to, co trafia do naszego żołądka. Firma Tarczyński ma także w swojej ofercie parówki z szynki o jednej z najwyższych zawartości mięsa na rynku oraz parówki z fileta kurczaka oraz indyka, które posiadają ogromną ilość białka. Tego producenta warto pochwalić także za innowacyjne i praktyczne opakowania, dzięki którym możemy cieszyć się świeżością parówek na dłużej.
Pamiętajmy, że wysokiej jakości wyroby wędliniarskie rozpoznamy także podczas ich jedzenia. Są przede wszystkim twardsze oraz bardziej “zbite”. Te z niższej półki mają inną konsystencję, można rzec, że wręcz rozpływają się w ustach – bez uprzedniego gryzienia. Zawierają także o wiele więcej soli.
https://poczta.home.pl/appsuite/#