Konkurs „Śledź Solony” lista nagrodzonych!

Opublikowano: 13-12-2010

miejsce1.jpg

Studio Kulinarne Roberta Sowy wraz z patronami: Norweską Radą do Spraw Rozwoju i Exportu Ryb i Owoców Morza z Norwegii – NORGE oraz Fundacją KSK wraz z Portalem NewsGastro.pl informują:

konkurs „ŚLEDŹ SOLONY ”,którego tematem była zimna zakąska ze śledzia został ROZSTRZYGNIĘTY!
Patronat konkursu Śledź solony

Ku naszej ogromnej satysfakcji otrzymaliśmy kilkaset zgłoszeń. 

Potrawy oceniane były  przez Roberta Sowę, Grzegorza Łapanowskiego, Konrada Birka, Milenę Niedziela – Advanced PR. Było to niełatwe zadanie, gdyż zgłoszone dania były wyśmienite!

Za zatem uroczyście informujemy, że zwycięzcą konkursu  zostaje: Dominik Pochmara i otrzymuje

nagrodę -zestaw naczyń WELMAX o wartości 4000 zł.

zestaw naczyń WELMAX o wartości 4000 zł każdy

Danie Dominika urzekło jednogłośnie jury a był to: „Marynowany śledź podany w galaretce z soku z buraka na trzy sposoby” 

miejsce1.jpg

Oto przepis:

Śledź: – śledź solony 2 filety, mleko, 1 cebula, koperek, lisć laurowy, ziele angielskie, oliwa, pieprz,

Galaretka: – sok z buraków 200ml, majeranek, sól, pieprz, żelatyna 10g

Sos: -Pomidorki cherry, oliwki (dojrzałe), szalotka, natka pietruszki, ocet winny, oliwa, sól, pieprz.

Dodatki:

-1 burak, tymianek, sol, pieprz, cukier

-1 gruszka, sok z cytryny, szczypiorek,

– borowiki marynowane,

-śmietanka 100ml ubita na sztywno z dodatkiem chrzanu

Ozdoby: koperek, sałata

Sposób przyrządzenia:

Śledzia wymoczyć w mleku, następnie zamarynować z wymienionymi produktami. Sok z buraków zagotować doprawić solą, pieprzem i majerankiem, rozpuścić w nim żelatynę. W terinie zalać dno galaretką gdy zastygnie ułożyć pas śledzia i zalać pozostałą galaretką aby śledź został zatopiony. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Oliwki w pierścienie, szalotkę w drobną kostkę, natkę posiekać, dodać oliwę, ocet winny, sól i pieprz.

Buraka upiec w kieszeni z foli aluminiowej w temp. 140 stopni przez około 1.5 godz. Z dodatkiem soli, pieprzu, cukru i tymianku. Po upieczeniu pokroić w cieniutkie julienne.

Gruszkę także pokroić w julienne, dodać sok z cytryny, posypać szczypiorkiem drobno posiekanym. Borowiki pokroić w julienne na talerzu ułożyć sałatę (skropioną oliwą) na niej wyporcjowaną terinę galaretki ze śledziem, dookoła polać sosem. Obok bita śmietana ozdobić koperkiem i szczypiorkiem. Obok ułożyć 3 dodatki.

II miejsce zajął  Bartosz Jarosz, który zaserwował odpływowego śledzia 🙂 danie nazwał: „ Śledź na pełnym morzu”

miejsce2.jpg i Zwycięski uczestnik konkursu otrzymuje  zestaw naczyń WELMAX o wartości 4000 zł



Konkursowy przepis:

– Płaty śledzia solonego

– mleko

– awokado

– suszone pomidory z oleju

– grzybki z zalewy octowej (np. słomkowe)

– olej (słonecznikowy lub rzepakowy)

– oliwa z oliwek

– cebula

– czosnek

– przyprawy ( pieprz, zioła)

