Podnoszenie kwalifikacji zawodowych nauczycieli w zakresie gastronomii w ZSGS w Olsztynie

Opublikowano: 05-10-2010

Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie z sukcesem ukończył realizację projektu w ramach Priorytetu IX.-Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach oraz w ramach Działania 9.4 – Wysoko kwalifikowane kadry systemu oświaty. Koszt całkowity projektu to 141 048 zł, dofinansowanie z EFS to kwota 119 890,80 zł.

olsztyn_szkolenie001.jpg

Czas realizacji: styczeń 2009r.- czerwiec 2010r.

Projekt został napisany przez nauczycieli przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie.

Główne cele projektu:

– wzrost kompetencji zawodowych nauczycieli naszej szkoły, poprzez przeszkolenie ponad 20 nauczycieli przedmiotów zawodowych,

 – wzrost jakości szkolnictwa zawodowego i silniejsze powiązanie edukacji z potrzebami gospodarki w województwie warmińsko – mazurskim.

W ramach projektu odbyły się następujące szkolenia:

Kurs kulinarny

W maju 2009r. i 2010r. po dziesięciu nauczycieli przebywało na szkoleniu kulinarnym w The Culinary Institute in Cracow. Kurs „Nowe trendy kulinarne w Polsce i na świecie” prowadzili mistrzowie kulinarni M. Widomski i R. Targosz. Tematyka szkolenia obejmowała nowości kulinarne, nowe techniki wykonania oraz zastosowanie nowoczesnych urządzeń kuchennych do sporządzania potraw. Podczas ćwiczeń nauczyciele uczyli się sporządzania potraw oraz dekorowania i komponowania dań na talerzu. Wykonane potrawy były wykwintne i wszystkim smakowały wybornie.

 olsztyn_szkolenie003.jpg   olsztyn_szkolenie002.jpg

olsztyn_szkolenie005.jpg olsztyn_szkolenie004.jpg

Kurs barmański

W dniu 29 maja rozpoczął się, trwający 3 dni, kurs barmański I-go stopnia dla 20  nauczycieli. Podczas zajęć teoretycznych uczestnicy poznali zarys technologii oraz towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych, charakterystykę napojów mieszanych, wyposażenie i organizację baru. W części praktycznej kursanci samodzielnie wykonywali różne drinki pod okiem prowadzącego pana Dariusz Kosiorka. Na zakończenie odbył się egzamin teoretyczny i praktyczny.

Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikat Barmana I Stopnia wydany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów.

olsztyn_szkolenie008.jpg olsztyn_szkolenie007.jpg olsztyn_szkolenie006.jpg

 

Wakacyjne praktyki

Zgodnie z harmonogramem projektu 20 nauczycieli w lipcu i sierpniu 2009r. odbyło wakacyjne praktyki zawodowe w Hotelach Grupy „Anders”. Dziesięć osób odbyło praktykę w Hotelu „Anders” w Starych Jabłonkach, dziesięć w Hotelu Zamek Ryn.

Praktyka trwała pięć dni w cyklu ośmiogodzinnym, co stanowi razem 40 godzin. Nauczyciele pracowali samodzielnie na stanowiskach wyznaczonych przez kierownika gastronomii i szefa kuchni. Celem praktyki było poznanie pracy zakładu gastronomicznego w warunkach rzeczywistych i połączenie wiedzy teoretycznej z praktyką.

 olsztyn_szkolenie011.jpg   olsztyn_szkolenie009.jpg

Kurs cateringowy

Od 2 do 4 października odbył się 20-godzinny kurs cateringowy. Wzięło w nim udział 24 nauczycieli przedmiotów zawodowych. Szkolenie poprowadzili trenerzy z firmy Coaching Group z Poznania.

Celem kursu było opanowanie wiadomości z zakresu organizacji cateringu od negocjacji z klientem do rozliczenia imprezy. Uczestnicy kursu zapoznali się z najnowszymi trendami w aranżacji sal i stołów bankietowych oraz podawania potraw, poznali też techniki rozmów z klientami.

olsztyn_szkolenie014.jpg olsztyn_szkolenie012.jpg

 

Kurs baristy

17 kwietnia 2010r. odbył się kurs baristy (specjalista od parzenia kawy). Poprowadzili go dwaj wykwalifikowani trenerzy polskich baristów: Kamil Skalski i Łukasz Kaczmarek.

Kurs trwał 8 godzin i został podzielony na dwie części:

– 1 część teoretyczna: obejmowała historię kawy, technologie otrzymywania kawy palonej oraz sposoby parzenia kawy.

– 2 część praktyczna: podczas której uczestnicy kursu poznali podstawowe techniki parzenia oraz sposoby przygotowania napojów na bazie espresso, przygotowanie cappuccino.

olsztyn_szkolenie017.jpg olsztyn_szkolenie016.jpg olsztyn_szkolenie015.jpg

Konferencja podsumowująca

Podsumowaniem projektu była konferencja dla wszystkich uczestników szkoleń, podczas której odbył się pokaz lekcji multimedialnych. Zostały również zaprezentowane praktyczne umiejętności nauczycieli w sporządzaniu potraw i napojów oraz ich degustacja.

olsztyn_szkolenie019.jpg olsztyn_szkolenie018.jpg