Relacja z konferencji „ Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej – wdrożenie modelu”

Opublikowano: 08-12-2010

W dniach 29 i 30 listopada bieżącego roku w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbyła się konferencja, pt.: „Oczekiwania Pracodawców i Szkół Zawodowych w aspekcie doskonalenia zawodowego poprzez staże” zorganizowana przez olsztyńską Fundację na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”.

czlowiek-inwestycja.jpg


Głównym celem konferencji było dopracowanie, wprowadzenie niezbędnych poprawek oraz weryfikacja przez ekspertów branżowych modelowego programu doskonalenia zawodowego nauczycieli i instruktorów praktycznej nauki zawodu kucharz i pokrewnych. Modelowy program doskonalenia zawodowego został opracowany w ramach projektu pt.: „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej”.

Na konferencję zaproszono zatem, przedsiębiorców aktywnie działających w branży gastronomicznej, wybitnych mistrzów sztuki kulinarnej, dyrektorów szkół o profilu gastronomicznym, nauczycieli przedmiotów zawodowych, kuratorów oświaty oraz dyrektorów Urzędów Marszałkowskich. 

szkolenie_konferencja.jpg

 

Konferencja zainaugurowała projekt pt.: „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej – wdrożenie modelu”, którego głównym celem jest doskonalenie zawodowe oraz podniesienie poziomu kwalifikacji praktycznych i dydaktycznych 45 nauczycieli przedmiotów zawodowych i instruktorów praktycznej nauki zawodu kucharz i pokrewnych. Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej, natomiast konferencja współfinansowana była ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Swoją obecnością, zaszczycili nas Pani Grażyna Przasnyska, Kurator Oświaty w Olsztynie, przedstawiciele szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym, nauczyciele praktycznej nauki zawodu, przedsiębiorcy prowadzący własne restauracje, szefowie kuchni najznamienitszych hoteli i restauracji w Polsce. Podkreślić należy wyjątkowy charakter konferencji, w trakcie, której głos zabrali zarówno wybitni praktycy, jak również przedstawiciele środowisk akademickich czy administracji państwowej. Uczestnicy konferencji niemal jednogłośnie stwierdzili potrzebę nawiązania realnej współpracy teoretyków i praktyków nauczania zawodowego gastronomii.

W trakcie dwóch dni zaproszeni goście ocenili oraz zwalidowali program doskonalenia zawodowego.

Podczas pierwszego dnia konferencji przedstawiono wyniki diagnozy wiedzy i umiejętności nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz instruktorów praktycznej nauki zawodu kucharz i pokrewnych oraz zaproponowano plan doskonalenia zawodowego przyszłych mistrzów sztuki kulinarnej. Uczestnicy wysłuchali również wykładów prowadzonych przez wybitn ych ekspertów naukowych oraz praktyków gastronomii na temat obecnej sytuacji kształcenia zawodowego kucharzy.

efektywny_nauczyciel.jpg

Konferencję rozpoczął Rafał Arabasz, koordynator merytoryczny projektu, który zapoznał uczestników konferencji z założeniami projektu. Następnie głos zabrał współtwórca i koordynator merytoryczny projektu, pt.: „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej” dr inż. Krzysztof Lendzion. W trakcie swojej prezentacji, zaprezentował oraz szeroko omówił przyrost wiedzy i umiejętności z zakresu sztuki kulinarnej u nauczycieli zawodu kucharz, zmierzony w projekcie „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej”.

W trakcie kolejnego wykładu zaprezentowane zostały podstawy programowe nauczania w zawodach gastronomicznych w odniesieniu do realnych potrzeb rynku pracy. Prezentację prowadził mgr Adam Michalski, ekspert edukacji gastronomicznej, mistrz polskiej sztuki kulinarnej, trener m.in. reprezentacji Polski kucharzy na olimpiadzie sztuki kulinarnej. O oczekiwaniach hoteli i dużych zakładów gastronomicznych wobec absolwentów szkół zawodowych opowiedział Michał Tkaczyk, ekspert edukacji gastronomicznej, szef kuchni hotelu Le Meridien Bristol. Artur Grajber, ekspert edukacji gastronomicznej, szef kuchni hotelu Sheraton Warszawa zapoznał uczestników konferencji z doświadczeniami opiekuna nauczycieli zawodu kucharz, odbywających staże w ramach projektu pt.: „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej” w hotelu Sheraton. Wykład na temat uczenia się na podstawie doświadczenia i doświadczania w kontekście nauczycieli sztuki kulinarnej przeprowadził dr hab. Henryk Mizerek, ekspert d.s. kształcenia nauczycieli, członek i założyciel Polskiego Towarzystwa Ewaluacyjnego. 

Drugi dzień konferencji rozpoczął się od dopracowania programu praktyk przez uczestników konferencji. Następnie, ekspert edukacji gastronomicznej, mistrz greckiej sztuki kulinarnej oraz pomysłodawca i organizator Festiwali Kuchni Greckiej w Polsce, Theofilos Vafidis, podzielił się swoimi uwagami w zakresie kształcenia przyszłych mistrzów sztuki kulinarnej. W trakcie kolejnego wykładu, koordynator merytoryczny projektu, Rafał Arabasz przedstawił finalną wersję programu pięciodniowego przygotowania do praktyk oraz dwutygodniowych praktyk wypracowanych w trakcie konferencji. Kolejne dwa wykłady dotyczyły problematyki płci w szkole oraz sztuki nauczania w szkole zawodowej. Przeprowadziła je dr Edyta Borys, specjalistka d.s. monitoringu i ewaluacji projektu, a także trenerka Gender Mainstreamingu i samorealizacji.

projekt_konferencja.jpg

Konferencja zakończyła się ożywioną dyskusją z zakresu społecznego funkcjonowania kobiet i mężczyzn w gastronomii. Opracowany w ramach konferencji modelowy program doskonalenia zawodowego zostanie wdrożony w 2011 roku.

www.enskwm.fnm.pl

Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej przez Fundację na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”, Priorytet III „Wysoka jakość systemu oświaty”, Działanie 3.4 „Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie”, Poddziałanie 3.4.3 „Upowszechnienie uczenia się przez całe życie – projekty konkursowe”.

Adriana Zwierzańska