Dorada w soli morskiej z cebulkami duszonymi w occie Opublikowano: 10-07-2009 Składniki: • 1 dorada • 500 g soli morskiej gruboziarnistej • 200 g karczochów marynowanych • 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie • 2 ząbki czosnku • 5 cebulek szalotek • 250 ml octu balsamicznego • kilka gałązek świeżej szałwii • 100 ml białego wytrawnego wina • sól, pieprz, oliwa • 6 łyżki cukru • doradę czyścimy i filetujemy tak, żeby oba kawałki były połączone ogonkiem; skórę nacinamy w kilku miejscach • zielony pieprz, 2 listki szałwi i czosnek drobno siekamy, mieszamy wszystko razem z oliwą z oliwek • nacieramy filety marynatą, składamy razem • sól morską mieszamy z posiekaną szałwią i winem, wysypujemy na blachę wyłożoną pergaminem na grubość 1 cm i powierzchnię odpowiadającej całej rybie • na soli układamy doradę i całą pokrywamy warstwą soli na grubość 1 cm • dociskamy dobrze i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut • w rondlu rozpuszczamy cukier i dodajemy do niego cebulki, zalewamy octem balsamicznym i gotujemy aż całość zgęstnieje • marynowane karczochy kroimy na pół i obsmażamy na patelni na złoty kolor • na talerz wykładamy przesmażone karczochy, na to delikatnie rybę w soli obok cebulki z sosem balsamicznym, dodajemy kilka gałązek szałwi i czosnek Dobre rady: • czas pieczenia zależy od wielkości ryby i może być dłuższy, nawet do 40 min, w przypadku dużych ryb np. łosoś • zamiast wina do soli możemy dodać odrobinę wody lub piwa, co zmieni smak całej potrawy Przygotował Karol Okrasa