– cytryna

Śledzia moczymy w wodzie przez noc ( dobrze jest choć raz ją wymienić).  Ostatecznie zanurzamy w mleku na jakieś 2 godz i odsączamy. Płaty posypujemy ziołami i układamy w naczyniu czy słoiku przekładając je cebulą i czosnkiem i zalewamy oliwą. Odstawiamy do następnego dnia. Kolejny dzień jest już dniem smakosza:) Moje ulubione śledzie nie wymagają żadnej tytanicznej pracy podczas przygotowania. Właściwie smak dania kryje się w jego prostocie. W moim ulubionym zestawie śledź łączy się z suszonymi pomidorami z oleju oraz delikatnymi grzybkami z zalewy octowej na przekąskę ( na zdjęciu tzw. grzyby słomkowe ). Smaku dopełnia oliwa z oliwek wymieszana uprzednio z dodatkową porcją ziół oraz duża ilość świeżo zmielonego pieprzu. Ostatnim moim wielkim odkryciem jest awokado z którego robię pastę do smarowania tostowanej bagietki. Jej skład to miąż owocu i te same zioła, co w śledziach, oliwa z oliwek, pieprz i kilka kropel cytryny. Mmmm Smacznego !! 🙂  Zdjęcie jest pewną wariacją na temat wymienionych składników a nazwa potrawy to "Śledź na pełnym morzu" 🙂

III miejsce i zestaw naczyń WELMAX o wartości 4000 zł przypadły Miłoszowi Treli za danie „TATAR ŚLEDZIOWY Z GRUSZKĄ I IMBIREM ”

miejsce3_resize.jpg

Przepis:



Składniki:

Śledź -100g

Gruszka obrana –połówka

Imbir korzeń – 1 szt

Papryka czerwona – połówka

Koperek Świeży -1 szt 

Miód- 1 łyżeczka  

Mielona papryka chilli

Pieprz cytrynowy 

Jabłko – 1 szt

Balsamico,  por

Sposób wykonania:



Śledzia siekamy razem z gruszką ,dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i tarkowany świeży imbir ,mieszamy z miodem i posiekanym koperkiem ,doprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym i odrobiną mielonego chilli .Jabłko kroimy w cienkie plasterki i suszymy w piekarniku ok. 15 min ,  formujemy okrągły kształt i podajemy na chipsach jabłkowych  z dodatkiem pora i nutą balsamico.

Miłosz Trela jest zatrudniony jako szef kuchni w Hotelu Senator *** w Zamościu 



zestaw elektryczny grill/raclette firmy Severin o wartości 300 zł każdy

IV miejsce oraz elektryczny grill/raclette firmy Severin o wartości 300 zł zasłużenie otrzymała Pani Lidia Czyżewska za danie: WIEJSKIE ROLADKI ŚLEDZIOWE

miejsce4.jpg

Składniki:

– słoik filetów śledziowych

– seler naciowy

– żółty ser

– sałata -kilka listków

– awokado

– ogórek świeży

– koperek

– oliwki

– pieczywo Tünbrod

– pomidory suszone

– majonez

Wykonanie:

Pokroić w plastry awokado, obrać i wydrążyć ogórek zielony następnie pokroić go w paski. Seler naciowy także pokroić w paski, sałatę umyć.

Ser żółty pokroić w plastry. Pieczywo smarujemy majonezem , układamy plastry sera ,następnie śledzie, sałatę, suszone pomidory, oliwki  i posypujemy koperkiem. Zawijamy –odczekać 10-15 minut i pokroić na kawałki.

Każdy kawałek przebijamy wykałaczką .

V miejsce zajęła Izabella Kulińska,  której również przypadł w udziale elektryczny grill/raclette firmy Severin o wartości 300 zł za wspaniałe danie:

miejsce4.jpg

Bliny ze śledziem



Składniki:

2 śledzie solone

0,5-1 szkl. oleju słonecznikowego (lub innego roślinnego)

1/2 cebuli

1 mała łyżeczka mielonego cynamonu

2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej

5 łyżeczek majonezu albo kwaśnej śmietany

BLINY:

2 jajka kurze

2 dkg drożdży

0,5 szkl. ciepłej wody

ok. 1/2 szkl. mąki pszennej

ok. 1/2 szkl. mąki gryczanej

2 łyżki cukru

1/4 łyżeczki soli

2 łyżki oleju słonecznikowego

trochę oleju do smarowania patelni; szczypiorek i koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śledzie trzeba dobrze wymoczyć   2 dni wcześniej (przez 12-24h) kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie zdjąć skórę i wyfiletować. Mięso ryby pokroić na nieduże kawałki i włożyć do słoja. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, dodać do śledzia, całość zalać olejem tak aby przykrył składniki. Odstawić na min. 24 h w chłodne miejsce. Rybę z cebulą odcedzić dokładnie z oleju, drobniutko posiekać albo zemleć. Doprawić cynamonem i gałką muszkatołową.

