Zapiekany filet jagnięcy i ciasto ziemniaczanym z masłem ziołowym – jesień
Opublikowano: 24-09-2010
Składniki:
600 g filetu jagnięcego
50 ml oleju rzepakowego
1-2 ząbki czosnku
masło
świeży tymianek
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Jagnięcinę wytrybować i pokroić na cztery równe porcje. Zgnieść czosnek, drobno posiekać tymianek i wymieszać z olejem. Przygotowane filety jagnięce posmarować olejem i podsmaż na patelni, aż się zarumienią. Filet położyć na blasze wyłożonej papierem do gotowania SAGA i piec w temperaturze 200°C (220°C) przez około 8-10 minut. Warstwę panierki (czytaj poniżej) położyć na filetach jagnięcych i ponownie umieścić w piekarniku, na tak długo, aż rozpuści się masa i nabierze złoto-brązowej barwy.
Chrupiąca panierka z borowików
50 g masła
50 g świeżego białego chleba
50 g borowików lub innych leśnych grzybów
1 łyżeczka soli
ser parmezan
świeży szczypiorek
Masło, chleb i starty parmezan włożyć do miski i miksować, do momentu gdy składniki uzyskają konsystencję gładkiej pasty. Pokrojone w kostkę grzyby podsmażyć i razem z posiekanym szczypiorkiem dodać do zmiksowanej masy. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą. Pastę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do gotowania SAGA do grubości 0,5 cm, następnie włożyć je do lodówki, aby stwardniało. Przygotowane ciasto pokroić na cztery kawałki wielkości filetów i umieść je na jagnięcinie.
Ciasto ziemniaczane z bekonem
600 g twardych ziemniaków
50 g bekonu
60 g masła
sól
biały pieprz
świeże zioła
Ziemniaki obrać, ugotować i potłuc. Bekon pokroić na drobne kawałki i usmażyć, następnie wymieszać z ziemniakami, masłem i posiekanymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Uformować rulon SAGA o grubości 5-7 cm i zostawić do wystygnięcia, wstawić do lodówki i odczekać, aż stwardnieje. Następnie pokroić na 1-2 cm plastry i położyć je na blasze wyłożonej papierem do gotowania SAGA.
Piec w temperaturze ok. 160°C (180°C) przez kilka minut, aż ciasto ziemniaczane będzie gorące.
Bekon z masłem ziołowym
100 g masła
1 plaster bekonu
świeże zioła (tymianek, szczypiorek)
sól
biały pieprz
Pokroić bekon na małe kawałki i usmaż. Zioła drobno posiekać i dokładnie wymieszać z masłem i bekonem. Z całości uformować mini rulon SAGA i zostaw do ostygnięcia. Następnie pokroić na cienkie plastry i połóż jeden na każdym kawałku ziemniaczanego ciasta.
******
Gratinated Lamb Fillet and Potato Cake with Herb Butter
600 g lamb fillet
50 ml rape seed oil
1-2 garlic cloves
butter
fresh thyme
salt
white pepper
Trim the lamb and cut into four equal portions. Crush the garlic, finely chop the thyme and add to the oil. Brush the lamb fillets with the oil and sear in a hot frying pan. Place the fillets on an oven tray covered with SAGA Cooking Paper and cook at 200°C (220°C) for about 8-10 minutes. Put the crusts (see below) on the lamb fillets and return to the oven until the crusts melt and are a nice golden brown.
Cep Mushroom Crust
50 g butter
50 g fresh white bread
50 g ceps or other wild
mushrooms
1 tsp salt
parmesan cheese
fresh chives
Put the butter, bread and grated parmesan cheese into a mixer and mix until it becomes a smooth paste. Fry the diced mushrooms and add them and the chopped chives to the butter mix. Stir well and season with salt. Roll the mix between two sheets of SAGA Cooking Paper with a rolling pin until it is about 0.5 cm thick. Put into the refrigerator to harden. Cut the crust into four fillet-size pieces and place on top of the lamb.
Bacon-Potato Cake
600 g waxy potatoes
50 g bacon
60 g butter
salt
white pepper
fresh herbs
Peel, boil and mash the potatoes. Cut the bacon into small pieces and fry. Mix the bacon with the potato mash, butter and chopped herbs, and season to taste with salt and pepper. Make a 5-7 cm thick SAGA loaf and leave to cool. Put it into the refrigerator to harden. Cut into 1-2 cm thick slices and lay them on an oven tray covered with SAGA Cooking Paper. Bake at about 160°C (180°C) for a few minutes until hot.
Bacon and Herb Butter
100 g butter
1 slice bacon
fresh herbs (thyme, chives)
salt
white pepper
Cut the bacon into small pieces and fry. Finely chop the herbs and mix well with the butter and bacon. Make a mini SAGA loaf and leave to cool. Cut into thin slices and place one on each potato cake just before serving.