Francja wygrała 20. edycję Bocuse d’Or
Opublikowano: 29-01-2025
27 stycznia, podczas ostatniego dnia targów Sirha w Lyonie, Francja, reprezentowana przez szefa Paula Marcona i jego pomocniczkę Camille Pigot, wygrała 20. edycję Bocuse d’Or, najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. Dania reprezentowana przez Sebastiana Holberga zajęła 2. miejsce, a Szwecja z Gustavem Leonhardt’em na czele zamknęła podium tego Wielkiego Finału.
Paul Marcon zdobył złotą statuetkę, 30 lat po swoim ojcu Régisie Marconie. Młody francuski szef kuchni, przekonał jury, podkreślając dziedzictwo gastronomiczne swojego regionu poprzez talerz łączący zielone jabłko i chartreuse z narzuconymi produktami (seler, ryba i homar). Jeśli chodzi o temat na platerze, Paul nawiązał do swoich korzeni, przygotowując grzyby. Francja zdobyła podwójną nagrodę, zdobywając również nagrodę Best Commis Award, dzięki Camille Pigot.
– Ta 20. edycja konkursu to ogromny sukces, który dowodzi, że Bocuse d’Or jest wizytówką jutrzejszej światowej gastronomii. Bocuse d’Or jest symbolem doskonałości i innowacji, co zostało zaprezentowane podczas tych dwóch dni konkursu, którego poziom stale rośnie z edycji na edycję – powiedział Jérôme Bocuse, Prezydent konkursu. I dodał – To obiecująca perspektywa na nadchodzący Wielki Finał, który będzie w 40. rocznicę konkursu.
Tegoroczna odsłona Wielkiego Finału była również dla Polski wyjątkowa i niezwykle ważna, bowiem szef Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland był jurorem technicznym i oceniał 24 kandydatów z całego świata. To ogromne wyróżnienie i zaszczyt, jak również odpowiedzialność, która na nim spoczęła. Swoją rolę spełnił w 100 %. To kolejne doświadczenie i nauka od najlepszych szefów kuchni na świecie, która z pewnością zaprocentuje.
– Bocuse d’Or to zdecydowanie wyjątkowy moment w kalendarzu gastronomicznym, o nieporównywalnym poziomie w sferze konkursów — podkreślił Daniel Calvert, Honorowy Prezydent Bocuse d’Or 2025. Oprócz niesamowitego poziomu kandydatów, jest to jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie gastronomii, wspaniała okazja, aby nadal inspirować nowe pokolenie szefów kuchni.
Nagrodę Bocuse d’Or Social Commitment Award zdobyli wspólnie Nowa Zelandia, reprezentowana przez Williama Mordido, i Chile, reprezentowane przez Roberto Vallejosa.
foto White Mirror Agency