 Bliny: drożdże rozmieszać z cukrem, dolać ciepłą wodę, wymieszać i odstawić na 10-15 min.. Mąki przesiać, dodać żółtka jaj, rozczyn i olej, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na ok., 30-45 min.. Z białek ubić pianę na sztywno dodając niewielką ilość soli. Wymieszać ją delikatnie z wyrośniętym ciastem. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Smażyć nieduże placuszki na patelni smarowanej lekko olejem. Ja nakładam je łyżką (1 czubata na jeden placuszek) i masa powinna lekko, ładnie rozpłynąć się na boki. Można je przewracać kiedy na powierzchni pojawią się wyraźne bąbelki. Gorące bliny smarujemy pastą śledziową, układamy po 3-4 piętrowo. Ozdabiamy z wierzchu kleksem śmietany/majonezu i posypujemy zieleniną.

Dodatkowo nadawcy pierwszych 50 zgłoszeń  zostali nagrodzeni książkami Roberta Sowy  „W poszukiwaniu smaku doskonałego"!

książki Roberta Sowy W poszukiwaniu smaku doskonałego

Specjalne wyróżnienie otrzymują:

Barbara Nowacka za danie:

Koktajlowe kanapeczki ze śledziem i kolorową salsą

wyroznienie1_resize.jpg

SKŁADNIKI:

10 kromek ciemnego pieczywa pełnoziarnistego

masło

4 filety śledziowe matjas

1 pomidor

¼ małej cebuli fioletowej

3-4 listki świeżej bazylii

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Wykonanie:

Kromki pieczywa kroimy na pół i smarujemy masłem. Na każdej układamy kawałek śledzia. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne. Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, bazylię siekamy, a następnie wszystko razem mieszamy. Całość delikatni skrapiamy oliwą oraz przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gotową salsę układamy na śledziach.


Henryka Stachowicz: 

Przepis:
Śledź na żytnim chlebie.

wyroznienie4_resize.jpg 

Śledź norweski,4 sztuki chleba zytniego,1 zielone jabłko,5 g czerwonej cebuli,30 g majonezu, melisa

Zielone jabłko i cebule pokroić w drobne paski dodać majonez i wymieszać, a następnie, położyć na chlebie żytnim. Na ta sałatkę położyć śledzia, udekorować zielenina i jabłkiem.

Elvis Woghiren- Francja

 

wyroznienie6_resize.jpg 

Przepis:  Śledź solony odmoczony w mleku,  2 łyżki masła, kasztany marynowane, figi suszone, sałata zielona, pomidorki koktajlowe, orzechy nerkowca.

Ryby smażymy na patelni na maśle.

Na talerzu układamy sałatę, na niej śledzie,  następnie resztę składników. Skropić sosem winegret.

Kasztany marynowane można zastąpić gotowanymi.

Janina Gliszczyńska 

Przepis:
Śledź korzenny w zielonym …  

 

wyroznienie7_resize.jpg 



Składniki:

50 g makaronu ryżowego nitki TaoTao,2 łyżki zielonej pasty TaoTao

2 łyżki mleczka kokosowego TaoTao,2 łyżki posiekanej kolendry (listki)

3 płaty śledzia solonego korzennego (po wymoczeniu)

4 liście kruchej sałaty (na miseczki)

Zielone warzywa, ja dałam:

2 ogórki konserwowe

2 łyżki szczypioru

3 łodygi selera naciowego

2 łyżki pieprzu zielonego

1 jabłko (zielone)

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka płynnego miodu

sól i pieprz kolorowy

kokos do posypania

Śledzie pokrój w cieniutkie paseczki, włóż do miski. Dodawaj kolejno posiekane w kostkę (lub cieniutkie plasterki) zielone warzywa, listki kolendry, posiekany pieprz zielony (1 łyżka) pokrojone jabłko (wcześniej obrane). Dodaj miód i oliwę – wymieszaj dokładnie i dopraw, jeśli trzeba solą i pieprzem (zależy od tego jak bardzo słony jest śledź i ogórek). Makaron namocz wg. przepisu na opakowaniu. W woku podgrzej zielona pastę curry, gdy zacznie ładnie pachnieć wrzuć makaron, przesmaż go przez chwilę, by pasta otoczyła nitki. Dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj i zdejmij z ognia – wrzuć połowę listków kolendry, dopraw jeśli trzeba pieprzem i solą. Wyłóż warstwę śledzia w zielonym na liściu sałaty, w środek zielony makaron i ozdobę z listków selera i zielonego pieprzu.

