Konkurs „Kulinarna Przygoda z Kenwoodem” zakończona
Opublikowano: 22-12-2010

Konkurs „KULINARNA PRZYGODA Z KENWOOD’em” dla profesjonalistów został rozstrzygnięty!
Moi drodzy, tuż przed świętami zakończyliśmy konkurs „KULINARNA PRZYGODA Z KENWOOD’em” dla profesjonalistów. Tematem konkursu był „Świąteczny smakołyk”.
Kolejny raz mieliśmy nie lada dylemat, by wybrać zwycięską grupę! Otrzymaliśmy wspaniałe przepisy, w których wykazaliście się kreatywnością, a i wykonanie nie budziło wątpliwości, że zależało zawodnikom na wygranej. Szacowne jury dokonało wybory finalistów.
Z przyjemnością informujemy, że zwycięzcami tegorocznego konkursu „KULINARNA PRZYGODA Z KENWOOD’em” 2010 r. zostali:
Laureatem Naszego Konkursu został :
PEDRO FRAGA GAREA z Warszawy
Nagrodą jest: blender ręczny HB724 najlepszy przyjaciel Kucharzy i Cukierników.
Za sernik! wypiek iście świąteczny lecz zaprezentowany bardzo odważnie i kreatywnie.
Pora jest idealna by nasi czytelnicy wypróbowali ten przepis na święta.
SERNIK
500 gr białego twarogu
200 gr mąki
5 jaj
75 gr masła
1 cytryna
5 gr proszku do pieczenia
200 gr cukru pudru
1 wanilia
100 gr likieru miodowego Krupnik
75 gr rodzynek
MASA NA PODSTAWĘ SERNIKA
125 gr mąki
150 gr masła
50 gr kaszy mannej
SYROP Z SZAFRANU
150 gr cukru
150 gr wody
2 gr szafrany
TOFEE Z LIKIERU KRUPNIK I WANILII
150 gr brązowego cukru
80 gr Krupniku ( w pozostałych 20 gr moczymy rodzynki)
50 gr masła
100 gr słodkiej śmietany
3 gr lecytyny sojowej
pusta laska vanilii ( ziarenka wanilii wykorzystujemy do ciasta, laska posłuży nam do nadania smaku a toffee)
BEZY
4 białka
sok z połowy cytryny
5 gr skrobi kukurydzianej
120 gr cukru
SŁODKI WEGIEL
70 gr lukru (białka z cukrem pudrem)
700 gr cukru
230 gr wody
czarny barwnik spozywczy
Kilka godzin wcześniej należy namoczyć rodzynki w likierze Krupnik.
Piekarnik rozgrzewamy do 150ºC .
MASA NA PODSTAWĘ SERNIKA:
Roztopić masło, wymieszać z mąką i kaszą manną.
MASA:
Proszek do pieczenia łączymy z mąką, z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii (pustą laskę wanilii zostawiamy do zrobienia toffee) i ze startą skórką cytryny.
Oddzielić zółtka od bialek (białka odstawiamy, będą nam potrzebne do zrobienia bezy). Zółtka mieszamy z twarogiem i z rozpuszczonym masłem i łączymy z wyżej wspomnianą mieszanką mąki.
Przygotowaną masę wlewamy do foremek, na dno których wsypujemy odsączone z likieru rodzynki . Nie wypełniamy ich po sam brzeg, zostawiając miejsce na umieszczenie masy podstawy ciasta .
Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok godzinę i 15 minut .
SYROP Z SZAFRANU:
Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania syropu.
TOFFEE Z LIKIERU KRUPNIK I Z WANILII:
Likier, cukier i pustą laskę wanilli gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania syropu .
Do syropu dodajemy rozpuszczone masło i lecytynę, która pozwoli w połączeniu składników. Na końcu dodajemy słodką śmietanę i pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez 30 minut, często mieszając .
BEZA:
Ubijamy białka z sokiem z cytryny i z 60gr cukru. Dodajemy resztę cukru zmieszaną ze skrobią kukurydzianą i miksujemy aż do uzyskania masy przypominającej w swojej strukturze chmurę.
