Polski barman – Tomasz Małek – mistrzem świata barmanów w stylu flair

Opublikowano: 05-11-2010

W dniach 22-23 października w stolicy hiszpańskiej Katalonii – Barcelonie odbyła się finałowa runda jednego z największych konkursów barmańskich o randze mistrzostw świata – SKYY Global Flair Challenge 2010. W zawodach udział wzięli najlepsi flairowi barmani na świecie, którzy wcześniej musieli wygrać poszczególne rundy eliminacyjne organizowane w sumie na pięciu kontynentach. Latające w powietrzu butelki,  poprzedzające przygotowanie najlepszych koktajli, wywoływały niezmiennie burze oklasków. Zwycięzcą tegorocznych finałowych rozgrywek został reprezentujący Polskę – Tomasz Małek, zdobywając tym samym tytuł mistrza świata 2010 barmanów w stylu flair.

tmalek1.jpg

SKYY Global Flair Challenge to zawody, podczas których barmani występują w stylu „flair” – niekonwencjonalnej i efektownej sztuce przygotowania koktajli, w czasie której wykonuję się skomplikowane ewolucję sprzętem barmańskim i butelkami. Popularność „flair” – rozpoczęła się od filmu „Koktajl” (Cocktaill, 1988r.), w którym Tom Cruise zagrał młodego barmana, który staje się wirtuozem widowiskowego mieszania drinków.

tmalek2.jpgSKYY Global Flair Challenge to jedyny konkurs barmańskim organizowany na prawdziwie globalną skalę. Zaledwie w cztery lata zawody te stały się jednym z najbardziej renomowanych wydarzeń barmańskich na świecie. Aby zakwalifikować się do finału uczestnicy musieli wygrać jedną z 14 rund eliminacyjnych organizowanych na całym świecie. W tym roku odbyły się one w Korei Południowej, Chinach, Singapurze, Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, RPA, Trynidadzie i Tobago, Saint Lucii oraz na Jamaice i Tajwanie. Tak jak w roku poprzednim Polskę na zawodach reprezentował nasz najlepszy barman flairowy – Tomasz Małek.

Pierwszego dnia zawodów w hotelu MiraMar odbyła się ostateczna runda eliminacyjna, która z 14 zakwalifikowanych wcześniej zawodników miała wyłonić ścisłą sześcioosobową czołówkę finalistów rywalizujących drugiego dnia o główną nagrodę. Wśród nich znaleźli się: Tomasz Małek (Polska), Sylvian Glatigny (Francja), Mitsuhiro Kaneshiro (Japonia), Alex Searle (Wielka Brytania), Yi Che Liao (Tajwan) oraz Levent Yilmaz (Niemcy).

Decydująca rozgrywka odbyła się drugiego dnia zawodów w wypełnionym po brzegi klubie Opium Mar. Rywalizacja była wyjątkowo zacięta. Niespodziankę swoimi umiejętnościami sprawili reprezentanci krajów azjatyckich, którzy najbardziej skomplikowane ewolucję ujawnili dopiero w rundzie finałowej. Na szczęście dobra forma reprezentanta Polski, którą utrzymywał na zawodach od początku roku, nie opuściła go w tym najważniejszym momencie. Werdykt sędziów nie pozostawił  żadnych wątpliwości. Pierwsze miejsce i tytuł Mistrza Świata 2010 barmanów w stylu flair po raz pierwszy w historii tych zawodów powędrował w ręce Tomasza Małka!



tmalek3.jpg„Zawsze marzyłem o tym, aby wygrać SKYY Global Flair Challenge. W zeszłym roku prawie mi się to udało. Zająłem II miejsce i do zwycięzcy zabrakło mi naprawdę niewielkiej ilości punktów. Tym razem nie chciałem, aby sytuacja się powtórzyła, dlatego poświeciłem jeszcze więcej czasu na trening i przygotowania… Jak widać udało się. Jestem bardzo szczęśliwy
– mówi zwycięzca zawodów, Tomasz Małek.

To już trzecie tego rodzaju osiągnięcie w karierze utalentowanego Polaka. Poprzednie tytuły mistrzowskie Tomek zdobył wygrywając zawody „Nations Flair Challenge” w Las Vegas w 2008 roku oraz „Roadhouse World Flair” w Londynie w roku 2009.

