LAZUR NA DOŻYNKACH PREZYDENCKICH W SPALE
Opublikowano: 22-09-2010

19 września br. Spała stała się rolniczą stolicą Polski, właśnie tu odbyły się kolejne Dożynki Prezydenckie. Przybyła para prezydencka, wielu działaczach rolniczych, gości i sympatyków tej imprezy w sumie około 6 tysięcy uczestników. Tradycyjnie nie zabrakło wieńcy dożynkowych i dobrego polskiego jedzenia.
Honorowy Patronat nad imprezą sprawował Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski.
Trochę historii:
Pierwsze dożynki w Spale odbyły się 28 sierpnia 1927 roku i sięgają czasów prezydenta Ignacego Mościckiego, organizowane były do wrześniu 1938 roku. Po wielu długich latach do tradycji organizowania dożynek powrócił w 2000 roku prezydent Aleksander Kwaśniewski, ostatnie Dożynki Prezydenckie odbyły się w 2005 roku. Te organizowane w latach 2000-2008 miały jedynie charakter regionalny.
W 2009 roku do pomysłu dalszego organizowania dożynek powrócił prezydent Lech Kaczyński. Bronisław Komorowski jest czwartym prezydentem, który wziął udział w dożynkach.
Dobre polskie produkty:
Tegoroczne dożynki były doskonałą okazją do prezentacji wyrobów regionalnych, rękodzieła artystycznego wsi polskiej. Zaprezentowało się wiele Firm i producentów żywności, można było spróbować wielu smacznych wyrobów mleczarskich, wśród, których nie zabrakło oryginalnych serów pleśniowych LAZUR, których skosztowała sama prezydencka para.
Miłośnicy serów LAZUR mogli rozsmakować się w wielu potrawach z ich udziałem, od serów zapiekanych w cieście przez polędwiczki w sosie lazurowym czy wyborne sałatki z nutą sera pleśniowego.
Zaprezentowano dorodne chleby, ciasta, lody, doskonałe wyroby wędliniarskie wyrabiane metodą staropolską. Nie zabrakło także wyśmienitych soków, przetworów warzywnych i owocowych, oleju, piwa, nalewek czy miodu.
Z tańcem i muzyką
Imprezie towarzyszyły występy zespołów ludowych, konkursy wieńcy dożynkowych. Mogliśmy podziwiać wspaniałe stroje regionalne i zanikające sztuki rękodzielnicze.
Dożynki to święto wszystkich rolników, dziękczynienie za ukończenie żniw i prac polowych. To jednocześnie hołd złożony matce ziemi- naszej żywicielce.