Sposoby rozdrabniania warzyw (ziemniaki, marchew, cukinia, cebula)
Opublikowano: 02-03-2010
Najczęściej spotykane sposoby rozdrabniania warzyw:
– julienne „zapałki” o długości od 3 do 4 cm i grubości do 1 mm
– brunoise bardzo drobna kostka o grubości od 1 do 2 mm
– jardinière kostka o bokach od 3 do 4 mm
– macédoine kostka o bokach około 5 mm
– mirepoix bardzo nieregularna kostka o bokach od 1 do 3 cm
– bátonnet „paluszki” o długości od 3 do 4 cm i grubości około 0,5 cm
– printanière małe beczułki o długości 4 cm, odpowiednik kokotek
– boquetiere ziemniaczanych
– paysanne płaska kostka o bokach od 8 do 10 mm
– emince krojenie w bardzo cienkie pół-plasterki lub plasterki
– Vichy sposób krojenia tylko marchewki w talarki o grubości 1-2 mm
– gwizdki sposób krojenia głównie marchewki, przekrojonej wzdłuż i
pokrojonej następnie w skośne pół-plasterki
Najczęściej spotykane sposoby rozdrabniania ziemniaków
– ziemniaki paille ziemniaki pokrojone w bardzo cienką „słomkę”
– ziemniaki pont neuf ziemniaki pokrojone w batony o długości od 5 do
6 cm i grubości 1 cm
– ziemniaki mignonnettes ziemniaki pokrojone w batony o długości od 5 do
6 cm i grubości 0,5 cm
– ziemniaki allumettes ziemniaki pokrojone w batony o długości od 5 do
6 cm i grubości od 2,5 do 3 cm
– ziemniaki a l’anglaises beczułki ze ściętymi końcami i 7 krawędziami o
długości od 5 do 6 cm i szerokości w najgrubszym
miejscu 2 cm
– ziemniaki château beczułki ze ściętymi końcami i 7 krawędziami o
długości od 6 do 7 cm i szerokości w najgrubszym
miejscu 3 cm
– ziemniaki cocottes małe beczułki ze ściętymi końcami i 7 krawędziami
o długości do 4 cm i szerokości w najgrubszym
miejscu 0,5 cm
– ziemniaki fondantes beczułki uformowane jak poprzednie wzory z tą
różnicą, że każda sztuka musi mieć jedną stronę
zupełnie płaską od jednego do drugiego końca,
długość od 6 do 7 cm i szerokości w najgrubszym
miejscu od 3 do 4 cm, czyli ½ ziemniaka chateau
– ziemniaki noisettes ziemniaki drążone – kuleczki
– ziemniaki parmentiere ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 0,5 cm
– ziemniaki rissollées ziemniaki pokrojone w kostkę o boku 1 cm