Tomasz Małek wspólnie z kolejnym niezwykle utalentowanym polskim barmanem flairowym – Markiem Posłusznym– regularnie startują na zawodach na całym świecie prezentując swoje nietypowe umiejętności i zdobywając przy tym wyróżnienia przeznaczone dla najlepszych.

Tomek i Marek są znani szerszej publiczności ze swoich wystepów w I edycji programu „Mam Talent“, gdzie doszli do półfinałów. Wielokrotnie pojawiali się oni również w najbardziej znanych polskich programach telewizyjnych (m.in. „Dzień Dobry TVN“, „Prosto z Polski“ TVN 24, „Studio WOŚP 2009“ TVP2, „Rytm Miasta“ TVN Warszawa i „Co Za Tydzień“ TVN) oraz artykułach prasowych (m.in. w „Logo“, „Glamour“, francuskim „Cocktail Zone“, „Poradniku Restauratora“ oraz „Przeglądzie Gastronomicznym“).

W 2008 roku  Tomasz Małek i Marek Posłuszny powołali do życia agencję barmańską Flair Factory, która dziś jest wiodącą firmą świadczącą kompleksowe usługi dla rynku MICE i HoReCa organizując pokazy barmańskie w stylu flair, przeprowadzając warsztaty i szkolenia oraz zapewniając catering alkoholowy poprzez wynajem mobilnych modułowych barów wraz z profesjonalną obsługą barmańską.

W marcu 2010 roku Tomasz Małek i Marek Posłuszny założyli własną szkołę barmańską Flair Bartending Factory (Akademia Barmańska FBF), w której początkujący adepci barmaństwa mogą rozwijać swoje umiejętności pod okiem najlepszych trenerów.

Flair Factory jest również organizatorem własnych międzynarodowych zawodów barmańskich w stylu flair –  Warsaw Flair Challenge. Już pierwsza edycja konkursu, zorganizowana w styczniu 2010, przyciągnęła w sumie 45 zawodników, w tym 22 z zagranicy.

www.skyyflair.com

akademiabarmanska.jpg flairfactory.jpg

Ciekawostki:

•    Pierwsze doniesienia dotyczące stylu flair, widowiskowej sztuki przygotowywania drinków sięgają początku XIX wieku, kiedy Jerry Thomas jako pierwszy w niekonwencjonalny sposób przygotował drink zwany Blue Blazer. W latach 90. XX wieku widowiskowy styl robienia drinków spopularyzował film „Koktajl” (Cocktaill), w którym główną rolę zagrał Tom Cruise. Dziś w stylu flair specjalizują się barmani z najlepszych klubów i barów na całym świecie.

•    Podczas startu na flairowych zawodach barman średnio wykonuje ponad 100 podrzutów i          dołapań. Występują również tzw. „upadki“ – nieudane ewolucje po których wykorzystywane elementy zamiast w rękach barmana lądują na ziemi. Rekordzista w ciągu 5 minutowego pokazu błąd tego typu popełnił 72 razy!!!

•    Najlepsi barmani flairowi trenują zazwyczaj średnio 6-8 godzin dziennie. Przed najważniejszymi zawodami trening wydłuża się do 10-12 godzin dziennie, w tym wymiarze trwając nawet kilka tygodni.

•    W trakcie tak wydłużonego treningu barman rozbija średnio 10 butelek dziennie.

•    Pierwszy konkurs flair na świecie odbył się w 1988 roku w Stanach Zjednoczonych a jego zwycięzca trenował ponad 3 miesiące Toma Cruisa do jego roli w filmie „Cocktail“.

•    Rocznie odbywa się ponad 200 konkursów Flair na całym świecie.

•    Na największych zawodach startuje nawet do 100 zawodników z ponad 40 państw świata.

•    Antarktyda jest jedynym na świecie kontynentem na którym nie odbył się do tej pory żaden konkurs barmański.

•    W Polsce sztuką flair zajmuje się ponad 150 osób.

•    Flair w pewnym stopniu jest sportem urazowym – częstymi są rozcięcia skóry rąk, stóp czy nawet twarzy.

•    Największe organizacje zrzeszające barmanów flair to World Flair Association, Flair Bartenders Association oraz International Bartenders Association.