Gotowanie na polanie
Opublikowano: 05-05-2010

W niedzielę 2 maja 2010 roku w godz. 10.00-18.00 w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbyła się kolejna edycja "Gotowania na polanie", czyli imprezy plenerowej adresowanej do miłośników kuchni regionalnej.
Celem imprezy jest popularyzowanie tradycji kulinarnych Mazowsza w regionie oraz wśród mieszkańców innych obszarów Polski.
Tego dnia na terenie muzeum dla gości odwiedzających skansen otwarte były wszystkie zagrody oraz kościół, kaplica i wiatrak. Przepięknie wykonane wystawy przybliżyły odwiedzającym świat, który w dzisiejszych czasach jest już tylko wspomnieniem. W zagrodach twórcy prezentowali swoje umiejętności w pokazach rzemiosła i rękodzieła ludowego: kowalstwa, tkactwa, plecionkarstwa, haftu, papieroplastyki i rzeźby. Prezentowane były również codzienne zajęcia gospodarskie, takie jak: pranie i maglowanie bielizny, wirowanie śmietany za pomocą centryfugi, ubijanie masła w kierzance.
Na polanie czekały na piknikowiczów liczne atrakcje kulinarne, z których najważniejszy był konkurs na "Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką" oraz kiermasz regionalnych przysmaków. Głównym jurorem konkursu był Robert Sowa, który po raz pierwszy gościł w sierpeckim skansenie i był nim wprost zauroczony.
Robert opowiedział widzom o swojej przygodzie z kulinariami, o dotychczasowych doświadczeniach zawodowych i fascynacji różnymi smakami. Zachęcał też gości do degustowania rosołu z perliczki i aromatycznych żeberek z młodą kapustą, które na podstawie jego autorskiego przepisu przygotowały panie pracujące w skansenie. Potrawy były naprawdę zachwycające.
Oprócz dania Roberta Sowy można było spróbować kilkadziesiąt różnych specjałów kuchni regionalnej. Były wśród nich zupy, dania mięsne, rozmaite pierogi, kluski, babki ziemniaczane, przetwory z owoców i warzyw, ciasta, faworki, racuchy, makowce i wiele innych. Nie zabrakło również tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem oraz nalewek, win domowej roboty i regionalnych piw.
W atmosferę piknikowej zabawy wprowadzały gości występy artystyczne. Ciekawe było współtworzone przez widzów widowisko weselne Stowarzyszenia Regionalnego Wsi Urzecze „Łowiczanie” oraz występ zespołu folkowego „Czeremszyna”.
Podczas, gdy uczestnicy niedzielnego pikniku degustowali mazowieckie „smaczki” i bawili się przy dźwiękach muzyki ludowej, Robert Sowa i pozostali członkowie jury oceniali kolejne dania, zwracając uwagę na ich wygląd, związek z tradycją oraz oczywiście smak. Łącznie jury oceniło prawie 40 potraw, ale wyłonienie zwycięzców nie sprawiło zbyt wielu problemów. Laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody z rąk Marszałka Województwa Mazowieckiego – Adama Struzika, przewodniczącego jury Roberta Sowy oraz dyrektora sierpeckiego muzeum – Jana Rzeszotarskiego.
Patronat medialny: