Konkurs „Kulinarna Przygoda z Kenwoodem” zakończona

Opublikowano: 22-12-2010

pedro.jpg

 image001.jpg

 

Konkurs „KULINARNA PRZYGODA Z KENWOOD’em” dla profesjonalistów został rozstrzygnięty!

Moi drodzy, tuż przed świętami zakończyliśmy konkurs „KULINARNA PRZYGODA Z KENWOOD’em” dla profesjonalistów. Tematem konkursu był „Świąteczny smakołyk”. 

 

Kolejny raz mieliśmy nie lada dylemat, by wybrać  zwycięską grupę! Otrzymaliśmy wspaniałe przepisy, w których wykazaliście się kreatywnością, a i wykonanie nie budziło wątpliwości, że zależało zawodnikom na wygranej. Szacowne jury dokonało wybory finalistów.

Z przyjemnością informujemy, że zwycięzcami tegorocznego konkursu „KULINARNA PRZYGODA Z KENWOOD’em” 2010 r. zostali:

Laureatem Naszego Konkursu został :

PEDRO FRAGA GAREA z Warszawy

Nagrodą jest: blender ręczny HB724 najlepszy przyjaciel Kucharzy i Cukierników. 

kenwood-blender724.jpg

Za sernik! wypiek iście świąteczny lecz zaprezentowany bardzo odważnie i kreatywnie.

Pora jest idealna by nasi czytelnicy wypróbowali ten przepis na święta.

pedro.jpg

SERNIK

500 gr białego twarogu

200 gr mąki

5 jaj

75 gr masła

1 cytryna

5 gr proszku do pieczenia

200 gr cukru pudru

1 wanilia

100 gr likieru miodowego Krupnik

75 gr rodzynek

MASA NA PODSTAWĘ SERNIKA

125 gr mąki

150 gr masła

50 gr kaszy mannej

SYROP Z SZAFRANU

150 gr cukru

150 gr wody

2 gr szafrany

TOFEE Z LIKIERU KRUPNIK I WANILII

150 gr brązowego cukru

80 gr Krupniku ( w pozostałych 20 gr moczymy rodzynki)

50 gr masła

100 gr słodkiej śmietany

3 gr lecytyny sojowej

pusta laska vanilii ( ziarenka wanilii wykorzystujemy do ciasta, laska posłuży nam do nadania smaku a toffee)

BEZY

4 białka

sok z połowy cytryny

5 gr skrobi kukurydzianej

120 gr cukru

SŁODKI WEGIEL

70 gr lukru (białka z cukrem pudrem)

700 gr cukru

230 gr wody

czarny barwnik spozywczy

Kilka godzin wcześniej należy namoczyć rodzynki w likierze Krupnik.

Piekarnik rozgrzewamy do 150ºC .

MASA NA PODSTAWĘ SERNIKA:

Roztopić masło, wymieszać z mąką i kaszą manną.

MASA:

Proszek do pieczenia łączymy z mąką, z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii (pustą laskę wanilii zostawiamy do zrobienia toffee) i ze startą skórką cytryny.

Oddzielić zółtka od bialek (białka odstawiamy, będą nam potrzebne do zrobienia bezy). Zółtka mieszamy z twarogiem i z rozpuszczonym masłem i łączymy z wyżej wspomnianą mieszanką mąki.

Przygotowaną masę wlewamy do foremek, na dno których wsypujemy odsączone z likieru rodzynki . Nie wypełniamy ich po sam brzeg, zostawiając miejsce na umieszczenie masy podstawy ciasta .

Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok godzinę i 15 minut .

SYROP Z SZAFRANU:

Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania syropu.

TOFFEE Z LIKIERU KRUPNIK I Z WANILII:

Likier, cukier i pustą laskę wanilli gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania syropu .

Do syropu dodajemy rozpuszczone masło i lecytynę, która pozwoli w połączeniu składników. Na końcu dodajemy słodką śmietanę i pozostawiamy na wolnym ogniu jeszcze przez 30 minut, często mieszając .

BEZA:

Ubijamy białka z sokiem z cytryny i z 60gr cukru. Dodajemy resztę cukru zmieszaną ze skrobią kukurydzianą i miksujemy aż do uzyskania masy przypominającej w swojej strukturze chmurę.

