Festiwal Kulinarny „OSWAJAMY DZICZYZNĘ”
Opublikowano: 21-10-2010

W dniach od 15 do 17 października 2010 w Spale myśliwi, jeźdźcy oraz kucharze, spotkali się na dorocznym święcie, jakim jest Ogólnopolski Hubertus Spalski.
W dniach 15 i 16 października twórca a zarazem prowadzący Spalski Festiwal Kulinarny – Krzysztof Lechowski w doborowym towarzystwie znawców sztuki kulinarnej, sportowców i dziennikarzy „oswajał dziczyznę” .
Na Festiwal Kulinarny złożyły się:
– Konkurs Kulinarny Profesjonalistów
– Konkurs Kulinarny Pasjonatów
– Konkurs Nalewek
KONKURS PROFESJONALISTÓW
Tematem konkursu był stek z jelenia z borowikami i żurawiną.
Do finału konkursu zakwalifikowało się 10 zespołów, reprezentujących restauracje i hotele specjalizujące się w daniach z dziczyzny:
1. Hotel Boss w Warszawie
Zespół w składzie: Artur Wawer i Michał Górecki
2. Restauracja Folk Gospoda w Warszawie
Zespół w składzie: Maciej Rybicki i Radosław Dmoch
3. Hotel Grand Sal w Wieliczce
Zespół w składzie: Michał Kuduk i Dariusz Kuduk
4. Restauracja Jan w Bełchatowie
Zespół w składzie: Przemysław Wieloch i Rafał Woźniak
5. Pałac Mierzęcin w Mierzęcinie
Zespół w składzie: Jakub Piechuła i Angelika Wajs
6. Hotel Mościcki w Spale
Zespół w składzie: Adam Koperkiewicz i Piotr Gierczak
7. Hotel Prezydent w Spale
Zespół w składzie: Dominik Grzelak i Tomasz Bąk
8. Hotel Sahara w Bielsku Białej
Zespół w składzie: Bartosz Pogorzałek i Adam Sołtys
9. Hotel Windsor Palace w Jachrance
Zespół w składzie: Mariusz Ziółkowski i Sławomir Maliszewski
10. Zespół Hotelu Holiday Inn Aylesbury z Anglii,
(z przyczyn losowych nie mógł wziąć udziału w konkursie)
Ostatecznie w konkursie wzięło udział 9 zespołów
Prace uczestników konkursu oceniało Jury w składzie:
– Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury
– Krzysztof Gawlik
– Piotr Szczygielski
– Zbigniew Łęgowski
– Michał Suwalski
– Tadeusz Wojciechowski
– Michał Fajbusiewicz
I miejsce zajął zespół Restauracji JAN w Bełchatowie
Za Stek z jelenia marynowany w jarzębinówce, otulony liśćmi niedźwiedziego czosnku, podany z polentą rozmarynową, rożkiem z borowikami i żurawinowym sorbetem
II miejsce zajął zespół Restauracji Folk Gospoda w Warszawie
Za Jelenia podanego na kaszy jaglanej z dodatkiem borowików z dynią i szpinakiem z delikatnym sosem żurawinowo-winnym
III miejsce zajął zespół Pałacu Mierzęcin w Mierzęcinie
Za stek z jelenia gotowany metodą sous vide podany z kaszą gryczaną, borowikami i boczkiem w cieście kulebiakowym, smażonymi na maśle i miodzie buraczkami, lekką pianką dyni oraz sosem z palonego masła i żurawiny
Wyróżnienie Specjalne otrzymał zespół Hotelu Mościcki w Spale oraz Hotelu Prezydent w Spale
Za doskonałą linię dań z dziczyzny oraz wieloletnią promocję dziczyzny i runa leśnego
KONKURS PASJONATÓW
W ramach tego konkursu rywalizowały zespoły złożone z kucharzy amatorów, którzy gotowali z tak ogromną pasją, że niejednokrotnie zadziwiali jury złożone z wybitnych szefów kuchni w osobach:
– Zbigniew Składanek – szef kuchni restauracji Folk Gospoda w Warszawie
– Dawid Łagowski – szef restauracji Pałacu Mierzęcin
– Cezary Chromiński –szef kuchni na statku floty offshorwej Adams Ltd
Na szczególne uznanie jurorów zasłużyły następujące zespoły:
1. zespół „dzieciaków „ – w składzie Ola Więcek i Kuba Lechowski za polędwicę z daniela na musie selerowym pod kapeluszami ze spalskich borowików
2. zespół „sportowców” – w składzie Łukasz Cyniak i Paweł Walczak za pulpety z jelenia na kaszy jaglanej
3. zespół „rodzinny” – w składzie Ewa Reszka i członkowie rodziny za marynowaną szynkę z dzika i doskonały rosół z jelenia z borowikami
4. zespół „myśliwski” – w składzie Artur Starnawski i Wiktor Domaradzki za schab z dzika na kluskach kładzionych
KONKURS NALEWEK
Tegoroczny konkurs nalewek rozgrywany był w dwóch etapach. Do finału konkursu jury zakwalifikowało 33 nalewki. Po długich degustacjach, jakie odbyły się w Spale w dniach 16 i 17 października 2010 r., oraz burzliwych obradach Jury w składzie :
1. Bogusław Moraczewski
2. Wojciech Przetakiewicz
3. Artur Partyka
4. Sebastian Chmara
5. Michał Fajbusiewicz
6. Piotr Piotrowski
Postanowiło rozstrzygnąć szlachetną rywalizację i przyznać:
I miejsce – dla Zygmunta Paczuszki za nalewkę na owocach czarnego bzu
II miejsce – dla Jerzego Kozłowskiego za wiśniówkę
III miejsce– dla Marii Iwaszko za nalewkę na kwiatach czarnego bzu
Jury postanowiło wyróżnić Ryszarda Czwarnoga za pieprzówkę oraz Tadeusza Wędrychowicza za znakomitą linię nalewek
Z kulinarnymi pozdrowieniami
i myśliwskim Darz Bór