Smaki Polski – Ekologia i Tradycja
Opublikowano: 05-05-2010

Projekt „Smaki Polski – Ekologia i Tradycja” to przedsięwzięcie promocyjne wpisujące się w ideę budowy rynku żywności naturalnej. Tegoroczne „Smaki Polski” obejmują cykl 6 imprez, podczas których warszawiacy oraz turyści, licznie odwiedzający stolicę w sezonie letnim będą mieli możliwość delektowania się niepowtarzalnymi produktami ekologicznymi i tradycyjnymi.
W pierwszy majowy weekend 1-3 maja odbyła się pierwsza z tego cyklu impreza. Na stoiskach usytuowanych na ulicy Nowy Świat można było spróbować dawnych polskich smaków: miodów, serów z Wielkopolski, Podlasia i podhalańskich bacówek, szynek wędzonych i gotowanych, smalców, kiełbas, wędzonek, tradycyjnego pieczywa, sękaczy, ryb, piwa regionalnego, chrzanów i ziół. To tylko część regionalnych specjałów, z którymi na Nowy Świat przyjechali producenci tradycyjnych i ekologicznych wyrobów z całej Polski.
Organizatorzy, którymi są: Stowarzyszenie Polska Ekologia, Stowarzyszenie Nowy Świat wraz z Urzędem Dzielnicy Śródmieście m.st Warszawy nie zapomnieli także o pasjonatach kultury i sztuki małych rzemiosł artystycznych. Można było na żywo podziwiać pracę kowali, wytwórców biżuterii, ceramiki oraz szkła. To wszystko bez huku samochodów, spalin autobusów i towarzyszącego nam zawsze pośpiechu, ale za to wśród gwaru sprzedawców i rozmów kupujących.
Terminy kolejnych tegorocznych imprez cyklu „Smaki Polski – Ekologia i Tradycja” to:
22 – 23 maja, 3 – 4 lipca, 4 – 5 września, 18 – 19 września oraz 2 – 3 października 2010r.
Oto niektóre z produktów, które były dostępne na majówkowym jarmarku:
Koreb – regionalne piwo, pochodziące z małego rodzinnego browaru, robione na słodzie, chmielu i drożdżach metodą tradycyjną bez żadnych konserwantów, długo leżakowane po 2,5 miesiąca. Są różne rodzaje piwa: żywe nie filtrowane, tradycyjne jasne, nie pasteryzowane, które ma krótką datę ważności – tylko 3 tygodnie. Żywe piwo, gdyż zawiera żywe kultury bakterii i witaminy, czyli oprócz walorów smakowych posiada również właściwości lecznicze oczywiście pite z umiarem 😉 Ponadto jest piwo miodowe, leżakowane razem z miodem – mocniejsze, ale ma mniejszą goryczkę. Kolejne to piwo ciemne korzenne, bardzo aromatyczne . No i jeszcze dwa tradycyjne jasne, pasteryzowane piwa, jedno jest mocniejsze, drugie jest słabsze.
Kozie Sery – produkowane w Rodzinnym Gospodarstwie Figa (nazwa od imienia pierwszej kozy w gospodarstwie) w Mszanie Dolnej. Firma działa od ok.10 lat i specjalizuje się w produkcji serów, głównie kozich. Sery wyrabiane ręcznie, metodami ekologicznymi. W produktach nie ma żadnych konserwantów. W ofercie występuje szeroka gama serów, poczynając od serów miękkich takich jak bundz, naturalny i wędzony, sery twarogowe i sery twarde.
Sery z gór – robione w Gliczarowie Dolnym w Bacówce na Wujciźnie. Wyróżniamy różne sery, mieszane krowio-owcze, bundz z mleka krowiego, bryndzę. Podawane również na ciepło.
Konfitury domowe – To magiczne konfitury, mają w sobie smak natury, klienci je uwielbiają bo życzenia ich spełniają. Są to konfitury robione z małej ilości owoców, a to łączy się z intensyfikacją smaku. Gdyby podobną rzecz zrobić w przemysłowych ilościach to takiego dobrego i intensywnego smaku by się nie uzyskało. Na 100g produktu zużywanych jest ok. 70-75g owoców reszta to jest cukier i ewentualny smakowy dodatek alkoholowy . To pozwala uniknąć wszelkich konserwantów.
Firma Pol Flavour z Sochaczewa specjalizuje się w wypiekaniu ekologicznego pieczywa. Wszystkie chleby są certyfikowane, robione na naturalnych zakwasach. Dostępne jest pieczywo żytnie, razowe, które różni się tylko dodatkami np. z żurawiną, śliwką, czosnkiem, szpinakiem i każde z dużą ilością ziarna. Są również pszenne bułeczki również robione na zakwasie z kiełkami pszennymi.
Obwarzanki – firma pani Marioli Krzysztofik zajmuje się wytwarzaniem obwarzanków metodą tradycyjną od 20 lat. Muszą być dobre surowce, mąka nie wzbogacona polepszaczami czyli tzw. mąka nie standaryzowana z dobrego ziarna. Obwarzanki wytwarzane są ręcznie, dziennie robi się ich kilka setek i jest to praca od 6 rano do 12 w nocy. Jest to patent żydowski.
– Pamiętam jak kiedyś na festiwalu w Kazimierzu Wielkim pan z Izraela popłakał się przy mnie gdy spróbował moich obwarzanków bo przypomniały mu smak dzieciństwa – wspominała Mariola Krzysztofik
Bekon to mała rodzinna firma. Wszystko robione jest na naturalnych przyprawach i ekologicznych świnkach. Kiełbasy i inne wędliny robione są według staropolskich receptur. W ofercie firmy występują takie produkty jak kiełbasa swojska, wędzona, parzona wieprzowa, wędzona pieczona, wiejska czysta – pieczona na olchowym drzewie nie parzona w ogóle, podsuszana z dzika i sarny. Są również kabanosy wieprzowe w naturalnym jelicie baranim. Wszystkie wędliny doprawiane są do smaku nie na wagę, tak jak się robiło kiedyś.
Terminy kolejnych tegorocznych imprez cyklu „Smaki Polski – Ekologia i Tradycja” to:
22 – 23 maja, 3 – 4 lipca, 4 – 5 września, 18 – 19 września oraz 2 – 3 października 2010r.
Zapraszamy do galerii zdjęć !