Libańscy kucharze pokonali Izrael w kulinarnej wojnie

Opublikowano: 12-05-2010

7 i 8 maja ponad 300 kucharzy z Libanu przygotowało 10 ton pasty z cieciorki i pięć ton falafela. Ten wyczyn zapewnił im wpis do księgi rekordów Guinessa i zwycięstwo w hummusow-falafelowej wojnie z Izraelem.

hummus1.jpg

Przygotowane dwa największe na świecie talerze hummusu i falafela zawierały dokładnie 10 tys. 452 kilogramy pierwszej przekąski oraz 5 tys. 173 kg drugiego z dań.

Hummus to potrawa – dip zrobiona z cieciorki, pasty z nasion sezamu, oliwy z oliwek, soku z cytryny i czosnku. Jest ona bardzo popularna zarówno w Izraelu jak i Libanie. Dlatego oba te kraje od dawna spierają się o jego rodowód.

falafel.jpg

Falafel,
podobnie jak hummus i tabbouleh (sałatka z pomidorów, cebuli, natki pietruszki i kaszy kuskus) od dawna jest obiektem kulturowego sporu pomiędzy Libanem i Izraelem.

Rekord ustanowiony obecnie przez Liban pobił dotychczasowy wynik 50 izraelskich kucharzy, którzy w styczniu w małej wiosce Abu Gosh (10 km od Jeruzalem) przygotowali 4,090 kg hummusu.