Posyp odrobiną kokosu (choć to nie jest konieczne) .

JAKUB  KASIŃSKI

"ŚLEDZ W DOBRYM TOWARZYSTWIE" CZYLI   MARYNOWANY, Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI I NUTĄ DZIKIEJ RÓŻY,  PRZEKŁADANY LASAGNE JABŁKOWO-MIĘTOWĄ Z PIKANTNYM AKCENTEM PIANKI Z WASABI.

wyroznienie3_resize.jpg

(PRZEPIS NA 4 PORCJE)

śledź:

2 filety śledzia solonego, 100ml mleka, 20ml białego octu winnego, 1  gałązka rozmarynu

śledzia marynujemy w mleku  2 godz. Kroimy w drobną kostkę typu jardiniere i marynujemy z octem z wina białego i gałązką rozmarynu.

"lasagne":

100 ml świeżo wyciśniętego soku z kwaśnych jabłek typu szara reneta( ok. 2 małe jabłka), 50 ml likier de menthe, 150ml wody mineralnej, 1sz trawa żubrowa, 3gr agar-agar, 0,5 gr guma ksantanowa.w małym naczyniu redukujemy likier miętowy, dolewamy wodę mineralną i wrzucamy trawę żubrową, gotujemy na małym ogniu ok 2 min. Dodajemy agar- agar i gumę ksantanową i mieszamy do rozpuszczenia w gotującym płynie, ściągamy z ognia i dolewamy wyciśnięty w międzyczasie świeży sok jabłkowy. Całość wlewamy do foremki i odstawiamy do stężenia.

konfitura:

2 szt cebuli czerwonej, 3 gr masła, 15 gr cukru, 5 gr konfitury z płatków dzikiej róży, 100ml wina z owoców dzikiej róży, do smaku ocet ryżowy i sól.

W małym rondelku karmelizujemy cukier na maśle. Wrzucamy pokrojoną w półksiężyce  czerwoną cebulę, konfiturę z płatków róży, ocet ryżowy i wino z owoców dzikiej róży, dusimy na małym ogniu. Po ok. 20-stu min płyn odparuje i konfitura jest gotowa. Odstawiamy do ostygnięcia.

pianka:

100ml mleka 3,2 %, 25ml mlek kokosowego, 5gr wasabi w proszku, 5gr lecytyna sojowa

mleko i mleko kokosowe  lekko podgrzewamy, dodajemy lecytynę sojową i wasabi. całość blendujemy przez 3 min, po czym odstawiamy w chłodne miejsce aby piana się ustabilizowała.na talerzu przekładamy warstwami galaretki śledzia i konfiturę. Na wierzch nakładamy piankę i dekorujemy.

 Nagrody w postaci książek autorstwa Roberta Sowy  „W poszukiwaniu smaku doskonałego" otrzymują:

1. Łukasz Czugała

2. Małgorzata Ziółkowska

3. Anna Sadurska

4. Zbigniew Czyżewski

5. Adrian Krzywkowski

6. Tomasz Grzegorzewski

7. Małgorzata Pękala

8. Czesław Jaworski

9. Maria Pracz

10. Michał Siudziński

11. Anita Binkowska 

12. Barbara Binkowska

13. Anna Chlond

14. Helena Staszyńska

15. Tomasz Górski

16. Jolanta Czesnokowa

17. Andrzej Pruchniewski

18. Wojciech Grześkowiak

19. Anna Gudzak

20. Barbara Dardzikowska

21. Anna Kasprzycka

22. Małgorzata Grzelak 

23. Arkadiusz Czapski-Pruszak 

24. Elżbieta Korzekwa

25. Rafał Kabala

26. Anna Hoszowska

27. Sławomir Wolf

28. Piotr Adamski

29. Monika Rygalska-Dolat

30. Marcin Zawadzki

31. Juszko Emilian

32. Bernadeta Jarnot-Manecka

33. Grzegorz Wiśniewski

34. Maciej Pluta

35. Damian Marchlewicz

36. Mateusz Rosadziński

37. Krystyna Cisielska

38. Artur Dębiec

39. Jolanta Zagierska

40. Wanda Sotkiewicz

GRATULUJEMY WYGRANYM!!!  I zapraszamy na kolejne konkursy już niebawem z równie wspaniałymi nagrodami.