Pierwszy Jarmark Produktu Lokalnego w Strzelinie

Opublikowano: 07-09-2010


W sobotę 4 września odbył się pierwszy Jarmark Produktu Lokalnego w Strzelinie. Organizatorami tego wydarzenia były: Starostwo Powiatowe w Strzelinie, wszystkie gminy powiatu strzelińskiego oraz Powiatowy Urząd Pracy. Do współpracy przy organizacji jarmarku zaproszona została również Dolnośląska Loża Kulinarna.

strzelino001.jpg

Głównym celem imprezy w Strzelinie było zidentyfikowanie i promocja produktów wytwarzanych na terenie powiatu oraz integracja lokalnych wytwórców, artystów i usługodawców. Plan jarmarku zakładał nie tylko sprzedaż, ale również organizację konkursu na Najlepszy Produkt Lokalny w 6 różnych kategoriach:

• Gastronomia;

• Artykuł spożywczy;

• Natura;

• Rzemiosło i rękodzieło;

• Słowo pisane, śpiewane i taniec;

• Oferta turystyczna.

Na jarmarcznych kramach wystawione były różnego rodzaju wypieki (w tym np. chleb aloesowy, marchewkowy czy też orkiszowy oraz smakowite ciasta), kiełbasy i wędliny (np. pierwszorzędna „kiełbasa nożem krojona”), miody, soki, nalewki, wina oraz miody pitne (np. zdobywca 1 miejsca doskonały miód gryczany z dodatkiem jeżyn). Były też kamienie szlachetne, figurki z wosku pszczelego, kwiaty, ptaki dekoracyjne czy też skomplikowane figury z origami.

Kramy jarmarczne ustawione zostały na trzech pierzejach Rynku oraz wzdłuż bocznej ulicy. Na Rynku ustawiona została również scena, na której odbywały się różnego rodzaju występy – zarówno te biorące udział w konkursie, jak też występy profesjonalnych artystów. Każdy więc mógł znaleźć „coś dla siebie” – od muzyki rozrywkowej do muzyki poważnej, przez występy Kół Gospodyń Wiejskich, chóry oraz kabaret. Obok sceny ustawiony został telebim relacjonujący waŜne wydarzenia. Drugi telebim znajdował się przy ul. Kościuszki. Za sceną znajdował się namiot dla VIPów, w którym ważne osoby mogły odpocząć i posilić się. W namiocie tym obradowały również konkursowe komisje jury. W kolejnym namiocie zaaranżowane zostało studio TV, w którym udzielano wywiadów.

strzelino002.jpg

Pokaz carvingu w wykonaniu Marka Łobody z Dolnośląskiej Loży Kulinarnej. Fot. Robert Dmochewicz.

strzelino003.jpg

Jarmark Produktu Lokalnego w Strzelinie. Fot. Robert Dmochewicz.

W składzie komisji jury oceniającej produkty w kategoriach: „Gastronomia”, „Artykuły spożywcze” i „Natura” zalazły się następujące osoby: Zbigniew Koźlik z Dolnośląskiej Loży Kulinarnej (Szef Kuchni Hotelu Plaza z Wrocławia, przewodniczący jury), Grzegorz Sobel (autor książek o przedwojennej gastronomii), Barbara Jakimowicz Klein (redaktor portalu KuchniaWroclawia.pl) oraz Agnieszka Macheta i Dariusz Stępień(przedstawiciele organizatorów jarmarku).

strzelino004.jpg

Jarmark Produktu Lokalnego w Strzelinie. Fot. Robert Dmochewicz i Grzegorz Klein.

W czasie obrad jury na stanowisku Dolnośląskiej Loży Kulinarnej rozpoczęły się pokazy. Kazimierz Malec(Szef Kuchni z Hotelu Campanile z Wrocławia) przygotował swoje popisowe zrazy z farszem z kapusty kiszonej, kaszy i miodu wrzosowego, zawijane w marynowane liście winogron oraz przystawkę śledzia w czekoladzie. Marcin Trocha (również z Hotelu Campanile) zaserwował boczniaki duszone w śmietanie. Mirosław Koś (Szef Cukierni z Hotelu Plaza) zaprezentował pokaz ręcznej produkcji pralinek, natomiast Zbigniew Koźlik wzbudził ogromne zainteresowanie krewetkami w sosie z kopru włoskiego i białego wina, łososiem w sosie porowo-estragonowym na czarnym makaronie oraz schabem z dzika w sosie truflowo-smardzowym z tymbalikiem z kaszy gryczanej i sera białego.

