Szkoła z Łodzi ponownie triumfuje w Trophée Mille

Opublikowano: 12-11-2025

Julia Guzenda i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi po raz kolejny udowodnili, że pasja, talent i ciężka praca to przepis na sukces. 7 listopada podczas targów Horeca® w Krakowie reprezentanci Łodzi obronili tytuł mistrzowski w prestiżowym konkursie Trophée Mille Poland 2025, który już na stałe wpisał się w kalendarz najważniejszych wydarzeń dla młodych adeptów sztuki kulinarnej w Polsce. Wydarzeniu towarzyszyły ogromne emocje, godziny przygotowań i gorący doping publiczności, który dodał zawodnikom skrzydeł.

  

Na podium stanęli również Agata Zawadka i Kornel Byzdra z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bydgoszczy zajmując drugie miejsce oraz Julia Janik i Wiktor Wołczyk z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach plasując się na trzeciej pozycji.

Trophée Mille Poland to polska edycja międzynarodowego konkursu kulinarnego, stworzonego przez słynnego szefa kuchni Philippe’a Mille’a, zdobywcę dwóch gwiazdek Michelin. Celem przedsięwzięcia jest promowanie młodych talentów, rozwijanie ich umiejętności i tworzenie mostu między szkołami gastronomicznymi a profesjonalnym światem kulinariów. Udział w konkursie to dla uczniów nie tylko szansa na zdobycie cennego doświadczenia, ale także okazja do współpracy z mistrzami i poznania standardów najwyższej klasy gastronomii.

W tegorocznej edycji uczestniczyły najlepsze szkoły gastronomiczne z całej Polski. Każdy zespół miał do przygotowania dwa dania w ośmiu porcjach: danie główne i deser. W części wytrawnej zawodnicy musieli zaprezentować autorską interpretację dania głównego na bazie fileta z kaczki bez skóry Krakauerland Duda Foodservice, z wykorzystaniem dowolnych leśnych grzybów oraz produktu regionalnego pochodzącego z ich rodzinnych stron. Z kolei w części cukierniczej obowiązkowym elementem był deser inspirowany kawą Lavazza, wzbogacony owocem cytrusowym i ciastem kruchym. Tak złożone zadanie wymagało od uczestników doskonałej organizacji pracy, precyzji i kreatywności.

Zmagania młodych kucharzy oceniało jury degustacyjne, któremu przewodniczyła mistrzyni cukiernictwa Aleksandra Sowa-Trzebińska. W jego skład weszli uznani przedstawiciele świata gastronomii: cukiernicy Urszula Janusz (Urszi)Justyna SekundaSylwia Grodzka-Haba (Pani Foremka)Nina NawrockaKonrad Wieczorek, a także znani i cenieni szefowie kuchni – Kurt SchellerKrzysztof SzulborskiAdriana WójcikowskaMarcin PopielarzAndrea Camastra (1*Michelin) oraz Karol Okrasa.

Ocenie podlegały nie tylko smak i estetyka podania, lecz także technika pracy, wykorzystanie składników i spójność koncepcji kulinarnej. Nad przebiegiem zmagań w boksach czuwało jury techniczne, w składzie: Janusz Garncarczyk (przewodniczący), Dominik Karpik i Michał Karadżow.

Każdy z zespołów wniósł do konkursu coś wyjątkowego – własny styl, historię regionu i autorską interpretację tradycji kulinarnej. Na trybunach panowała atmosfera prawdziwego święta gastronomii – kibice z całej Polski wspierali swoje drużyny gromkimi brawami, a emocje nie opuszczały uczestników aż do samego ogłoszenia wyników.

Tegoroczna edycja potwierdziła, że poziom kształcenia w polskich szkołach gastronomicznych stale rośnie, a młodzi kucharze i cukiernicy z roku na rok coraz śmielej sięgają po techniki i smaki, które jeszcze niedawno zarezerwowane były wyłącznie dla profesjonalnych restauracji.

Zwycięzcy – Julia Guzenda i Wiktor Budaj – nie tylko obronili tytuł swojej szkoły, ale także zdobyli uznanie jury za perfekcyjne wykonanie, wyczucie smaku i elegancką prezentację dań. Ich sukces to efekt ogromnego zaangażowania, pasji i doskonałej współpracy zespołowej.

Przed laureatami kolejne wyzwanie – już wkrótce polecą do Reims we Francji, gdzie będą reprezentować Polskę w międzynarodowym finale Trophée Mille, rywalizując z najlepszymi zespołami z całego świata. To wyjątkowa szansa na zaprezentowanie polskiej szkoły gastronomii na arenie międzynarodowej i wymianę doświadczeń z rówieśnikami z innych krajów.

Konkurs Trophée Mille Poland 2025 po raz kolejny pokazał, jak wielką siłę ma pasja młodych ludzi, którzy z ogromnym zaangażowaniem rozwijają swoje umiejętności, budując przyszłość polskiej gastronomii. To wydarzenie, które inspiruje, łączy i udowadnia, że kulinarna sztuka może być nie tylko zawodem, lecz także sposobem na życie.

Partnerzy konkursu: Chefs Culinar, Lavazza, Duda Foodservice, San Pellegrino, Sokołów, Lesaffre, ChemaN, RM Gastro, Gastro Magic Service, Targi Horeca®

Autor: Biuro prasowe Trophee Mille Poland

Zdjęcia: Michał Hawliczek