Warzywa saute – fasolka szparagowa, marchewka

Opublikowano: 02-04-2010

Fasolka szparagowa saute

644329_bean.jpg

Receptura na około 4 porcji

Fasolka szparagowa    500 g (może być mrożona)

Czosnek                          3 ząbki

Pomidory                        100 g

Natka pietruszki             1/2 pęczka

Olej sojowy                     20 ml

Masło                               10 g

Sól i świeżo zmielony biały pieprz

Przygotowanie warzyw

W każdym strączku fasoli szparagowej obcinamy końcówki (nie kroimy na mniejsze kawałki).

Pomidory obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę.

Czosnek kroimy w drobną kostkę.

Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno.

Obróbka termiczna

Fasolkę blanszujemy (parzymy i schładzamy w wodzie z lodem). Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy osuszoną z wody fasolkę szparagową i smażymy na niezbyt gorącej płycie do momentu, aż fasolka będzie chrupiąca. Następnie dodajemy masło i czosnek oraz pomidory. Chwilę smażymy, dorzucamy natkę po czym całość doprawiamy do smaku solą i białym świeżo zmielonym pieprzem.

UWAGA! – w ten sposób możemy przygotować inne warzywa takie jak np. kalafior, brokuły, groszek zielony w strączkach oraz mieszankę różnych warzyw. Oczywiście nie do wszystkiego pasuje czosnek i pomidory.

Jeżeli do kalafiora saute dodamy zamiast czosnku i pomidora, ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajko to kalafior ten francuscy szefowie kuchni nazywają „kalafiorem po polsku”.

Marchewka saute

325178_pices_of_the_carrots.jpg

Receptura na około 4 porcji

Marchew             500 g

Olej sojowy            20 ml

Masło                 20 g

Natka pietruszki

Sól i mielony biały pieprz

Przygotowanie marchewki

Obraną marchewkę kroimy w lekko skośne plasterki, grubsze plasterki jak do marchewki w śmietanie.

Uwaga! – jeżeli musimy użyć starą marchew, powinniśmy ją sparzyć zanim wrzucimy na patelnie.

Smażenie

Na patelnię wlewamy olej i w momencie kiedy olej jest lekko ciepły wrzucamy przygotowaną wcześniej marchew. Pod koniec smażenia dokładamy masło i jeszcze chwilę smażymy. Kiedy marchew jest już gotowa, czyli lekko chrupiąca wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy podrzucając zawartością patelni bez użycia widelców lub łyżek drewnianych.

Musimy zwracać uwagę aby tłuszcz na patelni nie był zbyt gorący tak aby marchewka nam się nie zrumieniła a natka nie była spalona.