strzelino005.jpg

Komisja jury ocenia produkty konkursowe. Posiedzenie jury. Fot. Robert Dmochewicz.

strzelino006.jpg

Pokazy kulinarne w wykonaniu członków Dolnośląskiej Loży Kulinarnej. Wywiad TV w festiwalowym studio. Fot. Robert Dmochewicz.

Pod koniec imprezy nadszedł czas na ogłoszenie wyników i wręczenie nagród. Zwycięzcy otrzymali stylizowane na „Oskary” statuetki oraz czeki pieniężne na kwotę 1000 zł każdy.

W kategorii „Gastronomia” jury przyznało następujące nagrody:

• Szynka pieczona w chlebie („Sezam” Helena Kapka, Strzelin) – 1 miejsce ex equo;

• Gołąbki Babci Kasi (Małgorzata Oszustowicz, Kępino) – 1 miejsce ex equo;

• Zupa wołyńska (Barbara Juraszek, Koło Gospodyń Wiejskich Zielenice) – wyróżnienie;

• Kuropatnik – kiszka ziemniaczana (Teresa Bellweg, KGW Kuropatnik) – wyróżnienie.



W kategorii „Artykuły spożywcze” nagrody otrzymali:

• Chleb prawdziwy (Zofia i Paweł Krzyżanowscy, Gęsiniec);

• Miód pitny jeżynowy (Joanna Kwarcińska, Kazanów). W kategorii „Natura” nagrody otrzymali:

• Nalewka strzelińska (Stanisław Kwarciński, Kazanów);

• Anturium (Gospodarstwo Rolno Ogrodnicze Derejczyk, Michałowice).



strzelino007.jpg

Zwycięskie produkty z Jarmarku Produktu Lokalnego w Strzelinie. Fot. Robert Dmochewicz.

Były oklaski i łzy wzruszenia. Niektórzy nie mogli uwierzyć w swoją wygraną – jak np. Państwo Kwarcińscy, którzy zdobyli pierwsze miejsca w kategorii „Artykuły spożwcze” oraz „Natura”. Nie wszyscy zdołali zaopatrzyć się w butelkę ich zacnego miodu, który cieszył się ogromnym powodzeniem. Zwycięzcy Ci oferowali również doskonałe wino domowe z dzikiej róży, natomiast mama p. Joanny polecała naturalne soki malinowe i aroniowe. Bez nagrody niestety wyjechała p. Anna Choina z Koła Gospodyń Wiejskich w Jutrzynie, która nie tylko świetnie gotuje i piecze (konkursowe „Kogutki w śmietanie” oraz pyszny piernik i hit minionych dożynek – ciasto „Wiejska Droga”), ale również pisze dowcipne wiersze.

Pani Anna instruowała w jaki sposób należy dobierać wina do potraw:



„Ryby, drób i cielęcina

lubią tylko białe wina.

Zaś podwoły, sarny, wieprze

jest czerwone wino lepsze.

Deser, owoce i łakotki

lubią tylko wino słodkie.

Zaś szampana – wie i kiep

można podczas, po i przed”.

strzelino008.jpg

Statuetki dla zwycięzców konkursu. Fot. Robert Dmochewicz.

strzelino009.jpg

Wręczenie nagród na scenie. Fot. Robert Dmochewicz i Grzegorz Klein.

Jarmark Produktu Lokalnego w Strzelinie jest bardzo cenną inicjatywą promującą wartościowe produkty, których receptury sięgają dawnych czasów. Nierzadko przywędrowały one wraz z przesiedleńcami z Kresów Wschodnich. Mamy nadzieję, że producenci zdrowej, organicznej żywności dzięki tej imprezie otrzymali nowe siły do działania i że w przyszłym roku spotkamy się w Strzelinie na kolejnej edycji jarmarku.

Więcej informacji udzieli Państwu:

Robert Dmochewicz , rzecznik@dlk.org.pl, www.dlk.org.pl