Panie Ambasadorowe poznają Podlasie – królestwo ziemniaka
Opublikowano: 02-05-2010

Spotkanie zorganizowano w restauracji Belveredre w warszawskich Łazienkach. Partnerami i organizatorami drugiego cyklu spotkań są Polish Vodka Association (PVA) z marką wódka Wyborowa, Protokół Dyplomatyczny MSZ oraz firmy Philipiak Polska, Tedmar, Bracia Urbanek, Agencja Allegro.
Tematem przewodnim warsztatów było tym razem „Podlasie – królestwo ziemniaka”. Uczestniczki kulinarnej lekcji miały okazję samodzielnie przygotować ziemniaczane pyzy nadziewane białym serem z sosem grzybowym.
Czy Panie zauroczyły się tą odsłoną polskiej kuchni?
– Polska kuchnia wydaje mi się nieco ciężka, tak jak żurek, który ostatnio gotowałyśmy. W Palestynie jemy dużo warzyw, bardzo popularne są różnego rodzaju przystawki, kuchnia jest śródziemnomorska. Natomiast bardzo lubię czerwony barszcz. I podoba mi się też dzisiejsze danie, nie jest wcale takie skomplikowane. Myślę, że przygotuje je sama w domu, ale użyje innych składników do nadzienia np. warzyw – przyznała żona Ambasadora Palestyny Pani Bushra Soufan.
Jak się okazało, wiele z Pań bardzo interesuje się kuchnią i kulinariami tj. żona Ambasadora Serbii Pani Mirjana Minja Bogojević, która obecnie pisze nawet własną książkę kucharską.
– Byłam w Polsce wiele lat temu, jeszcze przed zmianą systemu politycznego. Teraz widzę, jak wiele się zmieniło w waszym państwie. Pierwszą restauracją jaką odwiedziłam, gdy przybyliśmy do Polski była Tradycja niedaleko Łazienek Królewskich, spróbowałam tam kaczkę przyrządzoną w nieznany mi dotąd sposób –wspomina Pani Mirjana Minja Bogojević – Bardzo lubię wasze zupy: żurek i barszcz czerwony, pyszne są też pierogi z różnymi nadzieniami. Tu trochę wasza kuchnia zbliża się do serbskiej, gdyż my też przygotowujemy wiele dań z kapustą. Potrawa, którą dzisiaj gotowałyśmy ma również swój odpowiednik w naszej kuchni, z tą różnicą, że do nadzienia nie dodajemy białego sera lecz np. szynkę, kiełbasę albo morele, ale ciasto jest podobne.
Po wspólnej lekcji gotowania Panie zostały zaproszone na lunch podczas którego miały okazję spróbować kolejnych polskich specjałów. W menu znalazły się kotleciki cielęce z pestkami dyni i trawą żubrową podawane z ziemniaczanym puree oraz młodą kapustą oraz deser przygotowany według autorskiego pomysłu Karola Okrasy – selerowa panna cotta z sosem z maku i świeżych malin.
W czasie pięciu spotkań małżonki Ambasadorów, a także sami Panowie Ambasadorowie zapoznają się z bogatymi tradycjami polskiego ucztowania i przyjmowania gości, zgłębią tajniki przygotowywania narodowych polskich dań i podawania ich ze znaną i cenioną na całym świecie za swą najwyższą jakość i smak – polską wódką Wyborowa. Dzięki wyjątkowemu podejściu Karola Okrasy do polskiej kuchni Panie Ambasadorowe mogą poznać najbardziej charakterystyczne polskie smaki i nauczyć się je samodzielnie przyrządzać, przekonując się przy okazji o wyjątkowych walorach naszej narodowej sztuki kulinarnej.
A jak występujący tym razem w roli nauczyciela, Karol Okrasa ocenił dokonania uczennic patrząc z perspektywy wszystkich odbytych spotkań?
– Trzeba powiedzieć, że Panie oczekują, żeby się uczyć coraz trudniejszych rzeczy. Dlatego być może na kolejnych spotkaniach podniesiemy im poprzeczkę jeszcze wyżej. Możemy im przedstawić np. dania z dziczyzny. Nauczyliśmy je już pewnych standardów i zachowań w obrębie kuchni polskiej. Potrafią już na pewno znacznie więcej, wiedzą co z czym łączyć, kiedy dodać masło, kiedy śmietanę, co to znaczy zredukować sos. W drugiej edycji poradziły sobie bardzo dobrze. Podróżowaliśmy kulinarnie po całej Polsce, pokazując wiele specjalności naszej kuchni. Najważniejsze jest to, że Panie wykazują chęć do dalszej nauki i gotowania.
Celem spotkań „Akademii polskiej kuchni i wódki” jest uwiedzenie przedstawicieli innych państw polskimi smakami w myśl staropolskiego porzekadła „Przez żołądek do serca”. Polska kuchnia i polska wódka znane są na całym świecie. Organizatorom cyklu zależy, aby Ambasadorowie podczas pobytu w naszym kraju poznali bliżej jego kulturę i tradycje, także tę skupioną wokół stołu. Wiedza ta niewątpliwie przyczyni się do promocji Polski. Poprzez prezentację kulinarnego bogactwa kraju, zyskujemy grono zacnych i wpływowych entuzjastów Polski w gronie światowej dyplomacji.
Na zakończenie cyklu spotkań, zorganizowana zostanie typowo polska biesiada w Pałacyku Ministerstwa Spraw Zagranicznych, na którą zostaną zaproszeni wszyscy szefowie misji dyplomatycznych wraz ze współmałżonkami. Serwowane będą dania i wykwintne koktajle, zaś uczestnikom Akademii zostaną uroczyście wręczone certyfikaty.