Kraków zajada żurawinę amerykańską

Opublikowano: 16-06-2010

W dniach od 15 do 19 czerwca w Krakowie będzie można skosztować pysznych wypieków z żurawiną amerykańską. Cranberry Marketing Committee, czyli stowarzyszenie producentów i eksporterów żurawiny amerykańskiej, wspólnie z Ambasadą i Konsulatem Generalnym Stanów Zjednoczonych oraz cukiernią „More Than a Cookie” organizują święto żurawiny i zdrowej żywności.

zurawinalogo001.jpg       usalogo002.jpg

Celem prawie tygodniowej imprezy jest promocja zdrowych nawyków żywieniowych poprzez prezentację zastosowania żurawiny w wypiekach. Istnieje wiele badań, które potwierdzają pozytywny wpływ cranberries na nasze zdrowie. Codzienne jedzenie cranberries chroni min. nasz układ moczowy, serce i układ krążenia oraz żołądek.

       

Przez cały tydzień pod adresem Syrokomli 22 w Krakowie, będzie można spróbować wspaniałych wypieków z żurawiną amerykańską. Różnego rodzaju ciasta i ciasteczka, będące na co dzień specjalnością „More Than a Cookie”, tym razem dostępne będą w żurawinowej odsłonie i po bardzo promocyjnych cenach. Najważniejszym dniem tygodnia będzie czwartek (tj. 17 czerwca), kiedy to o godzinie 16:00 rozpoczną się specjalne zajęcia dla dzieci. Wybrana grupka dzieci z Krakowa podczas zajęć z pieczenia ciasteczek dowie się dlaczego warto jeść żurawinę i jak samemu lub przy małej pomocy rodziców przygotować pyszne i przede wszystkim zdrowe smakołyki.

Czwartkowe spotkanie zaszczyci swoją obecnością Konsul Generalny Stanów Zjednoczonych Allen Greenberg, który chętnie angażuje się w promocję zdrowej amerykańskiej żywności. Organizatorzy spotkania mają nadzieję, że święto żurawiny spotka się z dużym zainteresowaniem mieszkańców Krakowa.

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia „More Than a Cookie” w dniach 15-19 czerwca.

10 faktów o żurawinie amerykańskiej

Warto wiedzieć

1.    Żurawina amerykańska zawdzięcza swoją nazwę europejskim osadnikom, którzy w 1620 r. przybyli na wschodnie wybrzeże Ameryki Północnej. Kwiat i liście rośliny powiewające na wietrze przypominały im głowę żurawia, dlatego nazwali ją „crane berry“ (żurawia jagoda). Po latach nazwę tę skrócono do „cranberry”.

2.    Cranberries (żurawiny amerykańskie) w przeciwieństwie do europejskich borówek mają jaśniejszy i bardziej zbity miąższ o intensywnym, lekko kwaskowatym smaku.

3.    Świeże cranberries można kupić od października do grudnia. Owoce suszone, nektar żurawinowy i inne produkty dostępne są przez cały rok.

4.    100 g suszonych cranberries dostarcza 308 kcal. Owoce te zawierają korzystne dla zdrowia drugorzędne substancje roślinne i mineralne. Wartość energetyczna 100 g świeżych żurawin amerykańskich to 46 kcal, które dostarczają również witaminy C, A i K oraz potas.

W kuchni

5.    Suszone cranberries można spożywać jako przekąskę, z muesli i jogurtem lub ze świeżymi owocami. W wielu przepisach świeże żurawiny można zastąpić suszonymi.

6.    Świeże cranberries zawierają pektynę. Zagotowane z wodą i cukrem tworzą gęsty sos, który można wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych, warzyw lub deserów.

7.    Kwaskowaty nektar żurawinowy można pić sam lub zmieszany z wodą mineralną, innymi sokami, a także napojami alkoholowymi.

8.    W zamkniętym hermetycznie pojemniku suszone żurawiny można przechowywać w temperaturze 18 °C przez co najmniej rok. Świeże cranberries w lodówce można przechowywać do trzech miesięcy, natomiast zamrożone w temperaturze -18 °C przez co najmniej rok.

Zdrowie

9.    Cranberries zawierają skoncentrowane taniny, które mogą przeciwdziałać osadzaniu się bakterii na błonach śluzowych w organizmie człowieka. Dzięki temu żurawiny amerykańskie pomagają zapobiegać infekcjom dróg moczowych i chorobom żołądka.

10.    Cranberries są bogate w przeciwutleniacze. Substancje te chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju chorób nowotworowych, cukrzycy, miażdżycy, chorób reumatycznych i przedwczesnego starzenia się skóry.