Znamy nazwiska finalistów Bocuse d’Or Poland 2025

Opublikowano: 18-06-2025

Bocuse d’Or to ambicja, marzenie i życiowa szansa dla wielu szefów kuchni na całym świecie.
To cel, do którego dążą latami, by potwierdzić swój talent, umiejętności i pasję.

W Bocuse d’Or rywalizują najlepsi z najlepszych, ale nie może być inaczej, gdyż konkurs jest niemalże ekstremalnym wyzwaniem, które wymaga perfekcyjnej techniki, kreatywności, umiejętności zarządzania czasem i odporności na stres. Ale każdy, kto podjął tę rękawicę wie, że naprawdę warto. Nawet sam udział – nie mówiąc o sukcesie – otwiera drzwi do pracy w topowych restauracjach na świecie, współpracy z uznanymi szefami kuchni czy choćby do prowadzenia własnych projektów kulinarnych. To paszport do międzynarodowej kariery i wejście do elity kulinarnej.

Przed nami kolejna krajowa selekcja, która odbędzie się 6 listopada w Krakowie podczas Targów HORECA. Droga do finału wymaga od kandydatów sporej determinacji, wielu godzin przygotowań i składa się z dwóch etapów.
Pierwszy to aplikacja do konkursu, wyrażenie chęci wystąpienia w nim i uargumentowanie swojej decyzji. Drugim krokiem jest preselekcja, czyli prezentacja swojego kunsztu kulinarnego przed członkami Akademii Bocuse d’Or Polska. I ta weryfikacja, okazuje się, że dla wielu jest najtrudniejsza, gdyż to właśnie dzięki preselekcji otwierają się drzwi do właściwej rozgrywki na najwyższym poziomie, gdzie emocje sięgają zenitu.

16 czerwca w Chefs Atelier by Chefs Culinar odbyła się preselekcja Bocuse d’Or Poland 2025. Wszyscy kandydaci zaprezentowali się dobrze pokazując swój styl i filozofię gotowania oraz kulinarną wyobraźnię, co jest nieodłącznym elementem tego najbardziej prestiżowego i wymagającego konkursu kulinarnego.

Komitet Wykonawczy w składzie Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland oraz szefowie Kurt Scheller i Paweł Kałuski oceniał pracę wszystkich kandydatów z zachowaniem najwyższych standardów i reguł Bocuse d’Or oraz po wnikliwej analizie dań uczestników zdecydował, że do finału zakwalifikowali się (nazwiska podane w kolejności alfabetycznej):
Mateusz Cheda, Hotel Binkowski Resort Kielce
Łukasz Marcinowski, Tres bien event food catering, Warszawa
– Tomasz Purol, White Marlin, Sopot
– Patryk Studziński, Puro Hotel Halicka, Kraków
Błażej Szczepański, Biołi Trus, Sulęczyno
– Kamil Tłuczek, restauracja Patio Grand Hotel Boutique, Rzeszów

W tym roku w ciągu 5 godzin i 35 minut finaliści będą mieli do przygotowania danie na talerzu skomponowane na bazie piersi kaczej ze skórą Cedrob z minimum dwoma rodzajami podrobów kaczych (wątróbka nie przetłuszczona, serca, żołądki, języki) z dowolnym sosem. Do tego minimum trzy dodatki (garnisz) z obowiązkowym użyciem: dyni (dowolnej) świeżej, gruszki polskiej świeżej, skorzonery świeżej i kaszy jaglanej.
Ponadto danie na platerze przygotowane z polędwicy wołowej Sokołów, ogona wołowego i dowolnego sosu w akompaniamencie minimum dwóch dodatków roślinnych, w tym jeden z przewagą węglowodanów przygotowany z użyciem grzybów leśnych świeżych polskich, ziemniaków polskich w dowolnej postaci, brukselki, buraka (dowolny kolor) i pasternaka.

W tym roku nowością będzie dodatkowe danie jednogarnkowe wydane zaraz po serwisie dań na platerze, które kandydaci będą zobowiązani przygotować na bazie: mąki pełnoziarnistej żytniej, wędzonego twarogu i jaj kurzych z dowolnymi roślinami (bez użycia mięsa, ryb i owoców morza). 

Jak z tematami obowiązkowymi poradzą sobie finaliści? Z pewnością staną na wysokości zadania, gdyż Bocuse d’Or to znacznie więcej niż tylko konkurs kulinarny, to laboratorium doskonałości i inkubator talentów, w którym zaangażowanie, pasja, technika i kreatywność determinują najlepszych przyszłych szefów kuchni. 

Wszystkim szefom, którzy zakwalifikowali się do Finału serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w listopadowej rozgrywce!

Polska selekcja 2025 z pewnością po raz kolejny będzie wielkim wydarzeniem i niezapomnianym przeżyciem dla wszystkich miłośników haute cuisine, a szóstka finalistów dostarczy wielu emocji i wzruszeń. W jury pojawią się wyjątkowe nazwiska, autorytety polskiej i światowej sceny kulinarnej, w tym szefowie z restauracji oznaczonych czapkami Gault & Millau i gwiazdkami Michelin. Dlatego już dziś warto zapisać w kalendarzu datę 6 listopada i zaplanować uczestnictwo w tym wspaniałym wydarzeniu.
Zwycięzca polskiego finału będzie miał niebywałą okazję wystąpić wśród 20 najlepszych szefów kuchni Starego Kontynentu podczas europejskiej selekcji na wiosnę 2026 roku, a tym samym reprezentować Polskę w drodze do Wielkiego Finału w Lyonie.

Organizatorem konkursu jest Akademia Bocuse d’Or Poland i agencja Smarten PR

Partnerami konkursu są: Sokołów, San Pellegrino, Chefs Culinar, ChemaN, Targi HORECA, Lavazza, Cedrob, Smarten Public Relations

***

Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.

www.bocusedorpoland.pl