Podnoszenie kwalifikacji zawodowych nauczycieli w zakresie gastronomii w ZSGS w Olsztynie
Opublikowano: 05-10-2010

Czas realizacji: styczeń 2009r.- czerwiec 2010r.
Projekt został napisany przez nauczycieli przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie.
Główne cele projektu:
– wzrost kompetencji zawodowych nauczycieli naszej szkoły, poprzez przeszkolenie ponad 20 nauczycieli przedmiotów zawodowych,
– wzrost jakości szkolnictwa zawodowego i silniejsze powiązanie edukacji z potrzebami gospodarki w województwie warmińsko – mazurskim.
W ramach projektu odbyły się następujące szkolenia:
Kurs kulinarny
W maju 2009r. i 2010r. po dziesięciu nauczycieli przebywało na szkoleniu kulinarnym w The Culinary Institute in Cracow. Kurs „Nowe trendy kulinarne w Polsce i na świecie” prowadzili mistrzowie kulinarni M. Widomski i R. Targosz. Tematyka szkolenia obejmowała nowości kulinarne, nowe techniki wykonania oraz zastosowanie nowoczesnych urządzeń kuchennych do sporządzania potraw. Podczas ćwiczeń nauczyciele uczyli się sporządzania potraw oraz dekorowania i komponowania dań na talerzu. Wykonane potrawy były wykwintne i wszystkim smakowały wybornie.
Kurs barmański
W dniu 29 maja rozpoczął się, trwający 3 dni, kurs barmański I-go stopnia dla 20 nauczycieli. Podczas zajęć teoretycznych uczestnicy poznali zarys technologii oraz towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych, charakterystykę napojów mieszanych, wyposażenie i organizację baru. W części praktycznej kursanci samodzielnie wykonywali różne drinki pod okiem prowadzącego pana Dariusz Kosiorka. Na zakończenie odbył się egzamin teoretyczny i praktyczny.
Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikat Barmana I Stopnia wydany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów.
Wakacyjne praktyki
Zgodnie z harmonogramem projektu 20 nauczycieli w lipcu i sierpniu 2009r. odbyło wakacyjne praktyki zawodowe w Hotelach Grupy „Anders”. Dziesięć osób odbyło praktykę w Hotelu „Anders” w Starych Jabłonkach, dziesięć w Hotelu Zamek Ryn.
Praktyka trwała pięć dni w cyklu ośmiogodzinnym, co stanowi razem 40 godzin. Nauczyciele pracowali samodzielnie na stanowiskach wyznaczonych przez kierownika gastronomii i szefa kuchni. Celem praktyki było poznanie pracy zakładu gastronomicznego w warunkach rzeczywistych i połączenie wiedzy teoretycznej z praktyką.
Kurs cateringowy
Od 2 do 4 października odbył się 20-godzinny kurs cateringowy. Wzięło w nim udział 24 nauczycieli przedmiotów zawodowych. Szkolenie poprowadzili trenerzy z firmy Coaching Group z Poznania.
Celem kursu było opanowanie wiadomości z zakresu organizacji cateringu od negocjacji z klientem do rozliczenia imprezy. Uczestnicy kursu zapoznali się z najnowszymi trendami w aranżacji sal i stołów bankietowych oraz podawania potraw, poznali też techniki rozmów z klientami.
Kurs baristy
17 kwietnia 2010r. odbył się kurs baristy (specjalista od parzenia kawy). Poprowadzili go dwaj wykwalifikowani trenerzy polskich baristów: Kamil Skalski i Łukasz Kaczmarek.
Kurs trwał 8 godzin i został podzielony na dwie części:
– 1 część teoretyczna: obejmowała historię kawy, technologie otrzymywania kawy palonej oraz sposoby parzenia kawy.
– 2 część praktyczna: podczas której uczestnicy kursu poznali podstawowe techniki parzenia oraz sposoby przygotowania napojów na bazie espresso, przygotowanie cappuccino.
Konferencja podsumowująca
Podsumowaniem projektu była konferencja dla wszystkich uczestników szkoleń, podczas której odbył się pokaz lekcji multimedialnych. Zostały również zaprezentowane praktyczne umiejętności nauczycieli w sporządzaniu potraw i napojów oraz ich degustacja.