Wylozyc mase na silikonowa mate do pieczenia (Silpat) i piec przez ok 3 godziny w polotwartym piekarniku w temperaturze 100ºC. Gdy beza jest juz gotowa lamiemy ja na kawaleczki, przypominajace duze ziarenka piasku.
SLODKI WĘGIEL:
Cukier i wodę (1/3 garnka) gotujemy aż do uzyskania temepratury 126ºC, gęstości 38º . Zdejmujemy z ognia mieszając, dodajemy lukier i kilka kropel czarnego barwnika spożywczego. Gdy syrop zaczyna "kipieć" nie przestajemy mieszać, wytworzona pianka opadnie, w momencie gdy znowu zacznie "kipieć" przestajemy mieszać. Wylewamy masę na papier do pieczenia . Gdy juz wystygnie łamiemy na kawałeczki.
PODANIE:
.Z mieszanki z "piasku" z czarnego węgla i bezy usypujemy malutki wulkan, wypelniamy toffee . Na "szczycie" slodkiego wulkanu umieszczamy sernik, polewamy syropem z szafrany y dekorujemy listkiem mięty.
II miejsce przypadło Tomaszowi Przybeckiemu z Poznania
który otrzymuje blender ręczny HB711, za wspaniały „Piernik Świąteczny”.
Piernik świąteczny
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2,5 szklanki mąki
przyprawa do piernika
1 łyżka sody
3 łyżki powideł
0,5 szklanki oleju
3-4 łyżki kakao
Polewa:
1/3 kostki masła
3 łyżki wody
2-3 łyżki kakao
2-3 łyżki cukru
orzechy włoskie
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy 3 łyżki powideł śliwkowych. Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach. Ciasto pieczemy ok 30-40 min. Aby sprawdzić czy piernik jest już gotowy wbijamy wykałaczkę, jeżeli patyczek będzie suchy oznacza to, że ciasto jest już gotowe.
Polewa: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier oraz wodę.
Następnie dodajemy kakao. Gotujemy 3 minuty. Wylewamy na zimnego piernika posypujemy orzechami.
Jak wiadomo Święta Bozego Narodzenia bez potraw z ryby się nie liczą zatem
III miejsce zdobył specjalista od ryb czyli Robert Kopacz z Krakowa za kreatywność i odwagę.
Danie godne uwagi!
Karp smażony podany na chipsach buraczanych i ziemniaczanych i duszonych porach w winie w otoczeniu sosu kolendrowo maślanego.
Marynata:
1/2 szklanki oleju lnianego
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 plastry cytryny
4 gałązki rozmarynu
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
Sos: Kolendrowo Maślany
Składniki:
200ml Białego Wina, Skórka z 1 Cytryny, Ocet Winny Biały do smaku, 80g masła zimnego, pieprz cytrynowy do smaku.
Przygotowanie:
Na oliwę podsmażamy Skórkę z cytryny dodajemy wino i ocet winny pieprz cytrynowy redukujemy do połowy objętości zagęszczamy zimnym masłem na koniec wrzucamy pokrojoną kolendrę.
Pory:
100ml Białego wina
Rodzynki
Sól Pieprz
Zeszklić je Maśle dodać rodzynki, sól i pieprz. Zwiększyć gaz, wlać całe wino, zagotować i odparować.
Zakończyliśmy tegoroczny Konkurs Kulinarny. Uczestnikom bardzo dziękujemy za zainteresowanie i udział. Już teraz zapowiadamy, że w nowym roku zaskoczymy Państwa ilością świetnych konkursów ze wspaniałymi nagrodami, na które już dziś zapraszamy.
Specjalne podziękowania dla Firmy Kenwood oraz Kurta Schellera za wsparcie i bezgraniczną pomoc w organizowaniu konkursów.
Wesołych Świat i Śzczęśliwego Nowego Roku Życzą Organizatorzy 🙂