Wylozyc mase na silikonowa mate do pieczenia (Silpat) i piec przez ok 3 godziny w polotwartym piekarniku w temperaturze 100ºC. Gdy beza jest juz gotowa lamiemy ja na kawaleczki, przypominajace duze ziarenka piasku.



SLODKI WĘGIEL:

Cukier i wodę (1/3 garnka) gotujemy aż do uzyskania temepratury 126ºC, gęstości 38º . Zdejmujemy z ognia mieszając, dodajemy lukier i kilka kropel czarnego barwnika spożywczego. Gdy syrop zaczyna "kipieć" nie przestajemy mieszać, wytworzona pianka opadnie, w momencie gdy znowu zacznie "kipieć" przestajemy mieszać. Wylewamy masę na papier do pieczenia . Gdy juz wystygnie łamiemy na kawałeczki.

PODANIE:

.Z mieszanki z "piasku" z czarnego węgla i bezy usypujemy malutki wulkan, wypelniamy toffee . Na "szczycie" slodkiego wulkanu umieszczamy sernik, polewamy syropem z szafrany y dekorujemy listkiem mięty.

II miejsce przypadło Tomaszowi Przybeckiemu z Poznania

który otrzymuje blender ręczny HB711,  za wspaniały „Piernik  Świąteczny”.

img_0903.jpg kenwoodblender.jpg

Piernik świąteczny

Ciasto:

2 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

2,5 szklanki mąki

przyprawa do piernika

1 łyżka sody

3 łyżki powideł

0,5 szklanki oleju

3-4 łyżki kakao

Polewa:

1/3 kostki masła

3 łyżki wody

2-3 łyżki kakao

2-3 łyżki cukru

orzechy włoskie

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy 3 łyżki powideł śliwkowych. Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach. Ciasto pieczemy ok 30-40 min. Aby sprawdzić czy piernik jest już gotowy wbijamy wykałaczkę, jeżeli patyczek będzie suchy oznacza to, że ciasto jest już gotowe.

Polewa: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier oraz wodę.

Następnie dodajemy kakao. Gotujemy 3 minuty. Wylewamy na zimnego piernika posypujemy orzechami.

Jak wiadomo Święta Bozego Narodzenia bez potraw z ryby się nie liczą zatem

III miejsce zdobył specjalista od ryb czyli  Robert Kopacz z Krakowa za kreatywność i odwagę.

Danie godne uwagi!

20091013011.jpgkenwoodblender.jpg

Karp smażony  podany na chipsach buraczanych i ziemniaczanych  i duszonych porach w winie w otoczeniu sosu kolendrowo maślanego.

Marynata:

1/2 szklanki oleju lnianego

  

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

  

4 plastry cytryny

  

4 gałązki rozmarynu

  

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Sos: Kolendrowo Maślany

Składniki:

200ml Białego Wina, Skórka z 1 Cytryny, Ocet Winny Biały do smaku, 80g masła zimnego,  pieprz cytrynowy do smaku.

Przygotowanie:

Na oliwę podsmażamy Skórkę z cytryny dodajemy wino i ocet winny pieprz cytrynowy redukujemy do połowy objętości  zagęszczamy zimnym masłem na koniec wrzucamy pokrojoną kolendrę.

Pory:

100ml Białego wina

Rodzynki

Sól Pieprz

Zeszklić je Maśle  dodać rodzynki, sól i pieprz. Zwiększyć gaz, wlać całe wino, zagotować i odparować.

Zakończyliśmy tegoroczny Konkurs Kulinarny. Uczestnikom bardzo dziękujemy za zainteresowanie i udział. Już teraz zapowiadamy, że w nowym roku zaskoczymy Państwa ilością świetnych konkursów ze wspaniałymi nagrodami, na które już dziś zapraszamy.

Specjalne podziękowania dla Firmy Kenwood oraz Kurta Schellera za wsparcie i bezgraniczną pomoc w organizowaniu konkursów.

Wesołych Świat i Śzczęśliwego Nowego Roku Życzą Organizatorzy 🙂